Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio wraz z tatą rozmyślamy nad budową chlewni która miałaby pomieścić 200 loch.
Wstępnie ustaliliśmy że chlewnia miałaby mieć wymiary 60x15m. I tutaj mamy pytanie do was jakie koszty wyniosł by taki budynek.
Od razu z góry mówię że chlewnia miała by być na rusztach, cały system karmienia na mokro, cała chlewnia ogrzewana, poidła itd.. Według naszych obliczeń musiało by być 60 klatek porodowych, a reszta kojców na maciory prośne, gdyż odchowalnia prosiąt byłaby w starej chlewni. W planach jest sprzedaż odchowanych prosiąt +/- 20 kg. Póki co mamy 40 loch i chcemy rozwinąć hodowlę.
I jeszcze jedno coś mi się o uszy obiło że na budowę chlewni są jakieś dotacje. Korzystał ktoś z tego?
Czekam na odpowiedzi ;)
Możecie też pisać jakieś porady na co uważać przy budowie bo chcemy to zrobić porządnie i funkcjonalnie.
Pozdrawiam.

Opublikowano

Pytanie jakim sposobem budowane firma czy gospodarczym. Bo jak wszystko firma  to jak kolega wyżej około 3 miliony. Trzeba liczy około 12-13 tys na lochę. Bedzie nabór na modernizację od 26 czerwca  dotacja do 900 tys złotych. Ale tam tam trzeba się bardzo pilnować, co podwyższa koszty. Wykonanie systemem gospodarczym to mniejsze koszty, ale każdy wybiera jak uważa.

Opublikowano

dokładnie gdzie w tym powiecie? przywilcz? :) ogólnie na loche trzeba 8-9 tysięcy liczyć, jak bez odchowalni to coś taniej napewno :) ale nie nastawial bym się na odchowalnie w starych budynkach,lepiej jak już myślisz budować to od razu z porządną odchowalnia bo to jest najważniejsze dla prosiat, a w starych budynkach to moim zdaniem zostaw sobie na tuczenie prosiakow których nie sprzedasz, bo różnie to bywa :)

Opublikowano

Wiadomo do murowania trzeba wziąć majstrów, dach położy wuja bo stolarzem jest. Co do odchowalni to ta chlewnia jest z roku 93 i do 95 było w niej chowane, później przerwa do 2011 i wtedy znowu hodować zaczeliśmy. Także budynek jeszcze że tak powiem nie wypracowany. ;) Mógłby mi ktoś bardziej przybliżyć tą dotację 900 tyś? Jakie wymogi itd. ?

Opublikowano

licz 12-14 tyś w cyklu zamkniętym, otwarty tak jak wyżej 8-9 tyś w otwartym. 200 loch to około 2mln, pewnie kredyt czeka proponuje brać firme- drożej ale masz zamkniętą całość w pare miesięcy samemu taniej ale jak to w gospodarstwie to łąka to zasiewy to żniwa i zamiast w 7-9 miesięcy zrobione to schodzi na 2 lata a w te 15 miesięcy zrobisz sobie całą obsadę i zaczniesz spłacać kredyt i zarabiać. W banku 2% od 2mln rocznie to 40tyś - masz prawie firme zapłaconą i sie nie narobisz. 

Opublikowano

wyposażenie porodówki na 12 loch - deska wygrodzeniowa, budka dla prosiąt, poidło stałego poziomu wody, poidła dla prosiąt, miska dla prosiąt, napromiennik, ruszt maciorowy, ruszt pełny podciągi, panel sterujący do mat grzejnych, wentylacja, płyta perforowana na sufit, montaż 46 tyś. brutto. kojce mam swoje. Najlepsze tubo-maty wg. mnie to te z poidłem stałego poziomu wody 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez kingway
      Witam , mam zamiar zrobić sobie studnie głębinową i kupić deszczownię kompletnie nie mam o tym pojęcia . Także jeśli ktoś by mógł poradzić podpowiedzieć co i jak ? Czy tą studnię to kopać gdzieś przy dostępie do prądu ?  I jeszcze jak to się ma cenowo ? To byłbym wdzięczny  . Możecie polecić jakieś firmy wykonujące takie studnie - w okolicach Płocka ? 
    • Przez Mateusz100
      Witam posiadam dojarę alfa laval konwiowa założyłęm niedawno i teraz taki problem dlaczego powietrze ulatouje w gornej części z regulatora cisnienia z tego zaworu co sie kreci nim prawo lewo? Ciągle syczy u góry i przez ten plastikowy z dziurkami korek czuć że leci powietrze cisnienie.. niby doić się da ciśnienie jest 0,5 ale pomimo to ucieka ono i syczy ciagle a wiem ze nie powinno tak być bo u innych jest tam cicho i nie ucieka do tego uważam ze myjnia do aparatów udojowych działa słabo słabo zaciaga wode troche ciagnie i tak stoi w przewodzie ta woda trzeba ten zawór u gory dociskać reką i potem zaciaga wiecej wody i tak mnie zastanawia czy czasem to nie jest połaczone z trym uciekającym powietrzem z zaworu dlatego słabe ciśnienie ma myjka ale głównie ten zawór dlaczego tym regulatorem ucieka powietrze nie mocno ale jednak? kupiłem nawet nowy niby orginałalfa laval załozyłem i co nadal ucieka cisnienie u góry i nawet wiekszego ciśnienia nie szło ustawić na nim niż 0.5 na starym idzie jdnak większe ustawić. Do tego ktos pisał ze dotrzec ten zaworek w środku trzeba pastą do tej rurki robiłem to założyłem i przez chwile przestało lkecieć powotrze ale za to ciśnienie wzrosło do ponad 0.7 czyli niebezpiecznie duzo nawet pon 0.8 wskazówka sie podniosła wyłaczyłem rozkreciłem zawór założyłem i dalje ucieka i ciśnienie jest 0.5 niby okej ciśnienei ale to ulatujące cisnienie denerwuje tak samo smarowanie ciagle siorpie olej słychac tro głośnie jak bu sie zapowietrzała wyczyszczone wszytsko przedmuchane a głośno siorpie olej u innych jest cicho.. proszę o porady pomoc jakąś z tym ustrojstwem głównie ten zawory dlaczego powietrze ucieka lekko tam?
    • Przez Zontak
      Wentylator Termowent Radom

Wersja przeciwwybuchowa

Parametry:
      9000 m3/h
      510 Pa
      silnik Ex SZJSe 36b 2,2 kW, 940 obr/min

Dorzucę adaptery z wejścia prostokątnego na okrągłe.
      Cena 2500

Wszystko sprawne

.
      Po uzgodnieniu kosztów możliwość wysyłki kurierem.

Wentylator długo nie był używany, lecz stoi w suchym zamkniętym pomieszczeniu.

• Przez farmer_89
      Dzien dobry chcialem poznac wasza opinie, mam wiate wysoka 5m chcialem zrobic sciane z plandeki tir, zawiesic ja od gory czyli jakies 2,8m  myslicie za zda egzamin?
    • Przez 5714mf255
      witam wszystkich mam takie pytanie czym ogrzewacie domy zima stoję przed wymiana kotła i szukam wydajnego a zarazem w miarę taniego rozwiązania.
  • Dodaj nową pozycję...
v