Skocz do zawartości

Jaką wybrać nową ładowarkę teleskopową?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam,

Jaką ładowarkę polecacie z Manitou, New holland i Bobcat. Już wiem że cena modelu mlt manitou wynosi ok 264tys brutto.

Ile kosztują pozostałe czy są droższe?

Opublikowano

JCB z 9,5 metrowym wysiegiem i 3,5t udzwigu 57tyś euro netto ~ 220tyś zł netto bez łyżki ---> taniej wychodzi niz ta twoja wyceniona z manitu 7m he

NH 9m 3t 215 tys zł netto bez łyżki

wszystko bez targowania...

z mniejszym wysiegiem powinny byc sporo tańsze

Ciekawi mnie bobcat ale jak narazie jeszcze nie rozeznawałem tematu...

Opublikowano

Bobcat,można powiedzieć ze mnieliśmy jej kopie a dokładnie Sambron T3093CD spisywała sie wmiarę dobrze ale musieliśmy ją sprzedać bo do ładowania buraków się nie nadawała(była za delikatna) ale kto jej sie dziwi ze wymjękała jak mniała do załadowania przeszło 40 tyś ton buraków cukrowych ;]

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To do ciebie oczyszczarka nie przyjeżdża do buraków cukrowych? :rolleyes:

Opublikowano
A może to on jest tym co przyjeżdża do ciebie po buraki z doczyszczarką ? :angry:

Tak my mamy własną czyszczarkę i świadczymy usługi w zakresie odbioru i doczyszczenia buraków cukrowych.

Opublikowano
I jak ci chodzi? Jak ją porównasz do jcb czy tam manitou? ;)

Sprawuje się bardzo dobrze ma już nabite ok 440 godzin. Jest tańsza od JCB czy Manitou o podobnych parametrach o przeszło 20tyś. zł

Do załadunku, czy kopcowania buraków jak najbardziej się nadaje, bo nieco przy tym popracowałem w zeszłym roku :rolleyes: , chociaż łyżka o pojemności 1,5m3 jest o wiele za mała do załadunku buraków...

Opublikowano

mnie w tej ładowarce odstrasza mocowanie teleskopu... Jest że tak powiem liche.

Jak jeszcze przy wysięgu 6m można sobie to darować. Tak przy 10m. myśle że powinni coś z tym zrobić.

No i nie może miec pneumatyki..

Cena autentycznie atrakcyjna w porównaniu do JCB, Manitu, CAT

Opublikowano

Właśnie największą wadą tej ładowarki jest wysokie mocowanie teleskopu, przez co zmniejsza się widoczność do tyłu ;)

no ale idzie się przyzwyczaić

Fabrycznie dostępne są tylko hamulce hydrauliczne, a pneumatykę sądzę że można mieć jak się samemu zamontuje :)

Prędkość max. 30kmh/h niby dość szybko ale jak dla mnie jest nieco za wolna, bo jednak ciągnik z ładunkiem jej ucieka...

Opublikowano

Witam

Dla mnie Manitou jest najlepiej zrobioną ładowarką, jednolita konstrukcja ramy, solidny, nisko umieszczony teleskop przez co widoczność na prawą stronę i do tyłu jest bardzo dobra, prosta i mocna karetka. No i jesczze jedna duża zaleta manitou słyunie z produkcji teleskopów do rolnictwa. 1981 rok - manitou produkuje pierwsza na świecie ładowarkę teleskopową.

O więcej szczegółów możecie pytać chetnie odpowiem

pozdrawiam

Dla mnie Manitou - lider telesków dla rolnictwa

ładowarki te charakteryzuja się solidną konstrukcją ramy i teleskopu + wiele wiele innych znaczących szczegółów. Jakich - pytajcie chętnie odpowiem

pozdrawiam

Opublikowano

niestety podales same ogolniki w tym temacie, rozumiem ze pisac 3 raz to samo sie nie chce, ale niestety tu nikogo nie nabierzesz na tanie chłyty materkingowe :D

ja nie wybralbym manitou tylko jcb, a jeszcze lepiej blizniaka (ale diabel tkwi w rozwiazaniach technicznych) - CAT, tylko ze to juz zostalo powiedziane na AF wiec nie bede sie powtarzal :D

Opublikowano

Cat - budowlany.

Manitou - rolniczy.

Nie no, przekonywujący z ciebie sprzedawca :D . I następny z grona tych z ugruntowaną wiedzą .

Manitou słynie z produkcji teleskopów dla rolnictwa i merlo słynie i JCB słynie i bobcat słynie i class słynie.

No to opowiedz trochę o szczególach np: rodzaj napędu, silniki, rozkład mas na osie, kto robi osprzęt hydrauliczny dla manitou (pompy, siłowniki, rozdzielacze hydrauliczne).

No ja bynajmniej, nic od Ciebie bym nie kupił.

Opublikowano

Witam

Tematem było lub dalej jest "aką wybrać nową ładowarkę telkeskopową?" - moją odpowiedz to Manitou.

Szeroka gama modeli.

Silniki Perkins, rodzaj napędu - może być hydrostat lub mechaniczny (Pwershuttle lub Power Shift, mosty Spicer, itd)

Nie będę wszystkiego pisać, jezeli chcesz się dowiedzieć więcej to możemy porozmawiać :D

Pozdrawiam

Opublikowano

-w czym jest silnik Perkinsa lepszy od innych silników? a jeśli jest w czymś to opisz różnice konstrukcyjne silnika które przedkładają sie na niższe zużycie ON bądź jego lepsze parametry.

-w którym to modelu jest napęd mechaniczny?

-czemu manitu ma nierówny rozkład mas? strona od silnika jest cięższa od drugiej strony..

po moim zgłębieniu tematu nie dostrzegam niczego szczególnego , co by postawiło tą markę chocby o milimetr wyżej od reszty konkurencji, a raczej ma kilka minusów które je stawiają poniżej pewnych marek.

Może mało sie dowiedziałem... wiec prosze o wiecej informacji :D

Opublikowano

Ja tez mam bobcata 3571 i powiem tak zalety - dluzsza gwarancja jak w jcb, lepsza cena, moim zdaniem lepiej obudowana - plyta pod cala ladowarka, plyta pod silnikiem , caly tyl jako obciaznik - nie grozi uszkodzeniem czegokolwiek poza swiatlami przy cofaniu. Narazie jakies 900 mth i w sumie pekly tylko dwa weze i raz padla pompa wtryskowa w silniku perkinsa - ale od czego gwarancja (3 lata w moim przypadku) w sumie to jestem jak najbardziej zadowolony, tyle ze teraz wiem ze lepsze bylo by 9 metrow. Ale coz madry polak jak sie przekona