Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam,
Mam pytanie odnośnie tej prasy dlaczego wychodzi z styłu sieczka jak mam połowę czyli 7 noży włonczonych i nawet kiedy są wyłonczone to i tak lecij sieczka styłu,nawet jadę wolno i na małych obrotach tak jak pisało w instrukcji,ale i tak to samo ,miał ktoś taki problem?
I mam jeszcze jeden problem z dobianiem beli bo bradzo słabo zbija rękę idzie wsadzić i na owiarce się nie chcą owiac co to może być za przyczyna dodam że zrobiłem nią od żniw 1000 bel i bez problemu,a od wczoraj takie problemy liczę na odpowiedz i z góry dziękuję.

Edytowane przez dawidek223
Opublikowano

spróbuj zwiększyć prędkość, może za wolno jedziesz i prasa po prostu mieli, moze wystarczy grubszy spkos . zobacz jeszcze czy z tyłu na komorze tam gdzie się ustawia stopień zbicia ta sprężyna nie spadła ;)

Opublikowano

Prasuję Pronar82A co do prasowania to jadę 8km/h-10km/h pokosy małe i średnie robię dzisjaj zrobię większe i zobaczymy wieczorem na piszę
Sprężyny są dobre może zbija słabiej bo szybko jeżdżę?

Opublikowano

Powiem tak ten drut normalnie do konca chodzi coś serwis mówił o podkreceniju sprężyn ale onij dopiero pod koniec tygodnia nastepnego by przyjechali bo czasu nie mają
Albo czujnik u 5cm opuścić opuściłem i troche lepije ale jeszcze nie to

Opublikowano

napisał że zrobił 1000 balotów i było wszystko ok więc ewidentnie coś się przestawiło, ten drut łowieniem być ustawiony w połowie tej blaszki na której się reguluje :)

Opublikowano

daj wiekszy zgniot i zobacz co się dzieje ta prasą najlepiej jeździć dość szybko dokładnie nie wiem jak szybko ale jak prasowałem u kolegi to nie było że dołki musiałeś utrzymać prędkość bo robiło właśnie sieczkę i wyginało druty i wyciągało łańcuchy tobie też może się wyciągnęły 

Opublikowano

Powiem tak pojechałem szybciej aż ciągnik schodził z obrotów ale sieczki nie było a co do zbijania czujnik trochę opuściłem około 1cm na dół bo serwis tak mówił i lepiej zbijała jutro albo sobotę przyjedzie to napiszę co było przyczyną bo oni coś mówili o sprężynie i o cuzjniku zbijania z prawej strony

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego zbijania bo serwis nie przyjedzie bo skończyłem u siebie a mówił coś o czujniku jak on musi być ustawiony ten drut? bo tam jest regulacja

Opublikowano

To normalne suche się kruszy i wypada między dolnym walcem a prętami od klapay. Magnez na drucie ustaw tak aby przy opuszczaniu się drutu jak najpóźniej mijał się z czujnikiem. Stopień zgniotu ustaw na max czyli w otwór jak najwyżej.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedź,zrobię tak,a mam jeszcze pytanie czy jak jadę szybko z prasą jeździł to nie będzie słabiej zbijać ?Jak są wąski pokosy i będę jeździł prosto to belki są i po bokach nie dobite? Mam jeszcze pytanie odnośnie centralnego smarowania na ile musi starczyć cały pojemnik bo u mnie starcza na 4 godz zdaje mi się że za dużo idzie i jeszcze jedno pytanie dlaczego w instrukcji pisze żeby sianokiszonke słabo zbijać a słomę i siano mocniej tak pisze w instrukcj bo na a i b maksymalny zgniot i pisze zeby siano i słomę zbijać c d e słabszy zgniot i pisze żeby sianokiszonke pracować chyba to jest błąd w instrukcj obsługi?

Opublikowano

Moim zdaniem w instrukcji tak napisali żeby wydłużyć żywotność prasy bo w siano kiszonce jest najciężej...a co ekspert z warsztatu wie o robieniu sianokiszonki...ja mam ciągle ustawione na maksa a jak chcesuche siano luzniej zrobić to wcześniej puszczam siatkę. Co do smarowania to spróbuj gestszy olej, jeśli dużo leci to dobrze smaruje. Na początku można szybko a jak zaczyna dobijać czyli ten drut zaczyna iść w dół to im wolnie tym lepjej dobije. Przy wąskich walkach trzeba jeździć tylko bokami.

Opublikowano

Kupiłem w 2016 roku w lipcu i powiem tak 72000 netto wejściowa cenna ale wziąłem skrętne koła komputer lepszy dodatkowe miejsce na siatkę substancję do zakiszania i serwis mi odpuścił na 72 netto a w tym wyposażeniu by kosztowała około 90000 neto ale opuścił kupiłem w Agroskładzie Ujazd

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie jaką najlepiej siatkę używać żeby dobrze owijała Unia 1.8 vd i czy można owiac zamiast siatki folią widziałem na yt jak owijali ale innej marki prasy bo chciałem zobaczyć przy swojej jaka będzie różnica

Opublikowano

Ja tam zawsze kupuje najtańszą jaka jest w okolicy. Wszystkimi ładnie owija tylko trzeba pamiętać żeby hamulec podciągać i smarować te rolki na których siatka się obraca.

Opublikowano (edytowane)

Mam jeszcze pytanie czy wam też jak jest podszuszona trawa lub słucha słoma to słabo zbija ? A ile bel na godzinę zrobicie tak z ciekawości się spytam?