Skocz do zawartości

Pole w dzierżawę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam z góry przepraszam jeżeli pomyliłem działy i powielam temat. Mam okazję wziąć pole w dzierżawę, z racji tego że nigdy się w coś takiego nie bawiłem i mam dopiero 19lat niewiem jak się za to zabrać. Czy mógł by mi ktoś napisać co po kolei zrobić tak, aby to miało ręce i nogi. Z góry dziękuje :)

Opublikowano

Mam 5ha pola swojego maszyn nie mam nowoczesnych bo ursusa c-330 ale wszystko do niego mam a to pole dlatego biorę w dzierżawę bo jest 10m od mojego domu a obecny właściciel kosi je tylko raz do roku. Nie wiąże przyszłości z gospodarstwem ma zamiar iść do pracy po szkole a to co mam to dam radę to uprawić

Opublikowano

No na pewno umowa na chodziarz 5 lat i wszystko wypisane bo możesz mieć co roku podwyżki czynszu , ja przy 10 letnich umowach mam trzy letni okres wypowiedzenia

Opublikowano

Aha. A jak z dopłatą bo obiecał mi że mi da a ja zwrócę za podatek pieniądze

Opublikowano

Z tym to nie będzie problem bo to mój wujek. Jak by mi nie dał dopłaty to bym się za to nie brał

Opublikowano

Dziękuję. Z tego co wiem to właściciel złożył już wniosek o dopłatę także muszę czekać aż on ją dostanie i mi przekaże

Opublikowano

Dobrego masz wujka znam przypadki gdzie jeden z właścicieli ziemi bez przeprowadzonego postepowania spadkowego z 20lat bierze dopłaty akcyzę za paliwo pół świniaka na rok i 10metrow drzewa na opał

Opublikowano

On dlatego to pole kosi raz do roku i go nie uprawia z tego względu że mieszka spory kawałek od niego i chodząc do pracy i mając jeszcze dużo innego pola obok domu nie jest wstanie. A ja mam 10m do tego pola
Też znam takie przypadki u nas w okolicy był mały pgr jak upadł to facet który był prezesem kupił ten cały pgr wraz z maszynami maszyny wziął do siebie bo ma swojego pola sporo budynki wydzierżawił a 30ha pola stoi koszone raz na rok bo dopłaty nie da chce zwrot pieniędzy za podatek i 300zl czynszu od 1ha

Opublikowano

po pierwsze żeby było dobrze to jak pod piszesz umowę dzierżawy to ty składasz wniosek na dopłaty a nie właściciel tak to wygląda w świetle prawa ze dopłaty są dla użytkownika a nie właściciela

Opublikowano

Aha czyli muszę iść z tą mapką od tego pola do Agencji wraz ze swoimi

Opublikowano

Witam :) Moj temat jest odnośnie dzierżawy lecz nie do końca :D  wziąłem 5 ha pola rok temu w dzierzawe ustna bo ustna ( na ile chce byle krzaki nie rosły i podatek oddac i moje) do wczoraj , wiadomo ze są rolnicy , pseudo rolnicy i XXXje...  w mojej okolicy jest tkz głód ziemi.... Do sedna jeden rolnik jest tak pazerny na hektary ze jak by mógł zabrał by wszytko wszystkim :D no i zabral mi te 5 ha .... dogadał sie tak ze wlasciciel bierze doplaty a on sobie uprawia ................ :] Pytanie takie co moge zrobić w takiej sytucaji? zwpanowalem pole nawozu nie żałowałem bo po bobiku pszenica jak malowana...  Poprostu doprowadziłem do używalności... Może na koniec prysnąć jakimś środkiem żeby nic nie rosło ? troche sie wkurzyłem .... 

Opublikowano

Noooo , i później do kościoła w pierwszą ławkę ... . :ph34r:

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
  • Dodaj nową pozycję...
v