Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Czy ta blacha napinająca sznurek to ta ze zdjecia? Gdzie dokladnie ta blacha sie miesci?

Co do piłowania palca supłacza - nie wydaje mi sie zeby tu byl problem - sznurek swobodnie wychodzi z palca, po prostu węzeł jest bardzo luzny i czesto sam sie rozwiązuje z powrotem..

image.png

Opublikowano

Ta blach na zdjęciu powyżej jest przykręcona do skrzyni ze sznurkami, w miejscu gdzie wychodzą sznurki, po prawej stronie aparatów, na tej blasze jest jeszcze nakładka metalowa skręcana  śrubą ze sprężyną która odpowiada za wstępny naciąg sznurka. Co do węzła to może szczęka palca supłacza stawia za mały opór przy wiązaniu supła (szczęka może za słabo przytrzymywać węzeł) np gdy jest zużyta ta rolka na szczęce i uniemożliwia ona dostateczne przytrzymanie sznurka i zawiązanie prawidłowego supła, nowa rolka w szczęce palca supłacza ma średnicę 16mm, jak stara jest równo zużyta to może się wydawać, że wszystko jest w porządku bo niby nie widać zużycia.  

Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.08.2017 o 19:31, miki89 napisał:

panowie ja mam taki problem ze z lewej strony sznurek nie chce zejsc z z lewej strony z palca supłacza. na 50 kostek 4 sztuki rozwiazane mam zdjecia

lewa strona prasy  jaka moze byc przyczyna

Link do posta ze zdjęciami miki89

Wie ktoś jaki może być powód? Wcześniej było pisane że sworzeń dźwigni nożowej ma luz i powoduje nieściąganie sznurka z dźwigni nożowej. Jestem po dorobieniu tulejek w korpusie i właśnie składam, zastanawiam się czy coś jeszcze może być winne. 

Nagrany aparat czasem robił pentelki a czasem nie wypuszczał sznurka z palca, sznurek się rwał i wychodził w kolejnej kostce . Na drugim działo się częściej.

DSC_0780.JPG

Edytowane przez piotr1eo
Link
Opublikowano

Witam, mam problem z prasą sipma z 224, mianowicie sznurek wcina się pomiędzy chwytacz sznurka a ugniatacz, powinien przebiegać przez rowek chwytacza od samej góry. Ma może ktoś pomysł jak rozwiązać problem?

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam taki problem jak na zdjęciu. Robi dwa guzy obok siebie mało tego nie odcina sznurka. Co może być przyczyną?

D8303268-3D13-499B-B43A-24C67539432C.jpeg

Edytowane przez Deutz537
Opublikowano

Zapytam tu, bo najkrócej w tym temacie nie ma aktywności. Chcę wymienić w mojej z-224 szynę dolną oraz komplet noży, i rolki wg potrzeby. Chciałem podpytać o jakieś wskazówki odnośnie tego. Pewnie z 8 lat nie zaglądałem do prasy to wszystko zapomniałem. Wstępnie patrzyłem to po wymianie noża komory to i tą listwę "ślizgową" przed nim też trzeba wymienić? Na co zwrócić uwagę zabierając się za tę robotę?

Opublikowano
Teraz, mkowals1 napisał(a):

U mnie coś takiego- jakieś rady, brak wezełka

IMG_20250620_205803_078.jpg

Trzeba się pobawić z palcem suplacza.

Ręcznie pokrec i sprawdź czemu się wyplyzguje...

Czasami palec trzeba podpilowac, podszlifowac by dobrze zaciskał się na sznurku.

Cała reszta też ważna, ale 90 %zlegovwiazania winny suplacz.

Wyrabia się na boki i nie zaciska sznurka...regulacje śrubkami wtedy nic nie dają.

Opublikowano

Dzięki, zobaczę jutro. Ostatnio zrobiłem ok 2000 kostek to puściła że 4 sztuki. A dzisiaj na 800 już coś koło 15- 20. Dodam, że jak jest zawiązany supełek to jest on z krótszymi końcówkami niż z drugiej strony.

Opublikowano

Wyczyść aparaty.

Zalacz mechanizm i porównaj obie strony.

Sprawdź czy gdzieś zadry po drodze sznurka się nie zrobiły też...

No wszystko ważne.

Nawet nie dociskająca blaszka w komorze sznurka ma znaczenie...

Jednak tak jak napisałem...

Głównie palec suplacza daje dobre wiązanie.

Opublikowano

Problem, był z nożem, dzwignią. Ucinał sznurek zanim palec zrobił pętelkę. Doraźnie skróciłem nożyk i jest w miarę ok. Nie to co powinno być ale 750 kostek jakoś zrobiłem. Z 10 przepuszczonych.