Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie.

Czy ktoś z Was drodzy forumowicze ma jakąś wiedzę na temat poniższego zaczepu hakowego podnoszonego stosowanego w wersjach eksportowych x2xx \x3xx zamiast Hitch.

Zdjęcia przykładowe:

https://olxpl-ring12.akamaized.net/images_tablicapl/302395721_3_261x203_zaczep-dolny-podnoszony-zetor-hitch-czesci-do-maszyn-rolniczych_rev003.jpg

https://imged.pl/20249391-zaczep-hakowy-zetor-7211-5340.html

https://olxpl-ring08.akamaized.net/images_tablicapl/311092805_1_261x203_zaczep-hakowy-zetor-7211-5340-gostynin.jpg.net/images_tablicapl/311092805_1_261x203_zaczep-hakowy-zetor-7211-5340-gostynin.jpg

Czy ktoś posiada info. na temat tego zaczepu np. z oryginalnej FINskiej lub innej instrukcji obsługi lub ma go ujętego w katalogu części? Interesuje mnie jego max obciążenie pionowe w kN (lub kg) oraz dokładna nazwa - symbol.

Pozdrawiam

Edytowane przez polszu
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Tak kolega ma racje, też to zauważyłem po  pobieżnej lekturze katalogów Walterschaida, Rockingera,...

3 000 kg odpowiadało by  29,4 kN (ja się zastanawiam czy mogę bezpiecznie zawiesić tu jednoosiową beczkę która wymaga obciążalności 15kN).

Tylko, że większość tych konstrukcji jest stała lub podobna do typu Piton Fix. I nośności te dotyczą raczej samych zaczepów bez uwzględnienia możliwości konstrukcji ciągnika.

Ten typ który ja mam na swoim Zetorze (taki jak na przykładowych zdj) jest podstawiany płytą zapadki i trudno mi "na oko" porównywać to z konstrukcjami stałymi lub blokowanymi na sworznie w ramce. Ogólnie hak jest bardzo blisko bloku tylnego mostu - kilka cm bliżej niż zetorowski wychylany w dół hak HITCH. 

Chciałbym wiedzieć jaka jest nośność takiego zaczepu hakowego  wg. fabrycznej specyfikacji na  ciągnikach Zetor tej serii. Ogólnie hak jest bardzo blisko bloku tylnego mostu kilka cm bliżej niż częściej spotykanym zetorowskim (wychylanym w dół) HITCH.

Mój ciągnik jest wersją exportową 90r, przyjechał z Finlandii.  Ma fabryczny siłownik poprzeczny skrętu, orbitrol, hamulce nowego typu (lub jak kto woli takie jak  w 77xx), ogumienie tył  16,9R30.  

Być może ciągniki doposażał w zaczep hakowy  fiński importer, tym niemniej musiał to raczej uzgadniać (gwarancja) z producentem i ująć w instrukcji obsługi. Nie mam  fińskiej instrukcji, która powinna zawierać takie dane.  Mam wyłącznie polską  i popularny katalog (89r). Wiem, że były późniejsze (grube) czeskie katalogi do wszystkich wersji - może tam jednak jest taka kompletacja? Sam symbol/ nazwa z niej ułatwił by dalsze szukanie.  

Czy ktoś posiada - przeglądnął by taki katalog lub fińską instrukcje?

Może ktoś z was użytkuje taki zaczep hakowy w Zetorze? co na nim ciągacie jak się to sprawdza (wytrzymałość) ?    

Edytowane przez polszu
Opublikowano

Podrzuć zdjęcie swojego zaczepu i konsoli, będzie można coś więcej powiedzieć. 

Zaczepów jak i tylnych konsol zaczepowych było bardzo wiele rodzai, ta najbardziej spotykana którą przykręcało się do listwy zaczepowej od góry i pod skrzynię na specjalnym sworzniu blokowana "hakami" przenosiła 10-15kN obciążenia statycznego a przedłużenie tej listwy zmniejszało obciążenie pionowe statyczne do 6kN. 

Opublikowano

Zdjęcie wrzuciłem. Widoczne jest tu dołożone przerobione przedłużenie rolnicze - jest kilka cm krótsze licząc od końcówki wałka (niż założone do wychylnego zetorowskiego HITCHa do którego jest oryginalnie stosowane)

[galleryimg=704988]

Opublikowano

mam bardzo podobny zaczep w ursusie 1134 tylko sam hak bez tej przystawki z bolcem z przyczepom jednoosiową pronar t-671 (8.2m3 skrzynia) pełna pszenicy nie było żadnego problemu   

Opublikowano

Odświeżę, temat.

Panowie dziękuję za uwagi ... Ale czy naprawdę nikt nie ma dokumentacji do wersji eksportowej?. Fińskiej lub innej skandynawskiej?może niemieckiej ?. Zwróćcie uwagę na ilustracje z popularnego serwisu "konedata".

Tam Zetor też ma taki zaczep. Pozdrawiam

85Zetor7245takaa.jpg

Opublikowano

jaka beczke bedziesz ciagal, ile wazy razem z zawartoscia, jak daleko,po jakich drogach i co najwazniejsze z jaka szybkoscia :D , ja juz pare razy chitcha rozwalilem  ale pare tysiecy beczek wywiozlem , 

patrzylem ile moj angielski zaczep ma obciazenie ale tylko zero zostalo  z naklejki........