Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, kissmy... napisał:

netto DAP PORT/OLEJARNIA
Psze 14 880-900
Psze 12,5 880-890
Psze z gorszym param 830-850
Rzep 1630-1660
Pszenzyto 750-760
Zyto 720-730

widać, że sypią już na statek jak leci, a pozostałe zboża będą gonić pszenicę. Rola też ostro podkręciła cennik, tylko owies stoi pewnie jest go do oporu;)

Jeszcze wczoraj w cenniku portowym figurowała pszenica paszowa z ceną 720-760 netto. Teraz : pszenica z gorszymi parametrami (czyli chyba ta wczorajsza paszowa?) z ceną 830-850. Ale jaja:D Prawda jest taka, że paszarnie, aby utrzymać jakość muszą dodawać do paszy pszenicę, inaczej granule się rozpadają. Stanisławy i inne Janusze mogą sobie zastępować u siebie na śrutowniku pszenice różnymi taniościami, jednak poważne firmy takiego komfortu nie mają. A superglue nikt przecież nie doda.

Opublikowano

U mnie na wschodzie żniwa zakończone.Towar sprzedany do elewarru. Średnia cena z całości 689 netto. Sporo potrąceń za wilgotność miało wpływ na średnią cenę.  Plony nieco niższe ale wynik finansowy i tak będzie lepszy. 

Opublikowano
7 godzin temu, kissmy... napisał:

netto DAP PORT/OLEJARNIA
Psze 14 880-900
Psze 12,5 880-890
Psze z gorszym param 830-850
Rzep 1630-1660
Pszenzyto 750-760
Zyto 720-730

widać, że sypią już na statek jak leci, a pozostałe zboża będą gonić pszenicę. Rola też ostro podkręciła cennik, tylko owies stoi pewnie jest go do oporu;)

Podaj namiary, gdzie takie ceny. Mam transport, więc mógłbym dowieźć na miejsce.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

U mnie na wschodzie żniwa zakończone.Towar sprzedany do elewarru. Średnia cena z całości 689 netto. Sporo potrąceń za wilgotność miało wpływ na średnią cenę.  Plony nieco niższe ale wynik finansowy i tak będzie lepszy. 

No pacz a pisałeś że dochody nie wzrosły ;)

14 minut temu, XTRO napisał:

pytałem dzisiaj w Agroloku bo samo dzwoniła to mówiła 183zł brutto. To co brać już teraz ?

Zasiać swoim bo jak za rok ceny spadną to zbiory mogą n ie pokryć kosztów

Opublikowano
6 minut temu, staszek131415 napisał:

No pacz a pisałeś że dochody nie wzrosły ;)

Zasiać swoim bo jak za rok ceny spadną to zbiory mogą n ie pokryć kosztów

Gdzie tak pisałem?

Jak u ciebie 100 pln wiecej na ha decyduje o opłacalności to lepiej ugoruj wszystko i bierz tylko dopłaty. 

Opublikowano
15 minut temu, XTRO napisał:

to przyjedź, wyczyść mi 10ton i zapraw.

rozmawiałem z gościem co czyści i zaprawia na miejscu ale ma do nas 400km i  za 10 - 15t weźmie po 300pln od tony - trochę sporo. jak chcesz skagena to mam pierwszy rok po centrali.

Opublikowano

Grula Udrycze 660 brutto, kolejka stoi tych co mają po 2t i tych, co nie mają już gdzie sypać. Skierbieszów od 620-660 brutto, kolejek nie widać, podobno wczoraj stało kilka ciągników z przyczepkami.

• Like 1
Gość grzesiaczek86
Opublikowano
Jęczmień 700,- netto Cargill Osnowo, pow. Chełmiński
Opublikowano (edytowane)

@aro1975

I jak ten skagen Ci wyszedł w tym roku? ja myślę czy nie wziąć z centrali, niby mam jeszcze materiał z tamtego roku czyli drugi odsiew.

@@Pszenica 750 brutto jak leci z parametrami czy bez.

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

w tamtym roku było 9 bez paru kg z ha, a w tym słabo (nie zawiązała wszystkich ziarniaków w kłosie) - nie ważone ale jak dobije do 6t/ha to będzie dobrze. jak uprawiam ją parę lat to nie zdarzyło się aby plonowała poniżej 8t/ha

Opublikowano
2 godziny temu, wysos789 napisał:

Podaj namiary, gdzie takie ceny. Mam transport, więc mógłbym dowieźć na miejsce.

Telefony:
537589898 535915388, to nie reklama każdy pośrednik z północy da co najmniej tyle samo, własny transport się nie opłaca, najęty zawsze wychodzi taniej, szczególnie ogarnięty przez odbiorcę

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Gdzie tak pisałem?

Jak u ciebie 100 pln wiecej na ha decyduje o opłacalności to lepiej ugoruj wszystko i bierz tylko dopłaty. 

100 pln to już majątak jak koledzy pisali 30 zl na tonie to już robi kasę że cho cho :P

10 godzin temu, marek1977 napisał:

U mnie pszenica średnio 700-730zł/netto ,a na olx już 1000zł.

No ale jaki poważny rolnik sprzedaje na olx:P

11 godzin temu, XTRO napisał:

to przyjedź, wyczyść mi 10ton i zapraw.

Ja tam nie zaprawiam i na plony nie narzekam choć najczęściej sieję kwalifikat ale w tym roku sobie odpuszczę

Opublikowano

Elewarr Sp. z o. o. - Magazyn Koronowo
Pszenica kons.- 830
Pszenica paszowa- 770
Pszenzyto-685
Zyto kons.-600
Jeczmien kons.-700
Do portu stąd jakieś 40zł/t, oferta w miarę uczciwa pomijając żyto, pszenżyto i jęczmień

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v