Skocz do zawartości

Polecane posty

wini    12
Napisano (edytowany)

Witam. Mam taki problem. Zaczęło się od dziwnego hałasu, prawdopodobnie z przedniego mostu. Postanowiłem sprawdzić działanie blokady przedniego mostu. W instrukcji napisane jest, aby podnieść przód do góry, włączyć napęd i bieg. Jedno koło zablokować i trzymając kręcić drugim do tyłu,i spróbować zakręcić nim do przodu.(powinno sie zablokowac). Po podniesieniu ciągnika, jednym kołem mogę nieprzerwanie kręcić do przodu,drugie w tym casie kręci się do tylu, a wal napędowy stoi w miejscu. I tu pytanie co mogło się stać, bo chyba tak nie powinno się dziać?

Edytowano przez wini

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetores    16

Wystarczy że będzięsz robił to według instrukcji...
Nie zablokowałes koła. Dokładniej to jedno koło ma być w górze, a nie obydwa
Sprawny echanizm roznicowy zawsze sie tak zachowa jak napisałes.
U cie może być uszkodzone łożysko lub sprzegło załączające


Zetor 7540
Zetor 5320
Ursus C330-M

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karol445    38
Napisano (edytowany)

Do książek a nie do komputerów!  W książkach jest cała mądrość ludzka.

To skoro koła nie mają się kręcic niezależnie to po co według ciebie @wini istnieje cos takiego jak mechanizm różnicowy dyferencjałem zwany?

Edytowano przez Karol445

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

wini    12
Napisano (edytowany)

Ale przecież to jest mechanizm o stałym załączeniu. Z instrukcji wynika że kręcąc kołem powinno się ono zablokować, bo zaloczony jest przedni napęd i skrzynia zablokuje.

post-64485-0-87860800-1494625862_thumb.png

post-64485-0-32921100-1494625894_thumb.png

Edytowano przez wini

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fento    1

Wymień olej w przednim moście na nowy, tylko taki jaki producent zaleca w instrukcji. Zapewne obecny stracił swoje właściwości i mechaniczna blokada nie rozłącza na zakrętach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adiksutil16    9

Witam. Ja mam podobny problem. Może opiszę go dokładniej. Głośno trzaska w przednim moście, lub zwolnicach podczas jazdy na skręconych kołach, gdy jadę do tyłu, oraz czasami gdy jadę do przodu z reguły dzieje się to gdy nie ma obciążenia( na przykład podczas orki nie słychać , ale na uwrociach już tak) dodatkowo przy skręconych kołach napęd stawia bardzo dużę opory wręcz jakbym miał hamulec zaciągnięty, dodam że to wszystko dzieje się tylko na włączonym przednim napędzie. Ktoś miał podobny przypadek??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adiksutil16    9

Problem częściowo rozwiązany. uszkodzone dwa tryba w przystawce. Raczej to nie wyjaśniło tych oporów przy skręcie ale raczej napewno było to powodem trzasków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wini    12

Tryby uszkodzone bo coś działa przez "sile". Zmień olej w przednim moście to może problem sam się rozwiąże

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Stach42
      Sprzedam ciągnik w b.dobrym stanie.Przedni tuz , siedzenie Grammer, nowiutkie opony 100%. Wzmocniony podnośnik żółw wszystko działa.
      Zakończyłem produkcję i jest mi zbędny.Pracował u mnie na małym gospodarstwie przy prasie i rębaku do trawy.600 mtg temu przeszedł gruntowną kapitalkę , silnik podnośnik itd.
      45000 zł
      Podkarpacie
      664668802



    • Przez Vroobel
      Witam!
      W moim Zetorze 8045 po rozgrzaniu oleju, jest problem ze zmianą biegów, a gdy ciągnik jedzie i wciśnie się sprzęgło to tak jakby skrzynia hamowała bo gwałtownie zwalnia, a przy ponownym włączeniu biegu, szarpie, czasami to jakby ruszał z żółwia i przeskakiwał na zająca. Parę lat temu była robiona mikropompka, żółw i  sprzęgło , stan oleju jest, co może być przyczyną ? hamulec skrzyni?
    • Przez tomek14
      Witam mam pytanie co się stanie gdy w skrzyni biegów i tylnym moście w zetorze 7211 będzie za dużo oleju do zetora wchodzi 32l co sie stanie jak bedzie 40 l ?
    • Przez jacek1994
      Witam,
      mam problem z obrotomierzem mianowicie pewnego dnia po prostu przestał działać. Nie pokazuje ani obrotów ani nie liczy mth. Może ktoś wie jak to rozwiązać? 
    • Przez Knopers97
      Witam mam pytanie potrzebuje rodzaj i oznaczenie łożyska które znajduje się na wałku wychodzącym z skrzyni do sprzęgła. Chodzi o to na zdjęciu które jeszcze jest w korpusie

×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.