Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Z tymi wałkami to właśnie różnie bywa, już sporo czasu minęło jak wymieniałem dla jednego dziadzia wałek rozrządu producenta nie pamiętam...

Po wymianie ni jak silnik nie chciał pracować jak należy, czmychał z kolektora ssącego nie wkręcał się na obroty potrafiło laski wyginać itp też po oględzinach wałek niby ok zgadzał się ze starym. I fazy się zgadzały :blink: :blink:

Po zastosowaniu kompletu kół rozrządu od tego samego producenta co wałek nie ten ciągnik... Widać coś kombinują z wałkiem a potem na swoich kołach ustawiają jak trzeba. Bo jeśli dobrze pamiętam tylko jeden znak się zgadzał ze starym kołem (od pompy) reszta miała znaki w innych miejscach ponabijane....

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Po za tym C-330M to nie C-330 i nigdy tyle siły nie będzie miała co C-330.Bo jest szybsza a zarazem słabasza.

Sorry ale gadasz pierdoły. Ja mam M-ke i 28 przerobione na 30 (silnik zwolnice i przednia oś z 30tki tylny most i skrzynia z 28) i miałem też okazje jeździć zwykłymi 30tkami i jak słysze że przy tych 2 km/h więcej ludzie doszukują się różnicy jak między C-360 3p a zwykłym C-360 to sie zastanawiam czy kiedykolwiek mieli bezpośrednie porównanie. Ja takowe mam przy maszynach, od bron zaczynając na prasie kończąc. Przy mojej 30tce skrzynia z 28 daje lepsze przełożenia ale to skutkuje tylko lepszym zrywem, nic poza tym, M-ke jest łatwiej 'zmulić' na starcie ale potem już zostawia zwykłego ciapka z tyłu. Przełożenia przełożeniami ale liczy sie moment obrotowy jaki silnik jest w stanie przekazać na mechanizmy napędu. Przy maszynach typu rotacyjna czy prasa zawsze wolę zapiąć M-ke bo wiem że zrobi swoje bez przymulania silnika, a i przy orce szybciej obrócę niż zwykłą trzydziechą.

Opublikowano

lukasz222 każdy ma rację ale M-ka jest szybsza i na gliniastych ziemiach jakie są w moich okolicach w orce zimowej to dostaję w d*pę silnik no i mosty też się rozlatują.Ja do c 360 nie zakładam pługa trójki bo na zimowej orce też dostaję w d*pę a co do c 360 3p to mój szwagier miał przekonanie jak przyjechał orać raz do mnie na zimę bo coś tam mu milem zrobić i pojechaliśmy razem.Ja w swojej 60 3 bieg i rura a on 3p już na 2 szedł.Od tej pory już nie przyjeżdża pomóż bo stwierdził że szkoda ciągnika.To jest tylko 5 koni różnicy ale jest

Baartus sprawdź zanim kupisz czy zrobisz głowicę te tłoki bo z tego co wiem to Machle składa zestawy na indyjskim tłoku.

Opublikowano (edytowane)

Też mam gliniaste gleby i tam każdy ciągnik w nieźle 'oberwie', nawet 80tka ledwo szła. Ale fakt jest faktem że M-ka jest mocniejsza na WOM i efektywniejsza w polu od zwykłej 30tki, nie mówiłbym tego gdybym tego nie widział za każdym dniem pracy. Co do tych 60ek to masz rację, każdy KM w takich przypadkach się liczy, dlatego też przytoczyłem ten przykład, bo niektórzy myślą że jak M-ka ma te przełożenia nieco większe to już ma mniej mocy, a to nieprawda, silnik się liczy przede wszystkim

Edytowane przez lukasz222
Opublikowano

balcerek1 myślisz ze komora moze być np mniejsza ???

Ja się już przejechałem na MAHLE .......odradzam ten badziew.

To jest loteria.

Jedynie ZETOR.

Opublikowano

sprawdzałem głowice te same wymiary są niczym się nie różni tylko zaworami założyłem drugą głowice zmian nie ma ........................pomysłów również <_<

Opublikowano

Zamieniałeś ok,

ale odpalałeś tą dobrą C-330 na pompie od tej problematycznej C-330M i odwrotnie C-330M na pompie od dobrej C-330??

Na jednej i drugiej pompie M-ka pracuje tak samo??

A jak pracuje zwykła 30-stka na pompie od M-ki

Opublikowano

cały dzień dziś chodził i luz zaworowy sie nie zmienił czyli ok jak na razie nie wiem już sam chodzi tak do d*py od zagotowania ...........mam nowe tłoki ale zwykłe chyba założe i zainwestuje w nową głowice bo ta dzisiejsza to pożyczona ale bardzo długo stała i stara jest