Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam claske i powiem tyle że potrzebuje bardzo dużo mocy 80 km da radę ale zgniot musi być raczej popuszczony i prędkość niewielką dodatkowo chcesz noże nie robiłem z nimi ale podejrzewam że na pewno parę koni zjedzą i do tego prasa sama ma 3t także jest co ciągnąć...
ze swojej strony odradze lepszym wyborem byłby taki kron round pack 1250 lub vario pack tyle że ciężko coś znaleźć a z nożami to już w ogóle...

Opublikowano

Miękki rdzeń to żeby nie zbijało od początku to tylko do siana żaby było lżejsze i przewiew od środka. W pasowych prasach Claasa ostatnie dwie liczby to maksymalna srednica beli plus 1m np 260 - 160cm, 280-180cm.
Faktycznie mocy wymaga ale przy dobrym koniu wydajnosc ma zajebistą. Mnie przy zbiorze słomy po bizonie predkosc ograniczają tylko nierówności na polu. Jeszcze nie udało mi się jej zapchac w słomie a to tylko 180RC.

Opublikowano

Ja 5 lat posiadałem prasę JD 550, byłem bardzo zadowolony, aktualnie od 4 lat posiadam JD582 w full wypasie i innej nie chce, rocznie robię ok 2,5-3,5 tys bel słomy i ok 500sianokiszonki. W tej JD mam nawet opcje ze w razie zapchania, włączam wsteczne obroty rotora z komputera i. Ez wychodzenia z kabiny wszystko z podbieracza i rotora wyrzuci, wszystkie opcje poza zbiciem regulowane za pomocą komputera, za 582/592 w pełnej opcji i bardzo dobrym stanie około 40tys trzeba dać. Swoją 582 sianokiszonkę tak mogę zbić ze wideł się nie wbije. Rekord u mnie to 1300kg ważone paszowozem. Na siatkę w ciągu dnia mój rekord to 700bel. A odnośnie awaryjności na kilkanaście tys balotow wymieniłem 3 łożyska, i to nie w sezonie tylko w serwisie przedżniwnym z powodu znacznych oznak zużycia i ryzyka ich awarii. Następna moja prasa to tez będzie JD tylko z mniejszym przebiegiem ;)

Opublikowano

Class variant 280 mnie bardzo zainteresował podobnie jak lely welger seria rp , tylko chciałbym znać wady tych pras i przyjrzeć im się z bliska bo tej prasy już szybko nie wymienie , no i jak jest z tymi pasami w prasach pasowych ? pękają ? drogie są ?co jak złapie grubiej materiału ? rozciąga się ? 

Opublikowano

Kupując maszynę która ma piętnaście lat musisz liczyć się z wymianą koszt to 110zl metr dobrego pasa a taki variant ma 5pasów każdy po 12.70m koszt prawie 8tyś z zakuciem możesz mieć swoje też jeszcze dobre ale jak zaczną ci się wyrywac ze spinki to myśl o wymianie.
Co do awaryjnosci claaski to u mnie przy jakichś 10 000bel nie popsulo się nic oprócz pasów które byly stare oryginalne 15 letnie...żadne łożysko czy łańcuch nie wymieniony.
Co mi się podoba to to że jest mało punktów smarnych no i musisz lać gęsty olej bo inaczej aż się leje z prasy tak się uwali z centralki.
+ jest aparat od siatki w porównaniu do sipmy to masakra xD
-jak dla mnie to to że w komorze nie ma walcow tylko cała belka jest w pasach dlatego nie mogą być ujowe pasy bo szkoda kasy na spinki które muszą być z najwyższej półki bo takie ms to szkoda pas dziurawic...

Opublikowano

7 tyś same pasy to droga inwestycja , a jak wygląda cena łańcucha do prasy zmiennokomorowej łanuchowej bo kiedyś u mnie na okolicy robili taką krone vario pack bodajże i ładnie zbijała . 

Która prasa jest lepsza pod względem dobijania , awaryjności , kosztów eksploatacji oraz jak wypadają one w suchej krótkiej słomie bo taką teraz prasowałem i jest porażka .

Opublikowano

Lepiej dobija variant również jest mniej awaryjny a koszty eksplatacji znikome czasem jakieś łożysko czy łańcuch. W słomie krótkiej nie ma problemu.

Jeżeli będziesz dbał o pasy to długo posłużą, znajomy variantem 380 ukulał 60tyś beli. Jak zaczęły mu się rwac to nie bawił się w spinki tylko odrazu wymienił.

Opublikowano (edytowane)

Łańcuchy do krona też tanie nie są a oryginalne wytrzymują niby 25000 belek koszt jakoś 5 tyś a pas jak założysz nowy to myślę że już zakończy żywot w tej prasie o ile obejdzie się bez niespodzianek typu jakąś gałąź kamień ząb z zgrabiarki który może uszkodzić pas w krone belki na łańcuchu też można wygiac choć są masywne.

Ps nie licz że te 20tyś to jest dużo tak zleci że się nie obejrzysz przy jako takiej usłudze 7000 rok się zrobi

Variant sprasuje wszystko aby było suche o jak coś się klei do pasa to nie da rady wszystkie skrobaki zachodzą syfem także amatorom sianokiszonki z żywo zielonej trawy odradzam.w podsuszonym idzie ok

Edytowane przez Patryk1222
Opublikowano (edytowane)

Ja powiem szczerze polecam Vicon 2160. To produkowana przez Kuhn prasa pasowa więc wiadomo że będzie długo chodzić bezawaryjnie. Mój koleś ma taką i nie tylko ale pytałem się o tą prasę i powiedział że zrobił nią ok 3000 bel słomy oraz siana i żadnych problemów oprócz czysto eksploatacyjnych rzeczy nie miał. Ma z 2009 roku prasę a kupił ją w 2010 roku także trochę bel zrobił.

Edytowane przez Valtra123
Opublikowano

Moim zdaniem nie nastawiaj sie na konkretny model bo to nie ma sensu przy zakupie używki w szczerze mówiąc już trochę wyekploatowanej maszynie a kupujac prase zachodnią w dobrym stanie będziesz zadowolony z każdej tylko nie bierz pod uwage tych z lat poniżej 2000roku bo to już stare konstrukcje

Opublikowano

Dokładnie jak kolega pisze wyżej nie nastawiaj się na daną firmę czy model liczy się stan. Jak ja wybierałem prasę to na sam pierw szukałem jd 582 ale nic ciekawego nie było, później szukałem NH br750 (oj co to były za prasy spaw na spawie  :P ) później vicon 157, ale w między czasie budżet wrósł i szukałem vicona 1601 ale trafił się w bdb stanie DF (to samo co vicon 1601) i nie żałuje  ;). Na pewno będzie coś do remontu tak to już z używkami jest.

Opublikowano

W tej cenie możesz zastanowić się jeszcze nad Claas-em Rollant-em  RC 250/255 co prawda prasa walcowa lecz jak dla mnie konkretnie wykonana i wytrzymała. Trochę kucy potrzeba aby dobrze się nią pracowało ale jak dla mnie warto.

Opublikowano

MARICN87 a tę prasę df`a to jaką wybrałeś ? za jaką kwotę ? 

Podsumowując to tak naprawdę trzeba mieć 2 prasy jedna pasowa do materiałów suchych a druga do sianokiszonki xDee .

Jednak wolę wybrać prasę pasową ponieważ jak dla mnie sianokiszonka w balotach jest nic nie warta bo nie raz mam tak że folia się poprzebija na lucernie na krawędziach i ch*j z balotem cały do wywalenia na gnój , ponadto folia jest stanowczo za droga a u mnie wychodzi 20 belek +/- na jednej rolce i stwierdziłem że w tym sezonie nie robię sianokiszonki w belki , nie wiem co jest z tą moją ale jakoś byczki nie zbyt chętnie ją zjadają .

Zastanowiłem się chwilę i stwierdziłem że warto poczekać i wzbogacić kapitał i na początku przyszłego sezonu będę się rozglądał za półką pras ++ i wolę teraz zainwestować w dmuchawę do zboża bo moja obecna neuro 2,2 kW posiada zbyt małą wydajność i teraz zastanawiam się jaka była by dla mnie zadowalająca żeby przyczepę 6 t rozładować dość sprawnie .

Opublikowano

MARICN87 a tę prasę df`a to jaką wybrałeś ? za jaką kwotę ? 

Podsumowując to tak naprawdę trzeba mieć 2 prasy jedna pasowa do materiałów suchych a druga do sianokiszonki xDee .

Jednak wolę wybrać prasę pasową ponieważ jak dla mnie sianokiszonka w balotach jest nic nie warta bo nie raz mam tak że folia się poprzebija na lucernie na krawędziach i ch*j z balotem cały do wywalenia na gnój , ponadto folia jest stanowczo za droga a u mnie wychodzi 20 belek +/- na jednej rolce i stwierdziłem że w tym sezonie nie robię sianokiszonki w belki , nie wiem co jest z tą moją ale jakoś byczki nie zbyt chętnie ją zjadają .

Zastanowiłem się chwilę i stwierdziłem że warto poczekać i wzbogacić kapitał i na początku przyszłego sezonu będę się rozglądał za półką pras ++ i wolę teraz zainwestować w dmuchawę do zboża bo moja obecna neuro 2,2 kW posiada zbyt małą wydajność i teraz zastanawiam się jaka była by dla mnie zadowalająca żeby przyczepę 6 t rozładować dość sprawnie .

Jak ci tak szybko pilnie to żmijka i kosz przyjęciowy to nawet do 40 t na h

Opublikowano

Jak mi nie wierzysz spytaj się użytkownika smutasek97 ma też kanał na yt. Tyle mu zawołali za łańcuch w agromixie. Poza tym do takiej kr 130 kosztuje 8 k a do round packa 1250 17 k. ;)