Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem dosyć młodym rolnikiem . Skosiłem trawę ok 4 ha no i wczorajszy deszcz i dzisiejszy nieźle ją zmoczył i teraz pytanie co z nią zrobić ? ma bodajże jutro u mnie nie padac da się to trawę jakoś zebrać ? ma być podawana dla cielaków i ewentualnie koni , czy inne rozwiązanie proponujecie ?

Edytowane przez Zefir
Opublikowano

Jak na zieloną popadało to nic jej nie będzie gorzej jakby to było siano. Jak ma być pogoda to przewróc ją rano lub zgrab na wałki ale lepiej przewrocić bo deszcz pewnie ją wbił w ziemie i od spodu jest mokra, poleży do wieczora słonce poswieci wiatr ją owieje i można zbierać :)

Opublikowano

NIe była wogóle przewracana teren tak byl jak kosiłem dosyć wilgotny między  skoszoną we wtorek a wieczorem w środę przed burzą nie widziałęm różnicy

Opublikowano

Przede wszystkim zebrane ma być na siano , czy na sianokiszonkę ?

Opublikowano (edytowane)

A czy po takim czasie to się jeszcze będzie nadawać na sianokiszonkę , bo mi się wydaje że już tylko na siano ? Dodam że sianokiszonek nie robię , a pytam z czystej ciekawości .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Jak ma dzień pogody to i tak z tego siana nie zrobi. Moim zdaniem lepiej słabsza jakościowo kiszonkę niż ma to leżeć w nieskończoność. U mnie ostatnio też już było przesuszone mocno, brakowało pół dnia pogody żeby móc na siano zbierać. Tyle, że zapowiadali deszcz. Wszystko poszło w sianokiszonkę w baloty, a kończyłem owijać już jak padalo. Przesuszone, ale alternatywą było że leżałoby dalej i gniło przybite deszczem do ziemi. Przynajmniej zima nie będzie problemu, że baloty zamarzniete i trzeba będzie siekiera ciąć :)
Nie wiem co dla Ciebie znaczy mały cielak. U nas takim najmniejszym to się nie daje, ale już troszkę odchowane dostają po troszkę i nie ma problemu. Teraz jeszcze dwa mocno wyschnięte baloty poszły do stodoły bez owijania i parę rządków musieliśmy luzem, bo prasa padła to to będą dostawać na początek. Takiej prawdziwej sianokiszonki nigdy dla mniejszych sztuk nie podawaliśmy. A konie to nie mam pojęcia.

Opublikowano

Mam dość sporo użytków zielonych i sprzedaje bele sianokiszonki i siana. Potwierdzam wypowiedź Kolegi wyżej - coraz więcej hodowców koni pyta o podsuszoną sianokiszonkę z traw.

W tym roku z sianem ciężko tj. w czerwcu trochę narobiliśmy ale teraz masakra. Akurat pierwszy raz w życiu przetrząsałem siano 4ry razy, a jutro 5ty i mam nadzieję, że uda się zebrać...

Co do tego przesuszonego materiału co ktoś wyżej pytał. Ja ogólnie jak tak wyjdzie to daje ciut więcej zakiszacza i owijam czarną folią. Ogólnie owijam czarną folią wszystko motylkowe (lucerny, koniczyny) i późnojesienne zbiory. Oczywiście jest to normalna folia kiszonkarska a nie stretch opakowaniowy czy worek na śmieci ;)

Opublikowano

U mnie dwa dni temu łąka skoszona wczoraj popadało dzisiaj podeschnie, jutro przewrócę i ze dwa dni na pasy i w kostki :D i dla koników pikuś beluś będą :) smaczniejsze dla konia będzie jak to mówią siano bez deszczu to nie siano gorycz wymyje :)