Skocz do zawartości

Prasa walcowa vs prasa łancuchowa co wybrac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam zamiar kupić prasę belującą walcową http://allegro.pl/prasa-zwijajaca-rolujaca-belujaca-metal-fach-i6666319317.html#thumb/2 metal fach z562 lub  

https://www.otomoto.pl/oferta/pronar-prasa-lancuchowa-pronar-z-500k-solidna-konstrukcja-prasa-belarka-pronar-z-500k-nowa-uruchomienie-dowoz-ID6yBiVh.html pronar z500k łancuchowka prasa musi być koniecznie nowa ponieważ na program tak do 45 tyś prasa będzie używana głownie do sianokiszonki ale zależy mi na bez problemowym prasowaniu słomy i siana wiem ze walcówki mają problemy z prasowaniem słomy łancuchowa prasa jest drozsza w eksplatacji czy to prawda ? które prasy częściej sie psują ? prasa do zbioru wszystkich materiałów ale głownie do sianokiszonki prasa by pracowała z traktorem 80km najlepiej ze zgniotem w kiszonke na maxa ale czy traktor da rade pytanie do was walcówka czy łancuchowa w ktorej traktor ma ciezej. z gory dzieki za kazda odpowiedz pozdrawiam.

Edytowane przez Fendt308lsa
Opublikowano

a nie myslales o sipmie? walcowo-łańcuchowa tylko nie wiem jak cenowo wyglada ale mysle ze tez atrakcyjnie. Metal fach walcowa niestety w słomie bela potrafi stanąć (kilku znajomych ma to mowili). Sasiad ma sipme taka jak kiedys ja mialem czyli farme 2 tylko w nowych blachach to moze i inna troche. A jesscze jeden kolega ma Warfarme ale nie wiem czy narzeka czy chwali

Opublikowano

badziew bym nie nazwał bo jesli nie potrzebna Ci wydajniejsza i nie robisz duzo to i taka Ci wystarczy. Jakbym mial wybierac to bym wzial Pronara to słomę przynajmniej bedziesz mogl belowac w dzien a nie w nocy czy rano z rosa jechac ale wybor nalezy do Ciebie

Opublikowano

Też stoję przed podobnym wyborem i myślę głównie nad łańcuchową Ursusa, czytałem opinie gdzie ludzie mięli kilka lat warfamę i jak ktoś dużo nie robi to raczej była ok. Co do fereboli to podobno to samo co metal fach, raz piszą że mf jest robiony na licencji feraboli a innym razem że produkuje się je na jedno kopyto z mf-em czy jd 440e, więc sam nie wiem czy warto dopłacać, wiecie dokładniej jak z nią jest ?

Opublikowano

Metal fach do słomy suchej kompletnie sie nie nadaje.Najlepiej prasowac odrazu za kombajnem czy z rosą.Belki stają , słomy nie idzie podebrac bo tnie się wszystko.

Minus to tez predkosc podbieraka.W zytniej słomie 4km/h bo szybciej zaraz sie zapycha. Jednak do sianokiszonki jest bardzo dobra,belki ładne wychodza.

Miałem sipme z 2004 roku to ta prasa wzgledem tych dzisiejszych polskich to 7 niebo.

Jesli bierzesz to bierz łancuchowa lub łancuchowo-walcowa.

Opublikowano

Kolego na traktor 80km to tylko i wyłącznie prasa łańcuchowa i będzie zgrany zestaw o ile nie masz terenu mokrego czy górzystego, bo w tedy może mocy brakować. Prasa łańcuchowa ma najmniejsze zapotrzebowanie na WOM traktora. Jak chcesz prasę walcową to musisz mieć chociaż te 95km i bez noży prasa. Ja na twoim miejscu jak ma być tanio i ekonomicznie szukał prasy łańcuchowej z rotorem i obwiązywaniem siatką. Pamiętaj mniejsze zapotrzebowanie ma WOM to mniejsze zużycie ON. I jak jest możliwość to unikaj pras co mają dwa walce na dole prasy w komorze obracające balot. Dlatego bo często i gęsto może aczkolwiek nie musi wpaść pomiędzy nie kamień podczas zbioru słomy i robi się przestój poważny lub mniej poważny. I prasy krajowe to prasy na małe gospodarstwa rodzinne, gdzie nie śpieszysz się aż tak bo nie polecisz szybciej jak prasą zachodniej marki. Więc jak sezonowo robisz 500-1000 balotów to ok. Ale jak dużo więcej to odpuść sobie krajowe wyroby. Patrz też by blokada komory była mechaniczna na haki/zamki a nie hydrauliczna jak miała Warfama kiedyś.

Opublikowano

Też stoję przed podobnym wyborem i myślę głównie nad łańcuchową Ursusa, czytałem opinie gdzie ludzie mięli kilka lat warfamę i jak ktoś dużo nie robi to raczej była ok. Co do fereboli to podobno to samo co metal fach, raz piszą że mf jest robiony na licencji feraboli a innym razem że produkuje się je na jedno kopyto z mf-em czy jd 440e, więc sam nie wiem czy warto dopłacać, wiecie dokładniej jak z nią jest ?

Z tego co kojarzę to Feraboli produkuje tanie prasy dla JD a MF ściąga gotowe podzespoły i je montuje w kraju dokładając swoje osłony, zaczepy itp.

Podobnie jest z Macscarem który robi dla NH a z jego podzespołów korzysta Jar-Met z Węgrowa. Pronar to wczesnej była licencja(kopia) Krone Kr125 ale teraz nie wiem czy jakieś zmiany wprowadzili po za wyglądem

Opublikowano

MgrLukash, to ciekawe co piszesz. Co do Feraboli to słyszałem podobne informacje jednak co do Pronara pierwsze słyszę. Krone jak dla mnie to jedna z najlepszych firm co do pras więc jeśli konstrukcja byłaby na jej licencji to może jest całkiem niezła, wcześniej na nią nie patrzyłem. Ciekawe tylko jak bardzo Pronar zaoszczędził na materiałach i jakiej jest jakości bo szczerze to słyszałem bardzo mało opinii o nich. Przeważnie opinie o polskich to warfama/ursus, metal fach, sipma.

Opublikowano

Tak ale chyba pomyliłem modele bo raczej to KR130 z resztą obejrzyj starą Z-500 nawet kształt osłon bardzo zbliżony, co w nowej zmienili po za wyglądem to nie wiem. U nas w kraju sporo kopi zachodu min. Sipma - któryś model to kopia włoskiego Omasa a Unia Famarol(walcowa) - Kvenerlanda a dokładniej pras produkowanych pod markami Greenland i Deutz-Fahr GP2.30. Nie wiem z czego kopiuje Sokółka swoją najtańszą walcówkę ale ja bym jej nie chciał bo kto nie kupi to już drugi raz jej nie chce a jest to popularny model w moim regionie - ludzie biorą bo tania i walcowa ale moim zdaniem lepiej używana kupić jak to coś...

Opublikowano

Najtańsza walcowka z Metal Fachu wypada naprawde słabo w mojej okolicy również ludzie nakupili tego mogelu bo tani robią raptem 300beli rocznie a wymieniali już łańcuchy, spawali, z obwiazywaniem beli mieli problemy ogólnie porażka... Stare Sipmy czy warfamy wypadaly duuużo lepiej znajomy ma warfamr z 543 juz 15 lat i zrobił z 20tyś beli tylko przed sezonem porządnie przyszykuje i smiga bez awari. Bierz lancuchowke lepiej zbija bela lepiej radzi sobie w suchym materiale i ma mniejsze zapotrzebowanie na moc. ;)