Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Również wszystkiego dobrego, mój czosnek też dostał wczoraj wielkanocne jadło, siarczan + dwie odrzywki. 

Ale końcówki żółte niestety. Może po tej dawce coś się zmieni 😉

Opublikowano (edytowane)

Panowie, czosnek na 3/4 pola zolty, blady, dolne liscie poprzypalane. Na 1/4 pola ladny ciemny z wigorem sie zrobil. Jedyna roznica, ze ta 1/4 jest przy "lasku" i ma troche zacienienia, chociaz i tak czosnek od poludniowej strony, wiec za duzo tego cienia nie ma.

Mozliwe, ze to przez slonce jest taki blady? Dostal konkretne dawki yary complex, pozniej saletrzaku, pozniej saletry i juz dwa razy dolistnie siarczan magnezu i mocznik.

Nie wiem czy go wlasnie pryskac odzywka czy wrecz odwrotnie dac mu spokoj...

Juz od jakiegos czasu zauwazylem, ze nie moze zlapac koloru, a teraz to juz sie zoltawy robi. Pole raczej z tych wilgotnych, wiec wody mu nie brakuje

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Mi się wydaję że to moze poprzez sporą ilość N. Tu go azotem gonisz a,co noc przymrozek, hmm tylko nie pasuje ten czosnek przy lasku, czyżby cieplej przy lasku?, czy gleba bardziej przepuszczalna ? Czy to tez bardziej nagrzewająca?

Zbdałeś gleba co tam jest? może czegoś brak.

Na bank stres? Ja bym prysnoł jakimś antystresantem. 

Opublikowano (edytowane)

Co masz na mysli? Np. Asahi SL lub Tytanit?

No ten lasek mi nie daje spokoju, mam tam akurat sciezke dla ciagnika i golym okiem to sie wlasnie tam odznacza. A na poczatku to tam wlasnie byl slabszy.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, asus921 napisał:

Co masz na mysli? Np. Asahi SL lub Tytanit?

No ten lasek mi nie daje spokoju, mam tam akurat sciezke dla ciagnika i golym okiem to sie wlasnie tam odznacza. A na poczatku to tam wlasnie byl slabszy.

Ja bym dał to i to po fifti -fifti tj. Pół dawki jednego i drugiego i. Po 7dniach poprawka, ponadto ŚLADOWE! ilości mocznika i siarczanu mg. Na pewno nie zaszkodzi. 

A tak z ciekawości jakim roztworem mocznika i siarczanu mg pryskales?

Edytowane przez janczar810
Opublikowano

W sumie też mnie zastanawiało bo ja mam przy polu stertę gałęzi czekających na rębaka, na dużej długości wchodzą na 1-2 rajki i tam czosnek gruby zielony ani grama żółtego. Może tam wilgotno i dlatego taki jest, albo przed wiatrem uchroniłoby, nie wiem

Opublikowano (edytowane)

@janczar810

Dosyc slaby roztwor, przynajmniej wedlug zboz. 2kg mocznika + 1kg siarczanu magnezu na jakies 12-13ar. Na hektar wychodzi 16kg mocznika + 9kg siarczanu magnezu.

Tylko to bylo w 100 litrach wody, wiec stezenie mocznika tylko 2% i jechalem dwa razy na kupe. Raczej przypalen od tego by nie bylo. W zbozu jade nawet 20-25kg mocznika w 230 litrach wody na hektar czyli stezenie do 10%.

Mam stare Asahi SL, po terminie ze 3 lata, ale chyba troche tego namieszam + z marketu tytanit + odzywka florovit lub inne gotowe, zobaczymy czy zareaguje lepiej na taka odzywke niz na mocznik.

@Quis

No mi to jedyne co do glowy przychodzi ten cien z lasku, a u ciebie z galezi, bo jedyne co bylo pominiete to raz jakies 2 tygodnie temu wlasnie nie dojechalem tam odzywka jak pryskalem jeszcze opryskiwaczem plecakowym, a tak to wszystko dostawalo to samo, nawoz granulowany + odzywki itd. We wczesniejszej fazie ten przy lasku byl nawet gorszy, a teraz jak byly te temperatury po 15-20 stopni w dzien, a noc 2-3 stopnie, to ten z lewej zolknie, a ten przy lasku pieknie zareagowal na saletre + odzywke.

Jeszcze mialem teorie, ze bylo bardzo malo opadow i saletra/saletrzak/yara nie doszla do korzenia, ale po pierwsze oprysk dolistny by dzialal, a po drugie dlaczego 1/4 pola wygladalaby inaczej. 

We wtorek wrzuce zdjecia po oprysku z porownaniem tych dwoch czosnkow to nie uwierzycie jak golym okiem przejazd dla ciagnika oddziela zolty czosnek od ciemnozielonego.

Taka ciekawostka. Mama wysadzila z 50 zabkow przy domu, blisko plotu itd, wiec tez jakis cien co jakis czas ma. Wczesniej ladny ciemnozielony. Teraz kolor tez jeszcze ma, ale koncowki lisci zrobili sie zolte i doslownie przypalone, a ona na 100% zadnym opryskiem nie robila.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Te żółte końcówki na 100% susza i przymrozki zrobiły,bo ja też niczym nie pryskalem,stanowisko nawet w miarę dobre, wczoraj dobrze popadało i zobaczymy za kilka dni czy coś się poprawi,porobiłem foty jednej rośliny i porównam czy coś się poprawi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Pierwszy rok mam czosnek i widzę, że nie będzie lekko. Co chwilę jakiś problem. Pomóżcie zdiagnozować co to jest. Zdjęcie nr.1 jakiś grzyb??????Roślina obumarła we wczesnym stadium.  To jest problem pierwszy. Na 2i3 zdjęciu są robaczki i roślina bez ząbka tylko sama lodyga(problem drugi) . Mam nadzieję,że to nie niszczyk zjadliwy czy jakoś tak. Jak sie tego pozbyć z plantacji. Jak narazie są to pojedyncze przypadki.Pomóżcie 20190424_191552.thumb.jpg.5b26f2f4b798b27f78063313f2ae38d5.jpg

20190424_192156.jpg

20190424_192225.jpg

Na robala jeszcze niczym nie pryskalem.  Mam dursban, może warto prysnac i coś pomoże na te dziadostwo. Na grzyba poszedł topsin dwa dni temu z odżywką florovit. Czosnek ogólnie blady i ma też plamki jaśniejsze na liściach jak u kolegi ,który wrzucal zdjęcie parę dni temu

Edytowane przez astrzab
Opublikowano

Na robaka już dawno powinieneś siknac zapobiegawczo. Ja sikalem dursbanem, teraz w niedzielę sikam po raz kolejny kontaktowym bo juz cos tam lata nad tym czosnkiem. A na grzyba ja sikam co 10 dni innym preparatem

Opublikowano

1.szerokolistny

2.3 harnas. 

Chyba nie jest źle. Harnas w kolana, szerokolistny pół wielkości harnasia ale duda ladna gruba. 

Odnośnie przebarwień czy to przypalonych końców liści jestem prawie pewien ze to wina mrozów. 

IMG_20190424_155716.jpg

IMG_20190424_155654.jpg

IMG_20190424_155647.jpg

Opublikowano
Quis napisał:

Na robaka już dawno powinieneś siknac zapobiegawczo. Ja sikalem dursbanem, teraz w niedzielę sikam po raz kolejny kontaktowym bo juz cos tam lata nad tym czosnkiem. A na grzyba ja sikam co 10 dni innym preparatem

Serio w niedzielę? 😶

Opublikowano
2 godziny temu, micgal39533 napisał:

Serio w niedzielę? 😶

Nie mam wyjścia bo na majówkę wyjeżdżam do chorwacji i mnie nie będzie długo. A teraz w robocie siedzę po 12h... Więc muszę w niedzielę pokropić te robactwo;-)