Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Chciałbym się dowiedzieć który z tych ciągników DF 6155 RCShift Valtra T144 Active czy MF 7614 Dyna 4 będzie najlepszym wyborem jako główny ciągnik oraz do transportu Valtra i MF chciałbym opinie posiadaczy i osób które pracowały jakiś czas na tych sprzętach.

Opublikowano

Bardziej sprecyzuj swoje pytanie, za jaką kasę ma być, do czego, na ile hektarów, główny czy pomocniczy. Do tego porównania to bardziej mf 7615 a nie 7614 i lepiej dyna 6. O tych ciągnikach to tak valtra i mf są duże gabarytowo jak na swą moc, ten deutz to jest nowość więc niewiele osób go ma ale podobno jest wiele zmian względem poprzednika. Moźe pomyśl jeszcze o innych markach case/nh, claas john deere.

Opublikowano

Ciągnik jako główny praca z zestawem uprawowo-siewnym amazone nabudowany z broną wirnikową pług 4 skibowy obrót ścierniskowy 3m i transport w grę wchodzą tylko te trzy marki innych nie biorę pod uwagę zwłaszcza NH i Claasa ceny z tego co orientacyjne wiem to zaczynają się od 320tyś netto.Jestem ciekawy jak będzie chodziła ta skrzynia w MF bo DF i Valtra była na testach tylko DF ze skrzynią Cshift bardzo fajna i przyjemna.

Opublikowano

Valtra na pewno ma duży plus względem DF za gabaryty i masę bo była około 800kg cięższa no i w kabine trochę więcej miejsca w valtrze ale ergonomia wnętrza w DF dużo lepsza plusem był monitor w DF a w Valtrze nie ma w wersji Active moc bardzo podobna w valrze masa robiła swoje.

Opublikowano (edytowane)

Słyszałem pewną opinię o valtrze niewiem ile w tym prawdy. Że włanie przez tą dużą masę i gabaryty najmniejsze modele seri t są zamulone i czuć że za mało mocy jak na ten gabaryt, nie jest to mój wymysł przeczytałem o dzieś już nie pamiętam gdzie. Ja ogólnie jestem przekonany do valtry są to solide i wytrzymałe ciągniki, mają jeszcze inne plusy np. Oddzielny olej skrzyni i hudraulki choć niewiem czy przy każdejprzekłdni.

Edytowane przez Stannis
Opublikowano

miałem na testach T144 i na jakąś zamuloną nie wyglądała, może dlatego że mam N92 więc przeskok w mocy duży :) jakby porównać T144 do T174 lub wyższego gdzie mamy podobną mase to wiadoma sprawa że ten słabszy to wyjdzie na zamulonego. to samo jest z innymi markami które mają spory rozrzut mocy w podobnej masie ciągnika.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez cemaxx
      Poszukuję ciągnik z funkcją WOM zależny i możliwością jego włączenia na postoju. Wykorzystuje obecnie takie dobrodziejstwo w c360. Zamierzam jednak odmłodzić nieco sprzęt i zakupić coś o połowę młodszego. Wiem że Zetor przynajmniej w kilku modelach taką opcję posiada. 
      Czy znacie ciągniki oferujące dokładnie taką samą funkcję? WOM zależny musi działać na postoju.
    • Przez Mateusz_105
      Witam stoję przed zakupem ciągnika używanego i mam na oku te New holland td5010 / td80 ,Kubota m6060, farmtrac 675 którego wybrać a może coś innego?
    • Przez Sid1996
      Witam forumowiczów.
      Przymierzam się do zakupu mini traktorka 4x4. Do czego ma mi być potrzebny? W chwili obecnej głównie do ciągnięcia przyczepki max 600 kilo. W późniejszym terminie mam planach używać go do odśnieżenia kawałka podwórka i drogi dojazdowej ok. 30m., uprawy ok. 20 arów lekkiej ziemi. I teraz do sedna, co wybrać? Nowy typu Yato 4×4 YT-85830, CRONA CR254, czy używany japoński (jaki i gdzie - polecani sprzedawcy)? Budżet do 30 tysięcy (im mniej, tym lepiej).
    • Przez Romek112
      Cześć wszystkim!
      Potrzebuję porady od doświadczonych w temacie kukurydzy. Do tej pory u mnie na gospodarstwie (80 ha) królowały głównie ziemniaki, ale w tym sezonie chcę spróbować sił z kukurydzą.
      Mój główny koń roboczy to Zetor 16245 (ok. 160 KM). Maszyna silna i ciężka, więc uciągu mu nie brakuje, ale zastanawiam się, co pod niego najlepiej dokupić, żeby przygotowanie pola pod kukurydzę szło sprawnie i z głową.
      Głównie myślę o agregacie:
      Co polecacie pod taki ciągnik i taki areał? Myślałem o jakimś kompaktorze 4 lub 5 metrów (np. Lemken, Bednar albo nasze polskie typu Agro-Masz). Czy 16245 da radę w 5 metrach na średniej ziemi, czy lepiej zostać przy 4 metrach i mieć zapas mocy?
      Czy lepiej iść w kompaktora, żeby zrobić „lustro”, czy zwykła talerzówka z dobrym wałem wystarczy pod kukurydzę?
      Może macie kogoś konkretnego do polecenia, kto zajmuje się tym tematem, jakaś firma na terenie podkarpackim?
      Druga sprawa to siewnik, celuję w 6 rzędów z podsiewaczem nawozu. Macie jakieś sprawdzone modele, które nie kosztują miliona, a robią dobrą robotę z tym Zetorem?
      Z góry dzięki za każdą podpowiedź! Pozdrawiam!
    • Przez Krzyszt0f
      Witam, ciągnik Massey Ferguson 7s155 jaką skrzynię wybrać dyna 6 czy dyna vt? Jak polecacie? Wiadomo że bezstopniowa wygodniejsza ale czy jest sens? Ciągnik będzie jako główny na gospodarstwo czyli orka uprawa obornik gnojowica prasa itp, najdalej pole jakie mam to 7 km od domu a tak to mniej więcej w okolicy 1/2km. Już byłem zdecydowany na dyna 6 (tym bardziej że obecny ciągnik mam na dyna 4) ale tak widzę że co raz więcej rolników bezstopniowe bierze i coś w nich musi być 
  • Dodaj nową pozycję...
v