Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja na Twoim miejscu celował bym w Tucano 450 z oferty Claasa.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kup ciut większy, niż ciut mniejszy, bo zawsze to spokojniejsza głowa w żniwa. :) Masz, jakiś określony budżet na ten kombajn, czy kupujesz to co wybierzesz?

Opublikowano

myslisz, ze bedzie tanszy?? chyba ci z agco nie sa az takimi hipokrytami.

jesli by mnie budzet cisnal to patrzac z dzisiejszego punktu widzenia, wzialbym nawet tc 5 klawiszowy, chociaz wcale mi sie ten kombajn nie podoba, ale ma najlepszy stosunek cena/wyposazenie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Masz racje Krzysiek stylistycznie nie porywa, ale jest tańszy, od JD1450 oferującego słabszy system omłotowy. Jak już jesteśmy przy NH to CSX7040 jest akurat na taki areał. :) Cena będzie bardzo konkurencyjna w odniesieniu do odpowiedników pozostałych firm. Jeżeli autor ma zamknąć budżet w 40kołach, to nawet może pokusić się o większy model CSX'a. @brzozak2 co jak co, ale w cenach kombajnów to jesteś z tego co się orientuje obcykany, bo również interesuje Cię kombajn.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Rogeryk może podasz jakieś przykładowe ceny kombajnów Fendt i MF w rozmiarze CSX7040, Tucano 450 itp.?

Opublikowano

Kombajn Fendt to dawny MF podobnie jak Challenger to nic innego jak Laverda w żółtych kolorach ( podobno bardzo solidne kombajny-mówie o Laverdach) A kombajn Fendta powstał w odpowiedzi na wybryk Claasa z ciągnikami- przecież to dawne ciągniki Renoult :) I tak dwie firmy próbują zdobyć klienta- szkoda że konkurencja koncernów nie przekłada się na niższą cenę maszyn;P

Opublikowano

@mreq moim zdaniem mylisz fakty i to znacznie, ale niech tam bedzie. produkty mf i spolki to nie w 100% to samo co laverda, caly czas to dwa inne koncerny, tzn teraz juz tez do konca nie wiadomo.

claas kupil renowke, a to calkiem co innego, obecnie te ciagniki nie maja juz za wiele wspolnego z renaultem, pozostaly tylko rzeczy, ktore sa na tyle malo istotne iz nie oplaca sie ich zmieniac.

claas pierwsze co zrobil po przejeciu firmy to wprowadzil nowe systemy kontroli jakosci, ja troche liznalem ta nauke i wiem jak wazne to jest przy produkcji seryjnej. to procentuje zawsze tylko potrzeba odpowiednia ilosc czasu by czerpac korzysci.

Masz racje Krzysiek stylistycznie nie porywa

mi nie chodzilo o stylistyke, nie podobaja mi sie niektore rozwiazania.

rozmawiajac o kombajnach w ogole wypadaloby poznac wreszcie oferte na kombajny AGCO, korbanki sprzedali juz jakiegos?

Gość Profil usunięty
Opublikowano
mi nie chodzilo o stylistyke, nie podobaja mi sie niektore rozwiazania

Co dokładnie Ci się w nich nie podoba?

Opublikowano

a np. ulozyskowanie wytrzasaczy, rozwiazania w niektorych bebechach, ale przez forum nie da rady tego wskazac, z reszta nawet nie pamietam, takie tam drobnostki mi sie rzucily przy ogledzinach. nie pamietam tez dokladnie czy sa w nich dostepne tzw. krokodyle (mam nadzieje, ze myslimy o tym samym, bo generalnie nie lubie takich swojskich nazw, uzywanych gesto przez starsze pokolenie), czyli elementow ktore powoduja lepsza sprawnosc w wytrzasaniu ziaren ze slomy.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Krokodyle? Możesz określić na jakich elementach są?

Opublikowano

Wczoraj rozmawiałem z chłopakiem z lubelskiego korbanka i powiedział,że jeszcze żadnego kombajnu Fendt i MF nie sprzedali, bo przedstawiciele handlowi mają dopiero na dniach jechać na szkolenia i nie są do tego przygotowani, ale zainteresowanie i to takie konkretne zakupem niby było :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dobrze, że Fendt i MF mają prestiż, jako marki ciągników, bo inaczej ciężko byłoby wypchnąć na rynek nowe kombajny.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W Jd to wiem, że to się nazywa Power Separator.

Opublikowano

@mreq moim zdaniem mylisz fakty i to znacznie, ale niech tam bedzie. produkty mf i spolki to nie w 100% to samo co laverda, caly czas to dwa inne koncerny, tzn teraz juz tez do konca nie wiadomo.

claas kupil renowke, a to calkiem co innego, obecnie te ciagniki nie maja juz za wiele wspolnego z renaultem, pozostaly tylko rzeczy, ktore sa na tyle malo istotne iz nie oplaca sie ich zmieniac.

claas pierwsze co zrobil po przejeciu firmy to wprowadzil nowe systemy kontroli jakosci, ja troche liznalem ta nauke i wiem jak wazne to jest przy produkcji seryjnej. to procentuje zawsze tylko potrzeba odpowiednia ilosc czasu by czerpac korzysci.

mi nie chodzilo o stylistyke, nie podobaja mi sie niektore rozwiazania.

rozmawiajac o kombajnach w ogole wypadaloby poznac wreszcie oferte na kombajny AGCO, korbanki sprzedali juz jakiegos?

To nie jest jakaś moja opinia wyssana z palca tylko poza porównaniem specyfikacji bazuję na wypowiedziach dealerów i kolegów którzy pracowali w serwisie korbanka. Challenger i Laverda to jest to samo jak odwiedzam dealera Challengera to zawsze pytam jak się sprawują u ludzi "te żółte Laverdy" :)On nawet nie zaprzecza bo oboje wiemy ze to prawda:P . Fendt nie szedł w kombajny wzorował się na MF-ie a pierwsze ciągniki Claasy były tak samo awaryjne jak Renoult. Dopiero te nowe serie claasa "podobno" są poprawione. Może nie do końca mnie zrozumiałeś:) Chciałem sprostować mój post:) @brzozak - claas kupił renówkę bo nie miał koncepcji na ciągnik, a zawsze lepiej bazować na czymś jak na niczym:) Dobre posunięcie firmy i tyle:)