Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli masz dobrą pompę która to podniesie i dasz balast na przód ( dobry balas nie mówię to o 50kg ) to trochę pojeździsz dopóki nie rozwalisz podnośnika, a i do tego praca nie będzie za przyjemna bo będzie bujać, o bruzdach nie wspomnę.  

Opublikowano

Dlatego pytam bo widziałem u nas taki zestaw jak pracował .  Aktualnie jestem przed decyzją jaki opryskiwacz zawieszany  kupić do 5340 z lancą hydraulicznie rozkładaną i chcę się doradzić . Oglądałem  biardzkiego i jar-met .

Opublikowano

Też tak myślę jak kolega wyżej. Ja osobiście kupił bym 600l i więcej jazdy ale wygodniej i to sporo. Kupisz większy ( za duży w tym wypadku ) padnie Ci hydraulika, coś się urwie, a o komforcie pracy już nie będę wspominał.

Opublikowano

800l to zetor 7211 bez problemu dźwiga ale opryskiwacz 250 kg a jak mowa o 1700 kg to podnośnik nie wytrzyma nie mówiąc o komforcie i bujaniu

Opublikowano

kolego ja mam 600l biardzkiego do zetora 7745 i powiem ci że przy pełnej beczce buja przodem myśle  800 liter to max chyba że nie szkoda ci ciągnika to dociążysz przód na maxa ale myśle że na dłuzszą mete to nieopłacalne bo podnośnik zacznie siadać i przód rozbije

Opublikowano

Miałem wcześniej zetora 5211 i chodził z opryskiwaczem 600l i teraz gdy zmieniłem na 5340 to chciałem coś większego z belką hydraulicznie rozkładaną i dlatego poprosiłem Was o opinie . Teraz myślę ze 800l będzie najsłuszniejszym wyborem.

Opublikowano

ja do ltz zaczepiam 950l + 50l zbiornik dodatkowy rau co prawda bez hydraulicznego rozkładania ale lance solidne ciężki jest ogolnie i śmiga bez problemu

Opublikowano

Ja do masseya 390 hacze kuhn 1200 l z lanca 21m. Na przodzie mam 605 kg obciaznikow a ciagnik jest skrecony od samego przodu po tylne zwolnice rama od lafowacza czolowego grubosci 30 albo 40mm bez tego bym sie nie odwazyl lac go do pelna bo pewnie by ciagnik zlamalo bo to ponad 2 tony na podnosniku. Do tego zetora w zaleznosci jak jest waga rozlozona na opryskiwaczu to jakis 800 l albo max 1000 l ale jakis lekki moze na aluminiowej lancy. Ja mam zawieszany tez z tego wzgledu ze pola waskie ze nawet ciezko jest nawrocic ciagnietym a lanca 21m biore je w jedna strone hehe

Opublikowano

u nas 7211 na wąskim kole 9.5 i z kompletem obciążników z przodu daje spokojnie radę z pełnym 800/12 tad lenem, który na pusto waży 300kg.. Ale 1000 to raczej nie zaczepiłbym, tymbardziej z szerszą belką i hydrauliką.

Opublikowano

Ja przy MTZ-82 mam Pilmeta rozkładanego ręcznie 1000 l to jak naleję pełno + zbiorniki czystej wody to jest już na granicy, ale jak zbiornik czystej wody pusty to jest OK (z przodu do standardowego obciążenia mam dołożone 40 kg.).

Opublikowano

Witam , wczoraj była próba . zaczepiłem do 5340 jar-meta 1000l z hydrauliczną lancą i zalany do pełna . Podnośnik poradził sobie bez problemu ale przód bez obciążników trochę podrywa .  Decyzja podjęta będzie 800l hydrauliczny.   Dziękuje wszystkim za opinie.

Opublikowano

Dzisiaj widziałem zetorka 4340 z opryskiwaczem biardzki 1000l belka 18m,  zapytałem gościa jak sobie daje rade. Właściciel zestawu mówił że bez problemu sobie radzi z takim opryskiwaczem , na początku lał tylko 800l a teraz do pełna jakieś 1100l .

Opublikowano

ja mam 7245, standardowe obciazniki z przodu i z tylu. waskie kola mu zakladam i smiga mi z 1000l hardi 12m .

zetorek ma wzmocniony podnosnik  silownikiem zewnetrznym, nie piszczie glupot ze od 1000l opryskiwacza sie hydraulika zużywa.

dociazyc przod i smiga az milo.

nowe ciagniki maja podnosniki unoszace po kilka ton, i bez dociazenia nawet 1500 tony nimi telepie, dociazenie  to podstawa.

7245 ma podnośnik na ok 1700kg ale juz wymaga dociążenia. 

opryskiwacz 1000l wazy ok 1300kg. 

nie przesadzajcie.

sasiad ma 7211 i mi 800l 12 belka recznie skladany i juz odkad pamietam pracuje tym zestawem i  zeby robic pompe albo podnosnik? bzdura.