Chcę zostać rolnikiem
Przez
NewFarm, w Budynki i obejścia gospodarskie
-
Podobna zawartość
-
Przez Matifryd
Witam. Czy z programu bioasekuracji można postawić wiate na słomę? Niby coś piszą że tak, ale może ktoś korzysta akurat z tej opcji i wie coś więcej. Z góry dziękuję za podpowiedzi 😉
-
Przez Mircia26
Witam!
Tak jak w temacie. Obora nieduża, bo z 45 metrów kwadratowych. W niej 6 krów mlecznych. Budowana za tak zwanego "Niemca". Wyciąg w postaci otworu w stropie 1x1 metra. Para wodna osadza się na wewnetrznej stronie dachu. I nie wiem czy to starcza? Trochę za wilgotno chyba. Ale jak na dworze mokro i wilgotno to jak w oborze obniżyć wilgotność?
-
Przez hodowcamlody
Brakuje mi miejsca na krowy dojne i chciałbym jałówki dać luzem do wiaty. Narazie nic wielkiego do dołożyłbym do starej obory to 9m miałby tylko stół paszowy, ale myślę że przy takiej długości wejdzie z 15 jałówek takich np 300-400kg. To by była głęboka ściółka itd ale no nie chcę żeby były mrozy w środku bo gorzej rosną itd. Sama blacha na ściany mi się wydaje że mało. Myślałem dać deski od środka, styrodur 3cm, folię paraizolacyjna i blacha? Albo deska 5cm, folia i blacha? Ma to jakiś sens? Płyta warstwowa to koszt z metra 60m2, wydaje się mi że taniej zrobi tak. mi
-
Przez czaro
Cześć
Co polecacie jako zbrojenie do posadzki w magazynie na zboże: krata z drutu fi5 lub fi6 ewentualnie gotowe elementy (maty) czy włókna stalowe lub polietylenowe?
Posadzka o grubości 10-15 cm będzie wylewana na chudziak. Oprócz zboża będą znajdowały się tam od czasu do czasu jakieś maszyny lub nawozy.
-