Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Posiadam małe gospodarstwo rolne (4 krowy mleczne). Od niedawna zajmuję się ekologiczną produkcją serów. Zbieram mleko z całego tygodnia i w piątek ogrzewam, ale sery wychodzą kwaśne i nie wiem gdzie popełniam błąd.

 

Przetrzymywanie:

 

Codziennie doję krowy i cedzę przez ściereczkę do osobnych wiaderek. Potem te wiaderka wkładam do zimnego miejsca, żeby mleko ostygło. Po 2-3 dniach mleko się kwasi i pojawia się śmietana. Wtedy przenoszę wiaderka do ciepłego miejsca i zbieram śmietanę. Później to mleko siedzi do piątku w temperaturze pokojowej.

 

Ogrzewanie:

 

Zalewam skwaszone mleko gorącą (wrzącą) wodą. Około 1 litr wody na 8 litrów skwaszonego mleka. Mleko to podgrzewam na palniku i dolewam świeżego słodkiego mleka (około pół litra). Gdy ser się ogrzeje to przelewam do gazy i formuję ser. Czekam, aż się odcieknie serwatka i gotowe.

 

Niestety ser wychodzi kwaśny a nie słodki. Może ktoś coś doradzi? Gdzie popełniam błąd?

 

P.S. Nie wiem czy to ważne, ale zawartość tłuszczu w mleku od moich krów oscyluje wokół 3,2%.

Opublikowano

Doisz ręcznie czy dojarką ? Dawno nie robiłem sera z krowiego mleka ale kiedyś i owszem. Nie robiłem tego w tak skomplikowany sposób jak Ty. Ok. 5 litrów mleka z jednego dnia po przecedzeniu zostawało w temperaturze pokojowej na ok. dobę. Po tym czasie do tego zimnego i już lekko kwaśnego mleka wlewałem 5 litrów ciepłego prosto od krowy. Mieszałem wszystko i odstawiałem na parę godzin. Następnie wszystko razem podgrzewałem i już wytrącały się grudki sera. Taką miksturę wlewało się do "worka" uszytego z pieluchy i odciekało serowatkę. Po odcieknięciu wkładałem między dwie deski i przyciskałem kamieniem. W ten sposób powstawał dość twardy ser. Chyba zawsze wychodził bardziej słodki niż kwaśny.

Nie jestem pewien ale Twój problem może wynikać z tego,że za długo przechowujesz mleko przed przerobieniem na ser.

Pamiętam też,że nigdy nie zbierałem śmietany z mleka przeznaczonego na ser. Nie wiem czy to ma wpływ na kwaśność ale po prostu lubię sery pełno tłuste więc tak się to robiło.

Opublikowano

Od czasu do czasu robie biały ser(twaróg) według przepisu babci. Zostawiam około 10 litrów mleka, w temperaturze pokojowej ,śmietanke zbieram na maslo, jak się mleko "zsiądzie" to zaraz wlewam do niego około 1,5 litra gotującego się słodkiego mleka, mieszam powoli wszystko i przecedzam przez pieluszkę tetrową. Czekam aż odcieknie i mam super twaróg na sernik czy do pierogów. Co kto lubi.

Opublikowano

Ja robie tak. 30 litrów mleka podgrzewam do 38 stopni w to dodaje 60 kropli podpuszczki. Nie dają kultur startowych bo ser idzie na świeżo.
Mieszam 2 min potem czekam godzinę tnę skrzyp czekam 20 min. Odcedziam ziarno i formuje ser. Jak odcieknie mocze w solance.
Ser palce lizać. Z 30 litrów jest około 3 kg sera

Opublikowano (edytowane)

Moja babcia robi ser tak, 10 litrów przecedzonego mleka wlewa do garnka i stawia na blacie żeliwnym kuchni kaflowej w rogu tak aby podczas palenia ognia mleko było ciepłe a nie gorące i żeby się broń Boże nie zagotowało. Po około 3,4 dniach podczas których pali ogień koło 2 godzin dziennie-gotuje sobie jedzenie-odlewa serwatke i wlewa do zsiadłego mleka czajnik gorącej wody ile tej wody jest w tym czajniku nie wiem. Następnie na dużym durszlaku rozciąga tetrową pieluche i wylewa zawartość garnka.Woda odcieka i babcia zawija pozostałość w gaze, formuje kształt sera i przyciska deseczkami w celu odcedzenia pozostałości serwatki. Po jakimś czasie jak serwatka odcieknie wyjmuje serek, kładzie na talerzyku i posypuje odrobiną soli. Po wchłonięciu soli serek jest gotowy do jedzenia i jest naprawdę pyszny. Do tego babcine bułeczki i dżem własnej roboty. Mhm,pycha. Pisałem z pamięci, jak będę u babci to przeczytam jej powyższy sposób czy dobrze to opisałem. Jak będą jakieś błędy to poprawię. Co mogę jeszcze dodać, ser robiony z tego przepisu latem i zimą ma inny smak i trochę inną konsystencję.

Pozdrawiam smakoszy żywności robionej własnoręcznie.

Edytowane przez bieniek_88
Opublikowano
Dnia 25.09.2018 o 12:37, Alicja_Z_Krainy_Czarów napisał:

Zawsze mi się wydawało, ze dobry ser to kwaśny ser, a jeżeli w Twojej ocenie jest za kwaśny to może mleko a długo się zsiada? 

Za kwaśny mi nie smakuje:) Wolę nieco słodszy, nie całkiem słodki ale taki...słodkawy trochę.  Przepis Bieńka jest świetny.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ceston
      Witam mam problem z schładzalnik iem muller. W schładzalnik było mieszadlo starej produkcji czyli z lepszych materiałów niż teraz produkują. Mieszadlo chodziło cały czas gdy był agregat włączony i nie było problemu. Niestety mieszadlo się popsuło nie naprawianie ponieważ wylamalo się całe gniazdo. Kupiłem nowe mieszadlo ale już widać że gorszej jakości materiały. I teraz jeżeli włączę je żeby chodziło wtedy jak chodzi agregat to silnik się spali( był już przewijany dwa razy w profesjonalnym zakładzie) ustawiłem je teraz aby wlaczalo się co 10 minut na minutę. I przy pierwszych dwóch dojach podczas pracy agregatu potrafi mleka na spodzie przymarznac cienka warstwa taka że jak się włączy mieszadlo to warstwa znika. Pytanie czy to może spowodować wodę w mleku bo jak tak to będę kombinował dalej
    • Przez mateusz4901
      Witam. Mam do sprzedania zbiornik do mleka Wedholms 1600l samomyjacy z roczną mocną sprężarka który jest bardzo krótki. Z agregatem ma 230cm a po odjęciu agregatu tylko 190cm. A szerokość 135cm.
    • Przez Bonex157
      Cześć, chciałem się dowiedzieć jak dbacie i czyścicie  aparaty udojowe oraz konwie w dojarkach konwiowych. Jaka chemię najlepiej polecacie do tego typu dojarki
    • Przez krislord81
      Witam
      Czy ktoś z Was występował z wnioskiem do mleczarni o wypłatę udziałów członkowskich?
      Macie jakieś doświadczenia jak to wygląda ?
      Dokładniej chodzi o Mleczarnie Jana
    • Przez mateusz4901
      Sprzedam Japy 1710

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v