Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi ci o nawóz razem z ząbkiem przy sadzeniu? Właśnie myślałem o tym ale nie wiem czy nie zaburzy to rozwoju korzenia gdy nawóz będzie dotykał się z zabkiem

Opublikowano

Nie z ząbkami tylko pod ząbki i trochę z boku tak jak w kukurydzy.

Umiejscowienie nawozu w podsiewie

W różnych krajach świata umiejscowienia nawozu jest inne. Nawozy głównie umieszczone są poniżej i w bok od nasiona. Różnice w ustawienia wynikają głównie z rodzaju gleby, przebiegu pogody, praktyka stosowania danego umiejscowienia wynika z szeregu doświadczeń jakie wykonano w danych warunkach. W Argentynie przykładowo niewielką ilość nawozu umieszcza się w odległości 3cm x 3cm. W USA, Afryce oraz Europie ustawienia wynoszą 5cm x 5cm. Liczne doświadczenia wykonane w Polsce dowodzą, że taki rodzaj ustawienia podsiewu jest optymalny.

456-94549application200.png

Opublikowano
Z tym podsiewaniem nawozu to z czosnkiem nie praktykowalem ale cebula nawóz szedł razem z dymka i rosła jak szalona (yara complex), zima będzie więcej czasu to muszę zrobić podsiewacz nawozu do sadzarki. Czosnek posadzony wczoraj i też czekam na jakiś deszcz żeby stompem prysnac.
Opublikowano
Ta dymke to sądziłem na próbę w tamtym roku i w dodatku ręcznie może z 3 ary było a za podsiewacz służył mi siewnik ręczny do warzyw (robiłem nim rajki pod dymke i przy okazji nawóz sialem) i nawet nie pamiętam ile tego wyszło może z 10kg :)
Opublikowano

Panowie pytanie. Dopiero dzisiaj u mnie popadalo i opryskalem Stomp Aqua 0.7 litra na 10ar w 100 litrach wody. Wyszlo 2-3 opryski pod rzad. Tylko po oprysku zauwazylem, ze 1/3 czosnku sadzonego najwcześniej juz wyszla. Taka dawka stompu moze mu zaszkodzic? Zostawilem 0.3 litra na poprawke za tydzień, ale nie wiem czy moge pryskac jak czosnek juz wyszedl? Chwast tez juz skielkowal i jest go duzo, dlatego chce go konkretnie zniszczyc, bo pole bylo 2 letnim ugorem, wiec presja chwastów bedzie duza. Doradzcie cos

Opublikowano

Mam do Was pytanko techniczne.

Nie mam profesjonalnej sadzarki do czosnku. W tym roku będę znacznikiem robił rowki na ciągnikiem, czosnek wsadzę i czym to najlepiej później zagarnąć żeby się za wiele nie umęczyć?

Opublikowano

Jeżeli jest ktoś zainteresowany to mam na sprzedaż czosnek do sadzenia. Harnaś, 100% zdrowy. 2 sezony temu był kwalifikowany.

Małopolska lub wysyłka(mogę wysłać paletę.

tel: 886 649 471

Opublikowano
3 godziny temu, racycacy napisał:

Witam wszystkich, jestem nowy, chciałem aby się zapytać czy dobrze się zakorzenil czosnek jak na równe 7 dni w ziemi? Pozdrawiam 

IMG_20181015_133857.jpg

Dobrze sie korzeni. Korzenie jeszcze beda rosly wiec spokojnie

Opublikowano
Dnia 20.10.2018 o 11:56, asus921 napisał:

Panowie pytanie. Dopiero dzisiaj u mnie popadalo i opryskalem Stomp Aqua 0.7 litra na 10ar w 100 litrach wody. Wyszlo 2-3 opryski pod rzad. Tylko po oprysku zauwazylem, ze 1/3 czosnku sadzonego najwcześniej juz wyszla. Taka dawka stompu moze mu zaszkodzic? Zostawilem 0.3 litra na poprawke za tydzień, ale nie wiem czy moge pryskac jak czosnek juz wyszedl? Chwast tez juz skielkowal i jest go duzo, dlatego chce go konkretnie zniszczyc, bo pole bylo 2 letnim ugorem, wiec presja chwastów bedzie duza. Doradzcie cos

Moze sie ktos wypowiedziec?