Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Albo zupełnie na odwrót-po prostu przeczekać susze i dopiero siać :P u mnie w okolicy miejscowy orginał zasiał pszenicę jarą pod koniec kwietnia...mało tego, wcześniej, dzień czy dwa przed siewem zaorał dopiero ściernisko :P

Gość Profil usunięty
Opublikowano
Niestety xemit masz rację, niby wychodzą coraz to nowsze odmiany zbóż mniej podatne na susze itd. ale rozkład opadów jest coraz bardziej niepokojący.
Od rozkładu opadów mnie bardziej rozkładają ceny.
Opublikowano

to niestety prawda....moim zdaniem duzo gospodarstw w tym roku poniesie ogromne straty...mam na mysli tych ktorzy posiali pelne dawki nawozow i nie maja magazynow itp......mysle ze mimo wysokich plonow jakich sie spodziewam(nie u mnie) to cena bedzie jeszcze gorsza niz dotychczasowa...niestety

Opublikowano

Ja mieszkam na podłudniu POlski woj opolskie przy granicy Czeskiej Zboża w mojej okolicy zapowiadają się całkiem dobrze ale buraki cukrowe to masakra My osobiscie musielismy przyorać buraki ponieważ 2/3 nie poschodziło

Opublikowano

Moze jest wczesnie ale juz niedługo chyba trzeba bedzie jeczmien ozimy kosic wiec jak narazie pytam tylko o niego? A co do reszty zbóż to wyjdzie z czasem. :mellow:

Jak zwykle prosiłbym o wpisywanie regionu Polski zeby było wiadomo. Pozdrawiam.

Opublikowano

ja jeszcze ani kombajnu nie przygotowuje wiec... ale moj sasiad juz powoli sie szykuje. wczoraj robili kombajn bo tez ma troche jeczmienia do koszenia. ale o czym tu myslec jak pogoda jest taka byle jaka :[ pierw trzeba siana zebrac :mellow:

Opublikowano

W ślaskim juz jeczmien ozimy zaczyna jeciutko zolknac. My mamy za jakies dwa tygodnie wyciagnac kombajn bo trzeba go porobic powymieniac wezyki od paliwa i takie duperelki :mellow: W naszych okolicach mysle ze za miesiac bedzie trzeba wjezdzac do pola :lol:

Pozdrawiam: Wacek21

Opublikowano

Jeżeli deszczowe fronty przejdą na dobre i słońce sie uśmiechnie, to za jakiś miesiąc, może 3 tyg jęczmień pójdzie pod nóż. Na niektórych polach już nabiera barw. A do rzepaku to jeszcze z pewnością miesiąc, może ponad. (południe Lubuskiego)

Wczoraj widziałam, że jeden rolnik ode mnie ze wsi już szykował Bizonka. Tak więc powoli zbliżamy sie do gorącego okresu żniw :mellow:

Opublikowano

Jęczmień zimowy zaczyna żółknąć także już niedługo. Przenośnik ślimakowy do silosu sie robi, kosz zasypowy tez sie wykombinuje takze żniwa chyba nie będą tak ciężkie jak w ubiegłym roku -mimo ze 10ha jest więcej zbóż :mellow:

Mysleliśmy jeszcze posypać saletry na pszenicę ale nawóz leci z nieba... <deszcz>

Teraz tylko pytanie. Trzymać zboże z ubiegłego roku czy sprzedawać? Warunki do przechowania są...

Opublikowano

Prognozy cen zbóż nie są obiecujące, na 3 kwartał zapowiadają sie nawet spadki cen jak gdzieś wyczytałam. Jeśli masz warunki do przechowu, to trzymaj ale czy to warto głowe sobie tym zaprzątać? Chociaż wszystko może sie jeszcze zmienić, może podczas żniw coś drgnie. Ale stara zasada mówi : większa podaż, niższa cena. I na to sie zanosi.

Mój wujek wstrzymywał sie ze sprzedażą żyta, aż w końcu potrzebował $ i sprzedał w maju po 350zł/t. Poszło za Hanover.

Opublikowano

U mnie żniwa to chyba będą później niż zwykle. Pszenica dopiero kwitnie, jęczmień powoli zaczyna się wykłaszać a i jeszcze nie wiadomo jaka pogoda będzie bo w ostatnich latach jak już dojrzeje to pada zaczyna. Pewnie dopiero na początku sierpnia ale to jest ja wróżenie z fusów bo jak przyjdą upały i susza to szybko dojrzeje tylko ze plony będą mniejsze.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U mnie w woj. maz jeczmień zimowy już też żółknie.