Skocz do zawartości

Jak zmieniąć biegi bez sprzęgła i nie roz... Skrzyni biegów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie robie sobie jaj z was.
Po prostu poczytałem tematy na forum o wzmaczniaczu i każdy krzyczy psuje się zaspawać.
Tempe inżyniery zrobiły hydraulike,która się psuje.
Zrobili by docisk wzmaczniacza tak jak docisk sprzęgła a nie na hydraulike.

Opublikowano

Po co taki temat bez sprzęgła chcą jeździć czy co, ogólnie da się jeździć ale to bardzo trudne aby nie zgubić biegu i trzeba dobrze znać pojazd którym się jedzie także niema to sensu  a procedura wygląda tak zwiększając bieg na wyższy ujmujemy gazu bieg wychodzi i tu ważna rzecz drgania drążka pokazują kiedy następny bieg się zazębi należy to robić z wyczuciem nic na siłę żadnych zgrzytów bieg sam w padnie, redukcja wygląda inaczej i jest bardziej kłopotliwa tu zwiększamy obroty silnika po wypadnięciu biegu i lewarek też nas poinformuje kiedy bieg wejdzie  i tak  ma równym terenie  to wyjdzie natomiast z górki nie bo układ jezdny przy zmianach biegu musi być odprężony inaczej bieg nie wejdzie  i po to właśnie powstało takie coś jak sprzęgło.                

Opublikowano (edytowane)

Nie robie sobie jaj z was.

Po prostu poczytałem tematy na forum o wzmaczniaczu i każdy krzyczy psuje się zaspawać.

Tempe inżyniery zrobiły hydraulike,która się psuje.

Zrobili by docisk wzmaczniacza tak jak docisk sprzęgła a nie na hydraulike.

Hydraulika jest dobra jak jest szczelna inaczej są problemy a jak ktoś nie umiał dobrze uszczelnić to zaspawywał bo co miał zrobić. A uszczelnić bobrze wcale tak prosto nie jest ale jak dobrze uszczelnisz to działa i działa.  I ostatni bieg wrzuci (nadbieg) tylko później go zredukuj w stresowej sytuacji chciałbym to widzieć :huh:        

Edytowane przez piotrdd
Opublikowano

Ale nie można dobrać obrotów do ostatniego biegu bez sprzęgła a po za tym nie ma takiego czegoś,że lekko przesuwasz wajche bieg jeszcze nie wszed ale wajcha wibruje i wiesz ile gazu dodać odjąć.
Są jakieś negatywne skutki wrzucania biegu bez sprzęgła?
Nie chodzi mi o wrzucanie na siłe!

Opublikowano

Moderator nie robot... Już któryś post z narzekaniem, że temat do kosza, tylko kto coś w tym celu zrobił? Od tego jest opcja "raportuj". Jak chcecie mieć porządek to klikajcie, zamiast pisać i się wyżalać w temacie. To nic nie da, a tylko gościa nakręca i posty nabija. Po za tym wszyscy wiedzą, że nacisku na moderowanie i usuwanie tutaj nie ma więc Panowie raporty dawać jak się nie podoba, a nie niepotrzebnie pisać i wtedy moderator zwróci uwagę, że coś nie tak.

Opublikowano

Co wam moderator zawinił ? Tematy głupie zakłada Sadownik , to fakt , ale można przecież ignorować . A jak ktoś się lubi pośmiać to coś tam z nim podyskutuje :P;)

Opublikowano (edytowane)

Wzmaczniacz działa tak (na zającu) tłok luzuje taśme,bemben się zaczyna kręcić,olej docika tarcze sprzegła we wzmaczniaczu.
Po jakimś czasie wyciera się tuleja jest przeciek,za małe ciśnienie oleju tarcze się slizgają i naprawa.

Jak jedziesz rozpędony z górki (toczysz się na luzie) to i tak nie wrzucisz biegu obojętnie czy naciśniesz sprzęgło czy nie.
Dopiero jak traktor zwolni to bieg wrzucisz.

Edytowane przez Sadownikx2
Opublikowano

myślę że to nie jest temat o wzmacniaczu, tylko o biegach bez sprzęgła, mam pomysł weź nagraj film i wstaw jak jeździsz bez sprzęgła, chętnie bym to zobaczyl, i się pośmiał.:)

Opublikowano

Nagraj , a przestaną się śmiać i potraktują temat poważnie -_- .

Opublikowano

Co wy gadacie głupoty że na luzie się nie da wrzucić lub z redukować z najwyższego na niższy.Ojciec nie raz tak wrzucał dodał gazu i zdecydowanym ruchem wrzucał 5 i bez zgrzytu szkoda że ja takiego wyczucia nie mam dobrego

Opublikowano (edytowane)

Jak za szybko jedziesz to nie zredukujesz nawet ze sprzęgłem bo ci niższy bieg nie wejdzie a jak go wepchasz na siłe to rozwalisz tryb na wałku sprzęgłowym.
Mój Wujek ostatnio jakimś gościom wymieniał wałek sprzęgłowy w Władimircu T 25 bo nogą biegi wkopywały jak nie chiały wejść.
Sprzęgła używali.
Sczyt głupoty.

Edytowane przez Sadownikx2
Opublikowano

Jak to możliwe, że jeszcze kilka dni temu nie znałeś nawet budowy Skrzynie biegów czy działania podstawowych mechnizmów, a teraz stałeś się "ekspertem" i wyjaśniasz działanie czy opisujesz co i jak może się stać?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AdrianFanDeutz
      Gdzie mozna kupic ile kosztuje obciaznik do ciagnika na przedni tuz waga jaka mnie interesuje to ok 800kg
    • Przez Dastan
      W zimie poskładałem silnik Cumminsa, robiona głowica, pompa paliwa, wtryskiwacze, nowe pierścienie blok honowany. Przyczyną remontu była zatarta panewka. Od początku dwa cylindry po odpaleniu bardzo kopcą na jasny gryzący dym dopóki się silnik nie zagrzeje potem to nie występuje. Dodam że przed remontem tak nie było.  Pompa ustawiona na znaki. Silnik ma przepracowane 30mtg i dalej to samo, a liczyłem że muszą się pierścienie dotrzeć, ale nie jestem pewny czy to to bo oleju nic nie ubywa. Jak to zdiagnozować? Może źle pierścienie założone? Ale to by brał olej? Kąt wtrysku?
    • Przez KatarzynaJeziorkowska
      dzień dobry,

jestem pośrednikiem kredytowym i pozwoliłam sobie napisać do Państwa z propozycją finansowania skierowaną do Waszej grupy zawodowej a mianowicie - kredyt dla rolników poz zastaw ziemi na max 15 lat
      max kwota BRAK
      pod zastaw hipoteczny
      uproszczone procedury - do 500 tys na oświadczenie o osiąganym dochodzie
      na okres 15 lat
      szybka decyzja
      bez wpisu do bik
      spłacamy inne zobowiązania do 500k na uproszczonej procedurze, powyżej polisa i zestawienie faktur(bez faktur i przelewów;)) konsolidujemy inne zobowiązania wpisane na hipotece
      w każdej chwili możliwa wcześniejsza spłata bez żadnych dodatkowych kosztów hipoteka możliwa i na domu i na ziemi, itd, itp   zapraszam do kontaktu dkfinanse.spzoo@gmail.com tel 695 588 952 w swojej ofercie mam produkty zarówno dla osób z dobrymi bazami bik jak i złymi cała Polska   pozdrawiam   Katarzyna Jeziorkowska DK Finanse sp. z o.o. wpis do KNF RPK037045
    • Przez Fugeo
      Poszukuję sprawdzonych lamp roboczych ledowych na tył ciągnika.  Na chwilę obecną będą założone dwie. Preferowane z wbudowanym złączem typu AMP. Pierwsze jakie znalazłem to takie:
      https://elmoto.pl/lampy-robocze/4562-lampa-robocza-led-4000-lm-owalna-amp-wesem-kat-60-5905445633354.html
      Mogą być? Mają odpowiednią moc, strumień świetlny i kąt?
    • Przez przemyslaw111187
      Witam
      Mam dwie duże przyczepy Pronar 14 ton ciągnik 150km mam problem z wyjechaniem z kukurydzy po kiprowaniu na bok . Jazda prawie na wprost nie ma możliwości wykręcenia na bok lub zajechania drugi raz.Do tej pory miałem mniejsze przyczepy i nie było problemu
      Może ktoś doradzi jaka kolejność i jaka technika wyjeżdżania?
  • Dodaj nową pozycję...
v