Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie mialem nic ziemi wziąłem 8 ha w dzierżawę i kupiłem 5 ha wiec razem mam 13 ha i zapowiada się ze jeszcze dobiorę 4 ha dzierżawy...ziemia jest w miare dobra bo to 3 i miejscami 2 klasa... Mam 20 Tyśiecy zlotych i poszukuje jak najrozsądniejszego ciagnika na ten areał pomócie dobrac mi jakis ciagnik... i najlepiej pług do niego pamietajcie ze ciagnik do 20 tys. :) z góry dzieki..

Opublikowano

no ok ale mam w zamiarze dobrac jeszcze 4 ha czyli juz robio mi sie 17 i jezeli uda mi sie dojsc z porozumienia z pewnym facetem który rezygnuje z obrabiania ziemi to dołaczy jeszcze 11 ha..wiec teraz kupie c-360 a za jakies 2 tygodnie moze bede miał do orki 28 ha..i co wtedy....??? pozatym mam jeszcze 20 tys wiec chcialbym to wykorzystac...jezeli moglisbyscie pomóc to chcialbym cos z przednim napedem prosze...:) pomózcie prosze i jakis pług do tego bo nie chce c 360 na dwie skiby orac .... pomózcie jakos zeby to szybko ubywała ta robota

Opublikowano

Całkiem fajny ciagniczek ale miałbym do was prosbe drodzy panowie........Ja oprócz tej ziemi pracuje jeszcze i jezeli moglibyscie znalezc mi cos nawet 6 cylindrowego moze byc bez napedu bo jak najszybciej chce obrobic to bo mamm tez inne zajecia i nie zapominajcie o pługu...dzieki..:)

Bardzp was prosze o szybka odpowiedz i jak mozecie to dajcie cos 6 cylindrowego jak najwiekszego tylko mozecie moze byc nawet do 25 tys.....i nie zapominajcie o PLUGU niech ten ciagnik bedzie zamalay do tego pluga albo niech dostaje ostro w tym plugu ale niech i ten plug bedzie jak najwiekszy aby chociuaz troche uciągnął dzieki...:)

Opublikowano

To może jakaś 12stka ursus 1202 kupisz spokojnie poniżej 20 tyś i do tego jakiś pług, a jak trzeba będzie to napęd potem dokupisz, ogólnie jak nie masz czasu, to dlaczego nie weźniesz usługi, ha zaora Ci ktoś za 170-180zł i masz spokój nie martwisz się że w czasie orki ciągnik padnie itp. historie, a uprawa to nie sama orka, potrzebny będzie jeszcze agregat, siewnik rozsiewacz itd, ja skupił bym się na tych pozostałych maszynach, a do orki która zajmuje najwięcej czasu najmował bym kogoś przynajmniej narazie, bo chcesz oszczędny ciągnik do orki, spoko zaoszczedzisz na czasie w orce ale taki 6cio garowiec będzie palił 10l/godz nawet jadąc na pole więc nie wiem czy to wyjdzie tak oszczędnie, a może jakiś mtz 82? a tak wogóle to ciągnikiem około 80 km, spokojnie zaorasz 1 ha w 1,5 godz a takim 6cio garowcem fakt troche szybciej ale nie aż tak dużo szybciej żeby inwestować w duży ciągnik który będzie tylko do pługa,

a tak wogóle nie pisałeś nic czy miałeś do czynienia z ciągnikami 60-70km bo już ciągnik 60kilka km to jest przepaść w porównaniu do zwykłej c 360 więc nie ma co popadać w przesadę z wielkoscią ciągnika :)

Opublikowano

Ferdek ma całkowita racje.

Zgadzam sie z tym iz kupno tz. "nura" to wyłozenie pieniedzy w błoto

Wiec taki MTZ 82 spokojnie powinien dac sobie rade z pługiem 3-skibowym i do innych maszyn powinnien byc w sam raz.

kamil02052 a to bedzie twoj jeden ciagnik do wszystkich robót?

Bo tak np. co do opryskiwacza to co Ursusem 12XX chcesz pryskac i nawozy siac :)

Opublikowano

Ja wolalbym 7245 lub ursusa 914..ciagnik z przednim napedem lepiej sie prowadzi 4-skibowy plug zagonowy z kolczatka i lecisz.... wyrobisz sie nawet moze do tych 25 tys...a jesli trafi ci sie naprawde ladny sprzet to warto dolozyc czasem te 3 tys wiecej...

w 7245 masz juz jakis tam maly komfort nie to co w c360 no i wygodniejsza jazda a jesli ciagle myslisz o powiekszeniu swojego arealu to nawet do tych 35 ha zetor powinien ci wystarczyc...

a co do szustki bez przedniego to ja nie jestem przekonany.... przod to zawsze przod nawet jesli ciagnik ciagnie jedna odkladnie mniej to i tak powinienes wyrobic sie na 4skiby U 914 czy Z 7245 w podobnym czasie co u 1202 z 5-cio skibowym plugiem....

Opublikowano

panowie paliwo i oszczednosc nie gra u mnie roli wiec ten temat pozostawmy ja pragne kupic ciagnik jak najwiekszy i jak najwiekszy pług ... popatrzcie na to:

http://www.allegro.pl/item714832490_kirowi...ja.html#gallery

http://www.allegro.pl/item711737762_plug_8...en_azurowy.html

co sadzicie o tym zestawieniu.......w gre wchodzi jeszcze taka sprawa ze jak dobrze sie dogadam to biore z moim bratem pole po PEGIEEROWSKIE tam jest okolo 112ha i bierzemy to na pół wiec ja mysle o naprawde tanim a wielkim sprzecie....

a co najwazniejsze powiedzcie mi czy ten Potezny kirowiec 160KM bardzo niskim biegiem ale da rade w tym pługu??? prosze o pomoc :)

Opublikowano

-W ktorymś poscie pisales ze upraa roli u Ciebie wyglada w ten sposob ze chcesz to wszystko zrobic szybko duzym ciagnikiem i duzym plugiem :)

-z pierwszego myslnika wnioskuje ze masz jakąs jeszcze robote jesli jest w miare dobrze platna to po jaka cholere pchasz sie w to "bagno" ludzie mysla ze Unia jak da rolniką dopłate i to wszystko jest cudowne na gospodarstwie a przy obecnych cennach zboza np. owiec b.dobrej jakosci po 18zł metr :) kiedy zwroca sie wydane pieniadze za kupiony sprzet !!!

Prawie 100% rolnikow przejmoje gospodarstwa po swoich ojcach czy dziadkach wiec zaczynaja z jakims tam sprzetem a Ty kolego chcesz od zera (jeslil wygrales w lottto to powodzenia, mozesz bawic sie w gospodarke)

-Jak w tej dziedzinie stawaisz swoje pierwsze kroki to bez kredytow sie nie da :)

-i jeszcze jedno widze ze szybko zalatwiasz sprawy zwiazane z dobieraniem pola jeszcze rano miales ich tylko 13ha a juz teraz jest ich juz ponad 120ha

Kamil albo robisz sobie jaja albo Cie .....

Opublikowano

a ja powiem tak "dzieciom neo mówimy stanowcze nie" - te hektary coś za szybko rosną

na 13 ha starczy poczciwy C-360 ewentualnie MF-255 jak wolisz coś nowszego - jak lubisz komfort w pracy to polecam zetorka 7211 i po temacie

a do HTZ-ta T-150K (to nie jest kirowiec) idealnie pasowały pługi PHX-6

Opublikowano

Jak bys mial jakis mniejszy ciagnik do lekkich prac to muglbys kupic tego 1222 czy 1212 ale jak ma to byc jedyny ciagnik to polecam i cos z malych zetorow typu 6011 7011 c 360 lub mf255 jak nie masz gor to wystarczy ci ciagnik bez napedu bo jak masz gory to pomysl nad ciegnikem 4x4 ja sam mam mf 255 i obrabiam nim 25 ha tyle ze u mnie ziemie ciezke i sam szukam jakiegos 6 garowca.

Opublikowano

teraz to juz nie wiadomo jakiego polecic moze miec 28ha a moze miec i 60ha :) trzeba sie zdecydowac ile chcesz obrabiac czasu nie masz a porywasz sie na 60 pare hektarow :)

Opublikowano

Czy Wy tego nie widzicie że gość ewidentnie jaja sobie robi?

najpierw ma 13 ha i zastanawia się nad sprzętem do niego (zaczyna od zera, a chce tylko ciągnik i pług, gdzie pozostały sprzęt?)

poźniej trochę więcej ha, ale szybko ciągnik, szybko

teraz coś około 120 i wyjeżdża z kirowcem

nidługo wyjedzie, że dostał od babci w spadku 1000ha i potrzebuje big buda

to co on robi jest nie logiczne

Opublikowano

nie chce mi sie szukac linku ale pewnie tez juz go nie ma ... takich jak on bylo tu juz kilku... jednego lepiej zapamietalem... gosc bral w dzierzawe kolo 2000 ha i wszytkie nowe maszyny i lexiona 600 i zaczynal od zera... no normalnie smiech xDD

Opublikowano

Kurcze ludzie posluchajcie narazie mam bardzo malutko tych hektarów ale ja z moim bratem sobie nawzajem pomagamy bo on ma troszke sprzetu ja mam zaplecze finansowe i dlatego działamy razem aby razem skorzystac na tym brat ma swoja ziemie i do tego dobiera ze mna na pół te 112 hektarowe pole po PGRze. Razem uzgodnilismy ze na mojej glowie leży zebym sie zaopatrzyl w wielki ciagnik i wielki pług bo agregat on ma i reszte sprzetu ma... do obróbki pola jezeli chodzi o mniejszy ciagnik to brat posiada zetora 7711 i ursusa 360 3p oraz ursusa c 4011 wiec to wystarczy ....po prostu nie oplacalo sie na małym areale bratu gospodarzyc to weszlismy w układ we dwóch i razem próbujemy cos zdziałac....

Kurcze ludzie posluchajcie narazie mam bardzo malutko tych hektarów ale ja z moim bratem sobie nawzajem pomagamy bo on ma troszke sprzetu ja mam zaplecze finansowe i dlatego działamy razem aby razem skorzystac na tym brat ma swoja ziemie i do tego dobiera ze mna na pół te 112 hektarowe pole po PGRze. Razem uzgodnilismy ze na mojej glowie leży zebym sie zaopatrzyl w wielki ciagnik i wielki pług bo agregat on ma i reszte sprzetu ma... do obróbki pola jezeli chodzi o mniejszy ciagnik to brat posiada zetora 7711 i ursusa 360 3p oraz ursusa c 4011 wiec to wystarczy ....po prostu nie oplacalo sie na małym areale bratu gospodarzyc to weszlismy w układ we dwóch i razem próbujemy cos zdziałac....

teraz mozecie cos poradzic jezeli chodzi o ciagnik ...... po moich i brata obliczeniach wynika ze ten ciagnik musi obrobic jezeli chodzi uprawe i orke dokładnie:

1.moja ziemia - 28ha + PGR(66ha) = 94ha

2. brata ziemia - 15ha+ PGR(66ha) = 81ha

3. Łącznie = 94ha + 81ha= 175ha

No moze troszke mniej wyjdzie cos okolo 160 ha bo tam jeszcze budynki dochodza na niektórych terenach wiec 160 hektarów trzeba liczyc.....

interesuje mnie ten wielki kirowiec i jak najwiekszy pług jaki tylko jest w stanie poradzic bardzo was prosze o pomoc......

Jezeli bedzie zysk z tej ziemi to rzuce prace ale musze poczekac chociaz 2 lata....brat ma wiekszasc sprzetu typowego rolniczego wiec damy sobie rade pomózcie mi znalzezc kirowca i jak najwiekszy plug

JA SOBIE JAJ NIE ROBIE JEZELI MACIE DOBREJ CHECI TROCHE TO POMÓZCIE MLODEMU PRZEDSIEBIORCY nic wiecej nie oczekuje....z góry dziekuje zyczliwym forumowiczom