Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich cały czas mam problem z wyświetlaczem w mojej 304 otóż jest on rozlany próbowałem go do zamrażarki na dwie zdrowaśki i nic jedzie się na oko a jak kosiłem to niewiadomo czy kosiarke zaraz rozerwie czy za powoli się kręci podumałem podsłuchałem i mam zamiar zamontować licznik cyfrowy od roweru wiem że obroty WOM mi nie zliczy ale chociaż jakby to chciało hulać będę wiedział ile jadę mam pytanko co forumowicze o tym sądzą a może ktoś ma coś takiego w swoim traktorku pozdrawiam.

Opublikowano

Zamontowałem licznik nawet działa tyle że od 10 km/h bo czujnik zamontowałem na zadużym okręgu i jak powoli się jedzie to się cały czas zeruje.Fajna sprawa mam teraz zegarek,termometr,stoper i prędkościomierz taki prawie mini komputerek pokładowy

Opublikowano

Za obwód wprowadź 1,666 m i uzyskany wynik np. 54,0 km/h *10 będziesz miał 540 obr/min. Dostępne są też w sprzedaży liczniki które mają opcję obr/min (rpm)

Tanie i praktyczne tylko mądrze zamontować czujnik.

Jak zrobisz to wrzuć zdjęcia.

Opublikowano

Jak uruchomię aparacik to wrzucę fotki nie bardzo kumam o co chodzi z tym 54 km\h*10 z licznikiem to chyba obroty nie wyjdą bo jak się kosi to np 3 mo jedzie max 15 km/h mniejsza o to .A może wiecie gdzie taki licznik z obrotami kupić tak dumam od fiata 125p tam obrotomierz chyba jakoś z regulatora napięcia idzie tak coś mi się kojarzy

Opublikowano

Jeżeli obwód wprowadzisz 1,666 m to licznik będzie wtedy pokazywał obroty/min tylko wynik trzeba razy 10 (np. 54,0 km/h*10=540 obr/min) zakładam że na obwodzie będzie 1 magnes.---- opisany przykład dotyczy zamontowania magnesu na WOM i odczytu jego obrotów.

Jeżeli czujnik na dużym okręgu to zamontuj dwa magnesy, wtedy tylko pomniejsz wprowadzony obwód o połowę w liczniku (jeżeli to nie pomorze możesz zwiększyć liczbę magnesów)

Opublikowano

Wkońcu zakumałem ty mówisz o magnesach na wom a ja myślałem o magnesach na kole i przeliczenie tego na wom mniejsza z tym, tylko jest jeden problemik u mnie przy wyjściu wałka wom jest trochę mało miejsca i niewiadomo jak zamontować tam magnes nie wiem czy obwód wałka nie będzie za mały i czy licznik nie będzie głupial.Dziś patrzyłem to idą tam jakieś orginalne kable tylko nie wiem czy jest to czujnik który zlicza obroty czy tylko czujnik od kontrolki wom.Mała prośba do "SADEK" jak masz fendta 304 lub podobnego i działa ci wyświetlacz to sprawdź ile silnik ma obrotów w przełożeniu wom 750 żeby wom mniał 540 oki.

Opublikowano

Jeżeli obwód wprowadzisz 1,666 m to licznik będzie wtedy pokazywał obroty/min tylko wynik trzeba razy 10 (np. 54,0 km/h*10=540 obr/min) zakładam że na obwodzie będzie 1 magnes.---- opisany przykład dotyczy zamontowania magnesu na WOM i odczytu jego obrotów.

Jeżeli czujnik na dużym okręgu to zamontuj dwa magnesy, wtedy tylko pomniejsz wprowadzony obwód o połowę w liczniku (jeżeli to nie pomorze możesz zwiększyć liczbę magnesów)

witam...wydaje mi się że nie rozumiesz tematu zupełnie odnośnie przeliczania i do tego wprowadzasz innych w błąd!!!skąd to 1,666???bo nie wiem...km/h na obr/min to się przelicza trochę inaczej, zależności:

V=(2*Pi*rk*nk)/60 --->to jest prędkość pojazdu w [m/s]np. 20m/s = 72km/h;

gdzie: rk-promień koła napędowego [jednostka miary (m)]--to nie średnica!!!!

nk - prędkość obrotowa koła napędowego [obr/min], stąd konieczność dzielenia tego wszystkiego przez 60)

Pi = 3,14 (wielkość matematyczna bez jednostki)

Tak wyliczasz prędkość pojazdu!!!

Teraz prędkość kątowa koła:

wk = 2*pi*nk/60

gdzie:

wk- prędkość kątowa koła [obr/min]----to nie jest "w" tylko "omega"!!!

lub

V = wk*rk