Skocz do zawartości

Dwu płaszczowe zbiorniki na paliwo w gospodarstwach (przepisy a realia)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na tych 15m działkach Ty ustawiasz swój u sąsiada i metry pasują,a sąsiad legalnie zmieści się ustawiając na Twojej. A kto do którego tankuje to już kwestia dogadania  :wacko: ;) , A z tymi płaszczami odstąpię 2 po dziadku,tylko z której strony zawiesić by się nie czepiali :blink: ;)...... .  

Opublikowano

Przepisy są tak chore jak nasi rządzący. Jak się na nich patrzy to już wiadomo że nic dobrego nie uradzą dla nas, dla siebie to co innego w tym są cholernie dobrzy. 

Opublikowano (edytowane)

Uff.

Są ludzie co mają rece i nogi.

Też dzwoniłem do dostawcy - sie przywiezie.

dodano:

Oczywście na FV.

Też ten skrót budzi wątpliwości - V - "Virtual".

dodano1:

FV - to może "Finance Virtual" from Citibank in London.

Edytowane przez onczyono
Opublikowano

Reklama i napędzanie obrotu na rynku zbiorników. Zapewne i co nie którzy dostawcy zwęszyli w tym interes, zaczęli handlować zbiornikami i pretekst że nie mogą przywozić, a jak kupisz u nich zbiornik nie ma problemu. Czysty biznes taka prawda. 

Opublikowano

Zbiorniki zbiornikami, na przechowywanie paliw są inne przepisy i raczej dostawcy paliwa nie powinno interesować w co leje.

Opublikowano

Próbowaliście się dodzwonić na KIP - Krajowa Informacja Podatkowa (jesteś 60 w kolejce), ewentualnie na Krajowa Informacja Skarbowa.

Dodzwoniłem się jedynie do KPRM - no do Beaty Szydło - skierowali mnie jak wyżej (sami qqqqq----a nie wiedzą o co chodzi - burdel).

Opublikowano

Na razie są trzy rożne interpretacje tego obowiązku wobec rolników. Dla własnego bezpieczeństwa warto to zrobić.

O jakim bezpieczeństwie piszesz ? Co masz na myśli ?

Opublikowano

To wszystko to pic, 2 beczki na przyczepkę i do cpn 410l i cena hurtowa, przywiózł przepompował w mauzera i nik nic do tego niema. A kontrol po garażach nie ma prawa sprawdzać i szukać paliwo to nie konopie. Dla bambra to to potrzebne jak 1000 l dziennie przepala, a jak ktoś ma limit 1400 l na rok to se 3x w roku sam przywiezie.

Opublikowano (edytowane)

O jakim bezpieczeństwie piszesz ? Co masz na myśli ?

O sankcjach finansowych nie czytałeś? Chyba, że kwoty jakie są tam wymienione to nosisz w kieszeni jako zaskórniaki na piwo.

Ja mam tak to rozwiązane:  

O tych zasadach informowaliśmy Państwa już tydzień temu. Jednak okazuje się, że rolnicy mogą przerzucić całą biurokrację, która – zgodnie z nowym prawem – znajduje się po ich stronie na firmę dostarczającą im paliwo na podwórko. Ustawodawca przewidział taką możliwość i niektóre firmy informują już o tym swoich klientów.

– Właśnie rozwozimy naszym klientom wzór specjalnego upoważnienia – mówi Sławomir Muszyński z lubuskiej firmy Petrotrans. – Po wypełnieniu tego upoważnienia będziemy mogli w biurze firmy wszystkie czynności związane z dostawą paliwa do gospodarstwa rolnego wykonać za rolnika na Platformie Usług Elektronicznych Skarbowo-Celnych – dodaje.

To spore udogodnienie dla rolników, bo konieczność zgłaszania za pośrednictwem Platformy odbioru paliwa niemal od razu, zwłaszcza w okresie spiętrzenia prac polowych, dla wielu gospodarzy jest uciążliwa.

Całość w    https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/zakup-paliwa-dostawcy-moga-zdjac-z-rolnikow-biurokracje/

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

ilu rolników znasz , których dotknęły sankcje ? Co ma wspólnego jakaś kara z bezpieczeństwem o którym wspomniałeś wcześniej ?

Opublikowano

Mam spore gospodarstwo o sporych obrotach, jednakże 20 tysięcy nałożone przez jakiegoś oszołoma z urzędu mogło by narobić mi sporych kłopotów. O takim bezpieczeństwie piszę. Znam całą wieś. A to, że nie miałeś kontroli nie znaczy że jej nie będziesz nigdy miał, wystarczy że w twojej okolicy na odpowiednim stanowisku osiądzie ktoś z przerostem ambicji, miałem takiego weta powiatowego i do 6 kontroli w roku, całe szczęście dostał awans.

Opublikowano

To wszystko to pic, 2 beczki na przyczepkę i do cpn 410l i cena hurtowa, przywiózł przepompował w mauzera i nik nic do tego niema. A kontrol po garażach nie ma prawa sprawdzać i szukać paliwo to nie konopie. Dla bambra to to potrzebne jak 1000 l dziennie przepala, a jak ktoś ma limit 1400 l na rok to se 3x w roku sam przywiezie.

No nie rób sobie jaj z tą ceną hurtową przy 400l... My ze znajomymi żeby było taniej braliśmy cała cysternę. Jeden brał 500l inny 1000l, dwie wioski samochód załatwiał w niecałe dwie godziny. Każdy dostawał indywidualną fakturę, a rabat był liczony za całą cysternę. Wszyscy byli zadowoleni, a teraz wszystko poszło się je...ć... Jedni ryczałtowcy, inni VAT-owcy, czy może być zwykły mauzer czy musi być dwu płaszczowy, różne interpretacje przepisów, nikt nic nie wie....

A ten twój rabacik przy 400l ma niewiele wspólnego z ceną hurtową... Aha, zarówno Służba Celna jak i Urząd Skarbowy ma prawo zrobić Ci kontrolę w garażu....

Opublikowano

Dziś przywiezione 2200l 3.96zł bez problemu jak ostatnio. Co do kontroli SC czy US w garażu bez nakazu prokuratora to do bramy mogą podjechać i tyle w temacie jak również policja. Tak więc nie ma się co przejmować że zaraz tylko kara i kara praktycznie  w każdym z przypadków kontroli musisz być powiadomiony wcześniej.

Opublikowano

Może drożej ale paliwo bez zastrzeżeń kilka razy połaszczyłem się na tańsze i co niech je szlag trafi wolę parę groszy więcej dać i nie mieć problemów. Inny rejon u Ciebie więc może i taniej mają.

Opublikowano

U Ciebie może nie ja jak wyżej już pisałem kilka razy połaszczyłem się na tańsze i bujałem się z nim potem jakość kiepska wymiana filtrów i tak na oszczędności wyszedłem że filtry kupić musiałem i ponad 5 stów zabuliłem, a wystarczyło dać te 10gr więcej i mieć spokój. Na ale cóż człowiek uczy się na błędach. Dlatego tez nie mówię że u Ciebie jest gorsze swojego czasu jeździłem na podlasie po ON który sporo tanie można było kupić i tylko się przelewało :P