Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, s4lim3 napisał:

Powiem Ci kolego że Twoje wypowiedzi coraz bardziej mnie rozbawiaja. Szkoda że jestem w pracy i nie mam dostępu do kompa bo bym rozwinął swoją myśl doglebniej a tak to w skrócie. 

Osobiście sądzę po 15 października, ale są ludzie którzy sądzą we wrześniu i nie jest to wyścig i jakaś rywalizacja na forum, bo tutaj wypowiadają się ludzie którzy łącznie maja 10ha z czego 5 osób 80% tego arealu. Twierdzisz że sadzic późno, niczym nie przykrywac i rośnie jak tralala. Proponuję zasadzic i przykryć i zobaczyć w marcu pierwsza różnice a później przy wykopkach druga. Ale co ja się tam znam, przykrywa tylko po to żeby wyłożyć kilka tys zł żeby sarny miały po czym biegać :)

Odrozniaj plantatorów od ogrodników. Jak ktoś z tego żyje i chce mieć 70tys z ha to czymś go jednak trzeba pokropic, odżywiać, zabezpieczać bo my nie wsadzamy 500zl na sadzonki tylko kilkanaście-kilkadziesiąt tys zł w zależności kto ile sadzi. Zapewniam Cie, że te kilka ton nawozu na hektar to gruba przesada o czym piszesz, posadz na normalnej klasie gleby i masz 50% sukcesu. I nikt kto rozsądnie podchodzi do tematu nie ma problemu ze sprzedażą, bo ta stabilność sprzedażowa tworzy się kilka lat :)

Co do chemii chętnie Ci wyślę od siebie czosnek i zbadasz go na zawartość metali ciężkich, swój też zbadasz i zapewniam Cie że zarówno mój jak i Twoj norm nie przekroczy. Jak będzie inaczej oddam za badania i doślę butelkę dobrego czegoś :)

Przy pewnym areale przechodzisz na mechanizacje i to jest następstwo jego zwiększania i tego nie przeskoczysz, a jak Ciebie cieszy robienia wszystkiego ręcznie to albo masz za dużo wolnego czasu albo uprawiasz go dla hobby, i nie pisz ze tworzysz produkt ekologiczny bo bez certyfikatu to każdy z nas taki eko może tworzyc i pamiętaj że oborniki który dajesz też powinien być ekologiczny, więc uważaj czym karmisz zwierzęta :)

S4lim hymm mówisz że Moje wypowiedzi Cię rozsmieszaja to po co odpisujesz? Słuchaj ja uprawiam czosnek po swojemu i Ty po swojemu i każdy ma swoje zdanie...mówisz mi o wkładzie i zysku z ha 70 tyś? I Ty jeszcze chodzisz do pracy? Ale to nie o to chodzi uznaje Cię jako plantatora bo czytałem całe forum zresztą już pisałem że posiadasz wielką wiedzę no ale coś Mój sposób uprawy Cię nie przekonał 😉 ale to już nieważne jeżeli w jakimś słowie Cię urazilem to Sorki 😉 Ale wiedz że ukończyłem szkołę ogrodnicza i po za tym swój czosnek już trochę lat sądzę i uwierz mi że mi nie sztuka jest wydać pieniądze na nawożenie czy opryski 😉 ja poprostu produkuje to czego wy nie produkujecie 😉używam swoich nawozów takich jak wszelakie oborniki z różnych źródeł i to przed orka i po i podlewanie również np gnojowica i wszelkimi innymi nawozami pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego i również mam czosnek 8 cm ale bez chemi 😉 Nieważne Moja kobieta miała rację że nie będę pasował do tego forum znaczy Mój sposób uprawy i muszę przyznać jej rację 😉

2 minuty temu, s4lim3 napisał:

Dla mnie produkt ekologiczny to fikcja. Cena niewiele większą od normalnej a produkcja wiele droższa dlatego sądzą poletka doświadczalne żeby było na czym badanie zrobić a później skupuja gdzie się da i swoją metke klepia :)

Co tu dużo mówić, każdy robi tak jak chce, sprzedaje jak chce, obrabia i sypie jak chce, każdy ma łeb na karku to niech kombinuje 

Dokładnie s4lim3 😉

Opublikowano

Witam , ja z innej beczki...:) od czego zależy kolor czosnku ? czemu raz jest fioletowy a raz biały ? mówie o harnasiu bo mój przeważnie jest biały a nie którzy mają całkiem fioletowy

Opublikowano
rafallo nie wiem co bierzesz ale bierz tego połowę 😂 możesz nawalić temu swojemu czosnkowi obornikow i innych cudów i tak nie podskoczysz. jak będziesz mieć za mało siarki w glebie nie aktywujesz azotu, nie będą budowane aminokwasy a dokładnie wiązania w komórkach i nici kolego z twojego naturalnego gnojowania. mówisz 5cm, szybko sprzedaż bo to marketowka jest tylko gdzie kasy szukać! jak zaczolem wozić swojego w. tym roku na rybitwy a wielkość plus 8 sprzedawałem w kilka minut, sporo poszło do sadzenia dla.ludzi i brało się za nie obierany 1,2 nawet a jakby nie lekki wypadek opylil bym całość bez problemu a tak poszło na kg do polana gdzie cene dostalem bardzo dobra ale jakość i zdrowotność była na wysokim poziomie. kto nie wierzy niech zakupi włókninę koszt 600zl na 1000m i niech sobie przykryje to zobaczycie różnice jaka będzie! pozdrawiam tych mało rolnych jak i dużo rolnych ;)
Opublikowano (edytowane)

Kiedy włóknina przykrywacie tuż przed przymrozkami? bo tak czytam wasze wpisy i chyba kilka arów przykryje i zobaczę różnicę 

I czy używacie agrowlokniny zimowej 50g na m2 czy może być cieńsza 

Edytowane przez king12
Opublikowano
56 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

rafallo nie wiem co bierzesz ale bierz tego połowę 😂 możesz nawalić temu swojemu czosnkowi obornikow i innych cudów i tak nie podskoczysz. jak będziesz mieć za mało siarki w glebie nie aktywujesz azotu, nie będą budowane aminokwasy a dokładnie wiązania w komórkach i nici kolego z twojego naturalnego gnojowania. mówisz 5cm, szybko sprzedaż bo to marketowka jest tylko gdzie kasy szukać! jak zaczolem wozić swojego w. tym roku na rybitwy a wielkość plus 8 sprzedawałem w kilka minut, sporo poszło do sadzenia dla.ludzi i brało się za nie obierany 1,2 nawet a jakby nie lekki wypadek opylil bym całość bez problemu a tak poszło na kg do polana gdzie cene dostalem bardzo dobra ale jakość i zdrowotność była na wysokim poziomie. kto nie wierzy niech zakupi włókninę koszt 600zl na 1000m i niech sobie przykryje to zobaczycie różnice jaka będzie! pozdrawiam tych mało rolnych jak i dużo rolnych ;)

Zator nic nie biorę poprostu swój czosnek uprawiam bez chemi 😁 hymm ja nie muszę podskakiwac wystarczy mi że swoją sprzedaż zaczynam od 2 zł za główkę 😉 Ty szczycisz się cena 1.20 zł dając taki duży wkład własny? Zaprzeczasz swojej teorii 😉 Mówisz azot mi nie pracuje? 😉 hehe troszkę inaczej byłem uczony i zostaje przy swojej teorii 😉 ale wiesz Co? Spróbuje w tym roku z 3 albo 4 rzadkami przykryje je agrowloknina i może spróbuje je dokarmiac waszym sposobem 😉 Najwyżej nie będę miał główek z tych paru rzędów od 5cm do 8 cm tylko od 8 cm do 12 cm 😁 namowiliscie mnie 😉 to co na poczatek pod korzeń? Wystarczy azot 4 % fosfor 12% potas 12% coś takim nawozem? 😊

Opublikowano
29 minut temu, Rafalllo1993 napisał:

Zator nic nie biorę poprostu swój czosnek uprawiam bez chemi 😁 hymm ja nie muszę podskakiwac wystarczy mi że swoją sprzedaż zaczynam od 2 zł za główkę 😉 Ty szczycisz się cena 1.20 zł dając taki duży wkład własny? Zaprzeczasz swojej teorii 😉 Mówisz azot mi nie pracuje? 😉 hehe troszkę inaczej byłem uczony i zostaje przy swojej teorii 😉 ale wiesz Co? Spróbuje w tym roku z 3 albo 4 rzadkami przykryje je agrowloknina i może spróbuje je dokarmiac waszym sposobem 😉 Najwyżej nie będę miał główek z tych paru rzędów od 5cm do 8 cm tylko od 8 cm do 12 cm 😁 namowiliscie mnie 😉 to co na poczatek pod korzeń? Wystarczy azot 4 % fosfor 12% potas 12% coś takim nawozem? 😊

Ty sprzedajesz Raffaello 1000-5000 główek wciskając że eko a certyfikatu nie masz a Zetor i inni sprzedają 100-500 tys bez problemu i bez ugadywania klienta żeby wziął 5 główek a nie 2... 🙂

Opublikowano
zależy jaka masz glebę i jaki kompleks sporpcyjny i co w niej siedzi. dwa od wielkości główek zależy też rodzaj czosnku! nawet harnaś ma kilka rodzajów wczesnosci i wielkości! kiedy przykryć przed spodziewanymi przymrozkami lub śniegiem koledzy tu się nie da 1grudnia bo w tamtym roku kryłem 1 lutego, nie za wczas aby nie ruszył wegetacja bo wtedy mu gorzej zrobicie niż lepiej. co dać dobra jest polifoska 8 bo ma dobry stosunek składników, jak macie przepuszczalna glebę możecie dać chlorowe nawozy o ile nie będzie suchej zimy aby się wypłukał z gleby chlor ale najlepsze nawozy bezchlorkowe są . każdy patrzy przede wszystkim na rodzaj swojej ziemi i pod nią trzeba dostosować nawożenie. uwaga czosnek nie lubi zasolenia!
Opublikowano
37 minut temu, Quis napisał:

Ty sprzedajesz Raffaello 1000-5000 główek wciskając że eko a certyfikatu nie masz a Zetor i inni sprzedają 100-500 tys bez problemu i bez ugadywania klienta żeby wziął 5 główek a nie 2... 🙂

A jak sprzedaje dużo więcej? Quis jeżeli nie znasz mojej uprawy to nie wypowiadaj się bo jesteś widzę cienki 😉 w tym roku sprzedałem dużo więcej ale to nie o to chodzi 😉 

38 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

zależy jaka masz glebę i jaki kompleks sporpcyjny i co w niej siedzi. dwa od wielkości główek zależy też rodzaj czosnku! nawet harnaś ma kilka rodzajów wczesnosci i wielkości! kiedy przykryć przed spodziewanymi przymrozkami lub śniegiem koledzy tu się nie da 1grudnia bo w tamtym roku kryłem 1 lutego, nie za wczas aby nie ruszył wegetacja bo wtedy mu gorzej zrobicie niż lepiej. co dać dobra jest polifoska 8 bo ma dobry stosunek składników, jak macie przepuszczalna glebę możecie dać chlorowe nawozy o ile nie będzie suchej zimy aby się wypłukał z gleby chlor ale najlepsze nawozy bezchlorkowe są . każdy patrzy przede wszystkim na rodzaj swojej ziemi i pod nią trzeba dostosować nawożenie. uwaga czosnek nie lubi zasolenia!

Rozumiem ok spróbuje zobaczę co z tego wyjdzie 😉

Opublikowano

To nie jest tak że nie uznaje Twojej plantacji. Masz swój sposób, swoich eko klientów. Gonisz towar w dobrej cenie to rób tak dalej. Pewnie jak bym miał materiał pewny i 0 konkurencji wokół i cenę wysoka to też bym może nie widział potrzeby ładowania dodatkowej kasy we wloknine czy nawozy ale u nas realia są trochę inne. Jadąc przez dobra ulice na wsi gdzie jest 30 domów masz z 1500000 szt więc nie dziwota że szukamy rozwiązań żeby zwiększać jakość czosnku bo tylko tak idzie tu coś zyskać. 

W tym roku była cena z hektara jeszcze lepsza, ale etat mam, 20 ton ogórka kiszonego i jak to się mówi póki rzre to jest dobrze ale prędzej czy później przychodzą lata że jest 30tys z ha i wtedy stały etat się sprzydaje :)

Tak jak zetor pisze wloknina przed planowanymi przymrozki, ja mam 23g albo 26 i po dość bo nie gniecie tak czosnku

Opublikowano (edytowane)

mialem juz wczoraj cos napisac ale sie powstrzymalem, i dobrze, bo wiedzialem ze sie rozkreci.

Szanowny Kolego Rafalllo sprostuje kilka rzeczy jezeli pozwolisz.

Mieszkam 45 km od Gorzowa wiec nie twierdz ze nikt w promieniu 100 km nie uprawia czosnku bo znam osobiscie kilka osob ktore albo uprawiaja lub ,,nauprawialy,, sie juz czosnku sadzac od razu hektar.

Mam kontrahentow na gorzowskich bazarach podobnie jak na szczecinie. Sam osobiscie bylem w tym roku dwa razy na Rolhurcie w Szczecinie. Efekt? Hiszpanski czosnek od 7 cm wzwyz. To szlo. Na nasz krajowy nikt nie chcial patrzec lub sprzedawali harnasia za grosze.

Co do najblizszego targu niemieckiego w Berlinie, bo byla mowa we wczesniejszych postach, z calym szacunkiem, ale byles tam kiedys?

Cena czosnku na przygranicznych rynkach nie odbiega cenie na bazarach i ksztaltowala sie w tym roku od 1.7 do 2.7 zl. Oczywiscie w detalu i nie odrozniajac hiszpanskiego od polskiego. Czytaj za hiszpanski. 

W tym roku mialem prawie 0.7 ha czosnku. Wszystko pielone recznie miejscami 4 razy, zero herbicydow. Dzialki przygotowywane 3 lata wczesniej specjalnie pod czosnek.

Znam ceny lokalne i w hurcie od dawna i prawie na pamiec.

Rowniez dzieki tej stronie poznalem osoby z ktorymi z przyjemnoscia pohandluje w przyszlym roku , a za wspolprace w tym ogromne dzieki. 

Tak nawiasem dodam ze juz byl swego czasu, jak sam siebie nazywal "baron czosnku na Pomorzu", pewien Borys11. 

Edytowane przez Zieleniak
Opublikowano
5 godzin temu, Zieleniak napisał:

mialem juz wczoraj cos napisac ale sie powstrzymalem, i dobrze, bo wiedzialem ze sie rozkreci.

Szanowny Kolego Rafalllo sprostuje kilka rzeczy jezeli pozwolisz.

Mieszkam 45 km od Gorzowa wiec nie twierdz ze nikt w promieniu 100 km nie uprawia czosnku bo znam osobiscie kilka osob ktore albo uprawiaja lub ,,nauprawialy,, sie juz czosnku sadzac od razu hektar.

Mam kontrahentow na gorzowskich bazarach podobnie jak na szczecinie. Sam osobiscie bylem w tym roku dwa razy na Rolhurcie w Szczecinie. Efekt? Hiszpanski czosnek od 7 cm wzwyz. To szlo. Na nasz krajowy nikt nie chcial patrzec lub sprzedawali harnasia za grosze.

Co do najblizszego targu niemieckiego w Berlinie, bo byla mowa we wczesniejszych postach, z calym szacunkiem, ale byles tam kiedys?

Cena czosnku na przygranicznych rynkach nie odbiega cenie na bazarach i ksztaltowala sie w tym roku od 1.7 do 2.7 zl. Oczywiscie w detalu i nie odrozniajac hiszpanskiego od polskiego. Czytaj za hiszpanski. 

W tym roku mialem prawie 0.7 ha czosnku. Wszystko pielone recznie miejscami 4 razy, zero herbicydow. Dzialki przygotowywane 3 lata wczesniej specjalnie pod czosnek.

Znam ceny lokalne i w hurcie od dawna i prawie na pamiec.

Rowniez dzieki tej stronie poznalem osoby z ktorymi z przyjemnoscia pohandluje w przyszlym roku , a za wspolprace w tym ogromne dzieki. 

Tak nawiasem dodam ze juz byl swego czasu, jak sam siebie nazywal "baron czosnku na Pomorzu", pewien Borys11. 

Witam Zieleniak mówisz że mieszkasz 45 km od Gorzowa no to mnie zaskoczyles choć naprawdę dużo jeżdżę z towarem i nigdy nie widziałem żadnej plantacji czosnku także zwracam honor 😉 Mówisz o kontrahentach w Gw albo Szczecinie? 😂kurde przecież pisałem że Mój czosnek nie lubi tych miejsc 😉 podpowiem spróbuj bardziej przy granicy 😉 i z całym szacunkiem cenie Twój sposób odchwaszczania 😉 A z jakiej miejscowości jesteś Zieleniak?

Opublikowano
10 godzin temu, Rafalllo1993 napisał:

A jak sprzedaje dużo więcej? Quis jeżeli nie znasz mojej uprawy to nie wypowiadaj się bo jesteś widzę cienki 😉 w tym roku sprzedałem dużo więcej ale to nie o to chodzi 😉 

Rozumiem ok spróbuje zobaczę co z tego wyjdzie 😉

Z 3 arów ogółem wyciszniesz z 10-12k czosnku przy założeniu ze 100% co posadzisz -zbierzesz. A czy wszystko sprzedasz wątpię, bo zapewne także zostawiasz cos dla siebie na sadzenie, i niektorego mizernego po prostu nie sprzedasz. 

Borys zapewnie szykuje się teraz na rybki. Baron rybny....

Opublikowano
8 godzin temu, s4lim3 napisał:

To nie jest tak że nie uznaje Twojej plantacji. Masz swój sposób, swoich eko klientów. Gonisz towar w dobrej cenie to rób tak dalej. Pewnie jak bym miał materiał pewny i 0 konkurencji wokół i cenę wysoka to też bym może nie widział potrzeby ładowania dodatkowej kasy we wloknine czy nawozy ale u nas realia są trochę inne. Jadąc przez dobra ulice na wsi gdzie jest 30 domów masz z 1500000 szt więc nie dziwota że szukamy rozwiązań żeby zwiększać jakość czosnku bo tylko tak idzie tu coś zyskać. 

W tym roku była cena z hektara jeszcze lepsza, ale etat mam, 20 ton ogórka kiszonego i jak to się mówi póki rzre to jest dobrze ale prędzej czy później przychodzą lata że jest 30tys z ha i wtedy stały etat się sprzydaje :)

Tak jak zetor pisze wloknina przed planowanymi przymrozki, ja mam 23g albo 26 i po dość bo nie gniecie tak czosnku

Teraz rozumiem Ciebie s4lim3 w 100% 😉 kurde to w jakich okolicach mieszkasz że aż tylu jest tam producentów czosnku? Słuchaj mam pytanie czyli ogółem używasz agrowlokniny zawsze? Ma ona na celu jesienią stworzyć lepsze warunki do ukorzenienia się czosnku i trochę jego wzrostowi no bo pod nią będzie wyższa temp A tym bd przy takich temp jak mamy teraz A zima jej celem jest ochrona przed mrozami i np przy temp - 15 stopni i wietrze czosnek ma pewna ochronę że nie wymarznie?  A lepszy start na wiosnę to znaczy że szybciej zacznie wegetacje z tego względu że jego system korzeniowy będzie lepiej rozwinięty A 

Opublikowano
2 minuty temu, Rafalllo1993 napisał:

Teraz rozumiem Ciebie s4lim3 w 100% 😉 kurde to w jakich okolicach mieszkasz że aż tylu jest tam producentów czosnku? Słuchaj mam pytanie czyli ogółem używasz agrowlokniny zawsze? Ma ona na celu jesienią stworzyć lepsze warunki do ukorzenienia się czosnku i trochę jego wzrostowi no bo pod nią będzie wyższa temp A tym bd przy takich temp jak mamy teraz A zima jej celem jest ochrona przed mrozami i np przy temp - 15 stopni i wietrze czosnek ma pewna ochronę że nie wymarznie?  A lepszy start na wiosnę to znaczy że szybciej zacznie wegetacje z tego względu że jego system korzeniowy będzie lepiej rozwinięty A 

A sam czosnek już będzie w cudzyslowiu większy od tego co nie był przykryty? Sorki że znowu cytuje ale niechcący wyslalo mi 😉 

7 minut temu, janczar810 napisał:

Z 3 arów ogółem wyciszniesz z 10-12k czosnku przy założeniu ze 100% co posadzisz -zbierzesz. A czy wszystko sprzedasz wątpię, bo zapewne także zostawiasz cos dla siebie na sadzenie, i niektorego mizernego po prostu nie sprzedasz. 

Borys zapewnie szykuje się teraz na rybki. Baron rybny....

Janczar kompletnie nie zrozumiałem jakie 3 ary i co 10-12 k ? A Borysa to nie znam gościa 😁

To Mój Eko czosnek 😉

20180709_123517.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, zetorlublin7341 napisał:

uwaga czosnek nie lubi zasolenia!

a tego nie wiedziałem, dzięki a przy okazji powtórzona ta informacja jeszcze raz bo wrażliwość fasoli na zasolenie sprawia że czasami najładniejsza na kawałku pola gdzie np. w rozsiewaczu zbrakło. Nie jest to oczywiście powód aby stosować nawożenie zbyt niskie ale "optymalne" nabiera istotnego znaczenia.

Opublikowano
3 godziny temu, Rafalllo1993 napisał:

A sam czosnek już będzie w cudzyslowiu większy od tego co nie był przykryty? Sorki że znowu cytuje ale niechcący wyslalo mi 😉 

Janczar kompletnie nie zrozumiałem jakie 3 ary i co 10-12 k ? A Borysa to nie znam gościa 😁

To Mój Eko czosnek 😉

20180709_123517.jpg

Sorry cos źle zapamiętałem poprzednie posty teraz widze ze masz 12arow. 10-12k chodziło mi o ogólną obsade. 

A co borysa w temacie wiedzą o co kaman.

Co do chemii itd. W tym roku mialem 25arów  i robilem tak jak Ty eco. Tj. Wszystko ręcznie i niestety ta praca nie jest warta a czysty czosnek utrzymac prawie nie osiagalne. Obecnie bede miaal ok. 1ha  i pora użyć "wspomagaczy" przy uprawie.

ps.Chyba skusze sie na okrycie włóknina

Opublikowano
11 minut temu, janczar810 napisał:

Sorry cos źle zapamiętałem poprzednie posty teraz widze ze masz 12arow. 10-12k chodziło mi o ogólną obsade. 

A co borysa w temacie wiedzą o co kaman.

Co do chemii itd. W tym roku mialem 25arów  i robilem tak jak Ty eco. Tj. Wszystko ręcznie i niestety ta praca nie jest warta a czysty czosnek utrzymac prawie nie osiagalne. Obecnie bede miaal ok. 1ha  i pora użyć "wspomagaczy" przy uprawie.

ps.Chyba skusze sie na okrycie włóknina

Rozumiem Janczar A czemu mówisz że mało opłacalne? Mówisz miałeś 25 arów i nie zwróciło Ci się,?

Opublikowano

Co do opłacalności to jestem zadowolony, z tym że jak juz wspomialem nie jestem w stanie ogarnac w CZYSTOSCI tj. Bez zachwaszczenia motyką 25arow. Do tego dochodzi czas, inne zajęcia i robi sie problem.

Mało oplacalna jest robota motyka , czas odchwaszczania ta metoda jest czasochłonny i mam wrazenie jakbym wykonywał syzyfowa prace bez konca. I tu przy liczeniu mojej pracy ktora wykonywalem ręcznie ,robi sie najmniej tydzien, pemdigan czy jakos tak kosztuje ile? 100zł ??? Kto by robil tydzien za 100zl przykladowo? JA ROBIŁEM. PO CO???

Dla złudnej oszczędności, produktu eco ktora wszyscy maja gdzieś. Tyle w temacie. Pozdrawiam Janek. 

Ps. Troszke chaotycznie ale mam nadzieje ze przesłanie zrozumiałe.

Opublikowano
slim ja dawałem 19 i też było spoko , grubszej nie bo jak by był śnieg też nie za dobrze aby to oddychało. kolego nie lubi na raz masę azotu który powoduje zasolenie. u siebie mogę walnąć dużo bo jest dobry kompleks sporpcyjny i ziemia zwiąże ale na piaskach dzielcie dawki na kilka! rafallo to nie jest harnaś co to masz za odmianę?
Opublikowano

Używam od 2 lat włókniny i tylko jak zapowiadają mrozy a śniegu brak. Na jesień nie ma sensu go pędzić. Efektem tego jest to że jak w marcu ściągnąłem to ten pod wloknina miał 4 liście a ten bez dopiero wybijal się z ziemi co przyczyniło się do jakości plonu 

Zetor ja mam 23g i trochę go przygniotla ale 3 dni po odkryciu nabrał wigoru

Opublikowano

Ja reklamówki z ziemi, kiedyś użyłem worków takich materiałowych to na słońcu jak powstały to nie było czego zbierać xD

No na zdjęciu wygląda jak jakiś ruski, masz może zdjęcie główki przelamanej na pół? 

Opublikowano
11 godzin temu, s4lim3 napisał:

Ja reklamówki z ziemi, kiedyś użyłem worków takich materiałowych to na słońcu jak powstały to nie było czego zbierać xD

No na zdjęciu wygląda jak jakiś ruski, masz może zdjęcie główki przelamanej na pół? 

To nie harnaś? W sumie dostałem go kiedyś parę główek od kobiety od szwagra ciotki i mówiła że to polski zimowy czosnek 😉 może to zdjęcie lepsze A i dodam że to czosnek wykopany 4 godziny wcześniej 😉

20180709_123539.jpg