Skocz do zawartości

Polecane posty

samesilver    3

Mam problem z Same Silver 130, a mianowicie gdy wciskamy sprzęgło i dodamy gazu(np. przy ruszaniu) to po delikatnym puszczaniu sprzęgła zaczyna ono strasznie hałasować. Tak samo jest, gdy np. jedziemy ciągnikiem na wysokich obrotach i trzymając wciąż na gazie naciśniemy sprzęgło. Czasem nawet gdy ciągnik już ustanie, hałas nadal jest. Co może być tego przyczyną? Jak temu zaradzić? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
klocek    0

rozbierz sprzęgło, sam to zrobisz bez zadnego mechanika, bo sprzęgło to nic trudnego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

timasz    52

oj kolego bez rozpalawiania to nie ma opcji zeby dostac sie do sprzegla

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiek84    12

jeśli poszedł Ci docisk a prędzej łożysko to nie ma innej opcji jak rozpołowić ciągnik inaczej nie zmienisz łożyska ani raczej nie dojrzysz co się z nim dzieje bo przypuszczam że z boku nawet tego łożyska nie widać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
brzozak2    236

masz suche czy mokre sprzeglo?? bo z suchym wiekszego problemu z wymiana nie ma i mozna sie szybko uwinac, a i czesci nie sa stosunkowo drogie.


Do zobaczenie na innym forum dla profesjnonalnych rolnikow, portal spolecznosciowy to nie dla mnie!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
EDWIN    0

tam sprzegło jest w kąpieli olejowej sterowane hydrostatyczne.to raczej nie łożysko a raczej tarcze do wymiany masz lub za mała ilość oleju;).powiedz ile silverek ma motogodzin.wiec sam tego nie zrobisz nie da rady trzeba rozpołowić traktor.byłem przy takich akcjah wiec wiem


Grand Prix 95 Power Machine + tur 6 polmot
i pomocnik c360 3p
a był i 3512 :( zal się z nim było rozstać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmermf    78

Ja mam Lamborghini R5130 (czyli taki sam)i chyba zaczyna sie ten sam problem bo przy puszczaniu sprzęgła na większych biegach (przy ruszaniu)coś zaharczy lekko to jak kolego rozbieżesz swego to daj znać coijak aha umnie 1000mtg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
samesilver    3

No i wszystko już jasne. Do końca wożenia kukurydzy nie wytrzymało. Stoi już rozpołowiony i czeka za częściami. Okazało się że wyszczerbiła się tuleja i poszło łożysko. Sprzęgło jest jako takie ale też wymienimy. Części i sprzęgło razem 4tyś zł. Ale co zrobić jak potrzebny jest. przydałoby się coś żeby go odciążyć. Jakieś 110km z turem ale to w przyszłości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arek    121

Jakie łożysko poszło ?

 

Jeśli nie jest to specjalistyczne to polecam kupować poza serwisem, ostatnio kupiłem w serwisie łożysko na wał napędowy i kosztowało prawie 250zł a w zwykłym sklepie z łożyskami to samo łożysko (dokładnie takie same oznaczenia i ten sam producent) kosztowało 40zł. I tu widać jak serwis zdziera na częściach :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
samesilver    3

Łożysko które wchodzi w tą tuleje która poszła przy sprzęgle. Właśnie tego łożyska nigdzie nie ma tylko w serwisie. W środę będzie to będę znał cenę. Bo byłoby w piątek ale serwisant spisał nie te nr. łożyska przysłali nie to i trzeba czekać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arek    121

A mieli chociaż te części w polskim magazynie czy z niemcowni idą ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wito    0

A ja się podepnę do tematu .

U nas w Silverze są dwa problemiki :

 

Przy wciskaniu i puszczaniu sprzęgło strasznie piszczy , nawet na wyłączonym ciągniku .

 

Jak się jedzie po polu na nierównościach to strasznie gaz lekko chodzi i jak to na nierównym terenie skacze noga to tak szarpie że nie idzie wyrobić ostatnio przy zwożeniu beli w ogóle nie używaliśmy nożnego tylko ręcznego (postojowego) :rolleyes:

 

Idzie jakoś temu zaradzić ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
brzozak2    236

ja sie przyzwyczailem :rolleyes: po calym dniu robieniu w Same bylem wdzieczny ze gaz chodzi "za lekko" bo mnie stopa nie bolala.


Do zobaczenie na innym forum dla profesjnonalnych rolnikow, portal spolecznosciowy to nie dla mnie!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wito    0

A co z tym piskiem ?? Bo mi czasem plomby powypadają :rolleyes: Wg mnie ten pisk się bierze gdzieś przy miechaniźmie dźwigni bo on jest zawsze , czy ciągnik jest włączony czy wyłączony :D

 

A tak poza tym bardzo przyjemny ten ciągniczek , bardzo prosty w obsłudze , nie awaryjny fajnie się nim jeździ :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
samesilver    3

My z tym gazem to sobie radzimy w ten sposób, że naciskamy tylko czubkami palców i wtedy jest jako tako. Co do tego pisku to u nas też ma miejsce ale bardziej takie trzeszczenie to jest i niestety nie wiem jak temu zaradzić. To gdzieś pod obudową będzie piszczało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez robigal
      Witam
      Posiadam od niedawana MF'a 3095, jak postoi dłużej bez odpalania (ok. dwóch tygodni) to się zapowietrza sprzęgło.
      Co może być przyczyną i jak usunąć tą usterkę ?.
    • Przez tomekxwz
      mam mf 3125 przy pracy w polu gdy sie rozgrzeje ślizga mi się sprzęgło(sprawdzam to tak iz probuje go zadusić na hamulcu). gdy jest zimny zaduszę go bez problemu. były robione tarczki od półbiegu i tarcz sprzęgłowa była wymieniana
    • Przez byniom5
      Witam moze ktos mial taka przypadlosc w mf moj jest akurat 36 55 dzis rano podczas pracy w polu raptem zniknelo sprzeglo jak odpalisz na biegu jedzie nie slizga sie jednak nie wysprzegla, teraz nawet jak sie je nacisnie przy pracujacym silniku cos tam dziwnie gruchocze dzieki z gory za pomoc
    • Przez shrek
       
      mam pytanko o sprzęgło a mianowicie chodzi mi o to że sprzęgło przestało działać w moim MF 3095, nie ma zadnego oporu i nie można wrzucić zadnych biegów - ale zapalić sie da przy wcisniętym sprzęgle. w czy może byc problem ?? mogła sie zepsuć pompka od sprzegła ( jeśli takowa jest - kiedys w zetorze 5211 miałem coś takiego ale to wtedy włąsnie poszła mi uszczelka na pompce od sprzęgła ) czy to raczej może być brak oleju ?? ( jesli jest jakis odzielny zbiorniczek na niego ) z góry dzieki za za wszelkie rady i pomysły
    • Przez LukaszSZCZ999
      Witam. Posiadam fergusona 3060 i zauważyłem że na zgaszonym silniku po wciśnięciu sprzęgła zapala się kontrolka żółwia lub zająca, w zależności co jest ustawione i jeszcze jedna kontrola na panelu przy kierownicy - 2 od lewej w dolnym rzędzie , jest tam narysowany tryb a pod nim jakby dwie strzałki... Czy to normalne, że cokolwiek zapala się podczas wciskania sprzęgła na zapalonym czy zgaszonym silniku?
       
      Jak i gdzie sprawdzić ciśnienie oleju w przekładni; jakie jest właściwe ciśnienie?
       
      Bardzo byłbym wdzięczny gdyby ktoś podesłał opis kontrolek w MF serii 30xx bo na forach jest tylko od wersji 61xx...
       
      Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam
×