Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wolf19
Opublikowano

Jak nie popada to chyba raczej żdanych plonów nie bedzie..

Opublikowano

Z tymi prognozami to nie za wcześnie?

Nie ma co prognozować, przekonamy się wszyscy o wydajności jak będzie po żniwach. Wtedy będzie można coś powiedzieć. Jednego roku przewidywałem 6t pszenżyta/ha a wydało 9t. Natomiast kolejnego roku jęczmienia pow. 5t/ha a wydał ok.3t.

Pogoda ma tu dużo do powiedzenia.

Opublikowano

po prostu wiem jak wygladaja pszenzyta ozimie w mojej okolicy..tragedia...a dawki nowozow poszly maksymalne....i na dzien dzisiejszy jestem pewny ze kazdy tydzien bez deszczu dla tych zboz na tak slabej ziemi to jest ogromna strata w plonie...wedlug mnie nadszedl decydujacy moment(jakies poltora tyg liczac od dzisiaj)

Opublikowano

Zboża na słabszych glebach są już moim zdaniem ugotowane a widać to w postaci mozaiki zabarwień łanu, przypominają zdjęcia satelitarne.

Szansę ma kukurydza, której wschody są idealne. Stracony jest pierwszy pokos traw, dobrze wygląda tylko lucerna.

Rzepak to najczęściej jeden mało lub wcale nierozgałęziający się pęd, który może ruszy po dzisiejszym deszczu.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mi również się wydaje że żywych korzeni w warstwie która została nawilżona przez wczorajsze i dzisiejsze deszcze jest niewiele lub wcale.Pewne zjawiska są nieodwracalne i skutki suchego kwietnia będą miały odbicie w zbiorach.Nie ma szans by zboża jare plonowały w miarę przyzwoicie, a i ozime na słabych glebach nie zaskoczą plonem.Nadzieja że spadek plonu będzie w jakimś stopniu zrekompensowany ceną.Moim zdaniem susza nie powiedziała jeszcze-koniec,ale jak będzie dowiemy się za 2 msc.

Opublikowano

na slabszych gruntach ozime wygladaja dramtycznie ale ja mam100% jarych i odziwo wygladaja zaskakujaco dobrze wiec ja czekam na pozadne opady i jade po azot

Opublikowano

wiadomo dokladnie sie nie oceni ale wiadomo ze oziminy na slabszych gruntach juz dostaly i plon co by nie bylo bedzie gorszy wiec z porownaniem z tamtym rokiem moze PRZEWIDZIEC jaki bedzie plon

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kobra89 ,napisałeś że susza spaliła wszystko, a plon szacujesz na 4 tony.Jak wszystko to plonu być nie powinno.Chyba że wszystko to nie wszystko i coś zostało.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W najlepszych latach średnie plony nieco przekraczają 3t.Susza plus dużo słabsze nawożenie oraz prawdopodobnie niższe nakłady na odnowę materiału siewnego oraz ochronę chemiczną powinny obniżyc plony do średniego poziomu 2,2-2,4 t/h.Plon 4t może być niezłym a w wypadku zboża jarego wyśmienitym.Te parę mm opadów to zdecydowanie za mało,potrzeba dużo,dużo więcej,a z tym może być nieciekawie.Za 2-3 dni ,jeśli nie popada ,wilgoć będzie wspomnieniem i straty będą narastały.Mam nadzieję że będzie to odzwierciedlone w cenach skupu.

Opublikowano

a u mnie właśnie odwrotnie jest... siejemy cały areał zbożem przeważnie pszenżyto potem jeczmień owies i 5 ha żyta... a mamy stosunek jarych do ozimych 50 do 56. klasa ziemi od 4 do 6... przewaga jednak 5, ozime pszenżyto beznadzieja ale za to jare wygląda świetnie... 3 dzień z rzędu pada teraz dość obwicie... jakby wszystko było dobrze dało by z tego może 4t ktoś powie, że to dużo jak na takie ziemie ale weźcie pod uwagę to, iż jest tam drugi raz obornik rozrzucony... a to daje baaardzo dużo ;] Trzeba sie dobrze modlić by coś z tych pól jeszcze zebrać ;]

Opublikowano

U mnie jeden dzien tylko taki kapsniaczek popadal i stop, a z tymi plonami to mialem tak zawsze ze pszenzyto sypalo w granicach 6 ton z 4-5 klasy, jare zamykalem w 5 i troszke ponad ton/ha, a teraz bedzie 1/3 plonu mniej jednak juz widze jak zerdzewiala ozimina.

Opublikowano

Ja też powiem ile sypneło jak będę miał w magazynie, susza robi swoje, pszenica może sypnie na poziomie średnim 6-7 ton/ha, bicia rekordów nie będzie jak w tamtym roku, a jęczmień sypnie marnie już to widzę, u kolegów co nie dali nawozów jak wzeszedł tak stoi, jak to mówią w wojsku amba (nie ma).