Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

staszek131415 napisał:

12 minut temu, KrystianBieniek napisał:

Dzwonił może ktoś do firmy Goodmills w Straduni bo słyszałem że 820 netto za konsumpcję
To jest firma która produkuje słynna mąke Basia
http://www.nto.pl/strefa-agro/wiadomosci/a/nowoczesny-mlyn-w-straduni-moze-zemlec-740-ton-pszenicy-na-dobe,12634772/
Staszek a może ty zadzwonić czy boisz się usłyszeć 820

.

Po co komu pszenica dla swiń za 800 zeta jak pszenżyto za 600  można kupić  jak kogoś stać niech kupuje ale niech wtedy nie płacze że świnie są nieopłacalne

POLDANOR S.A. oddz. Koczała  650 paszowa

A ja nie mam zamiaru sprzedawać pełnej konsumpcji która ma 15.4 białka opadanie 320 i gęstość 77.5 dla świnek a cieszył bym się z sprzedaży mojej pszenicy po 900 netto która wyląduje u Stasia na stole w postaci chleba

• Like 1
Opublikowano
Pszenica paszowa 700 zł / t netto  
Pszenżyto 650 zł / t netto  
Jęczmień 660 zł / t netto  
Żyto 520 zł /t netto  
Kukurydza 680 zł / t netto  

A miałem dzwonić, czy dadzą pińcet za żyto, a tu proszę, 520 I TO W SIERPNIU  :6_smile:

Opublikowano (edytowane)

Zawsze jest tak że jak trafia się słaby rok to i parametry obniżają. Ja mam swoje zmierzone. Gestosc od 74 do 76, gluten 28+ białko 13.7+ także wszystko zrzucone w magazyn i czeka na wyższą cenę i obniżenie parametrów.

Jaka ameba taki Staszek czy tam ordynator. 

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

.

Po co komu pszenica dla swiń za 800 zeta jak pszenżyto za 600  można kupić  jak kogoś stać niech kupuje ale niech wtedy nie płacze że świnie są nieopłacalne

POLDANOR S.A. oddz. Koczała  650 paszowa

No to nakup pszenzyta i nie interesuj się pszenicą

Opublikowano
10 godzin temu, pieter1991 napisał:

Staszku nikt nie sprzeda pszenżyta po 600 jeśli pszenica paszowa będzie po 800. W moim rejonie (lubelskie, powiat krasnostawski) pszenżyto zawsze trzyma sie 20-50 zł na tonie niżej od pszenicy. Sprzedałem tydzień temu 2,35 tony pszenżyta które wyległo już w czerwcu, było czarne jak smoła, ziarno takie grube jak szczur w żelaznym sklepie i z wilgotnością ok 15% po 600 netto. Koło października-grudnia liczę na cenę ok 700-750 netto

Pszenica paszowa nie będzie po 800 a ocenie zadecyduje popyt i podaż o cenie  decyduje liczyć sobie możesz pytanie kto Ci to da Ardanowski zrobi  porządek i do pieca będzie sz mógł je wsypać

Opublikowano
no nie będzie po 800 ale może być i drożej jak w sumie już katastrofalna susza będzie się dalej utrzymywać w Europie i nie tylko a zasiewy nowe coraz bliżej
  • Like 2
Opublikowano

Pszenica paszowa nie będzie po 800 a ocenie zadecyduje popyt i podaż o cenie  decyduje liczyć sobie możesz pytanie kto Ci to da Ardanowski zrobi  porządek i do pieca będzie sz mógł je wsypać

W grudniu będzie powyżej 800 założymy się Stasiu? U mnie w Wielkopolsce to na pewno już teraz 750 netto  mieszalnia pasz Neorol w Chrzanie  biez tel i dzwon Staś!!!

Opublikowano

No Stasiek jest pewien swego , więc z pewnością zakładu nie odmówi . :D

Opublikowano

Pszenica paszowa nie będzie po 800

Staszek i tu przyznam ci rację, nie będzie po 800 bo będzie po 850 albo i więcej... Skoro w żniwa - jak pisałem wcześniej- sprzedałem porost po 720 brutto to paszówka dobrej jakości niedługo przekroczy 800

Opublikowano
13 godzin temu, jahooo napisał:

Podałem cennik ZZZ bo NAWET TAM pszenica poszła w górę, poprzedni cennik cena bazowa była 540 netto. Do tych zakładów nikt normalny nie odstawia zboża, tam zawsze były układy i układziki, obsadzone przez PSL i inne pijawki. A paszową bierze obok AgriPlus czyli dawny Animex po około 700 netto praktycznie bez potrąceń.

Narazie resztę zsypalem z wilgotnością 14-15,na jesieni będę wywoził to spróbuje gdzie indziej, bo w tych zzz to faktycznie różnie bywa... Kiedyś załadowałem dwa auta do tuczap jedno poszło bez problemów, drugiego już nie wzięli..

Opublikowano

A u nas już w paru skupach po 750 netto.  I mój uczciwy, w końcu! kontrahent powiedział, że nie warto teraz sprzedawać, w tym i kukurydzy. Coś w tym jest, bo susza wypala u nas dosłownie i qq i buraki, które wg stasiowych, przecież poważnych prognoz leciały na rekordy. Ale rekordowe to będą ceny w tym roku. Tomi, przytocz co pisałem przed żniwami, jak lubisz grzebać w historii, bo widocznie nie masz co robić. Jak Koniu już pisze o 840 netto, to niebawem będzie i 900. Poczekajmy tylko na cła ukraińskie po żniwach kukurydzianych. Jeżeli susza wypali europę, a było mało pszeniczki, to wyobrazcie sobie co będzie jak nie będzie kukurydzy. Nie liczmy stasiowej zza ogrodu, bo ta zapewne piękna

Opublikowano (edytowane)

Procam i FDW kuku na kontrakt dają 460 netto a fistaszek dalej liczy na pszenice po 600😂😂😂 aha zapomniałem dodać przy rekordowych zasiewach kukurydzy!!😂😂

Edytowane przez lonoh
Opublikowano

460, naprawdę d*pę urywa. W 2007 sprzedawałem qq po 550 plus vat,  w 2012 po 530. A po 11 latach szał, że 460. Bez komentarza.

Opublikowano
6 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

460, naprawdę d*pę urywa. W 2007 sprzedawałem qq po 550 plus vat,  w 2012 po 530. A po 11 latach szał, że 460. Bez komentarza.

Straszne k**wa rzeczy sprzedać kuku w 2012 roku po 530 ,jak wtedy pszenica była po 1100 a rzepak po 2100 😂😂😂brawo Ty!!!

Opublikowano (edytowane)

Screenshot_20180804-150942.pngJozB spójrz na datę - 1.07.2017

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

JozB chciał swój post :D

Była po 550 lat temu jedenaście. A dzieci szaleją, bo jest już po 460. Żałosne, jak łatwo rolnika najpierw stłamsić, a wtedy dać 3 dychy więcej i radość. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, JozB napisał:

A u nas już w paru skupach po 750 netto.  I mój uczciwy, w końcu! kontrahent powiedział, że nie warto teraz sprzedawać, w tym i kukurydzy. Coś w tym jest, bo susza wypala u nas dosłownie i qq i buraki, które wg stasiowych, przecież poważnych prognoz leciały na rekordy. Ale rekordowe to będą ceny w tym roku. Tomi, przytocz co pisałem przed żniwami, jak lubisz grzebać w historii, bo widocznie nie masz co robić. Jak Koniu już pisze o 840 netto, to niebawem będzie i 900. Poczekajmy tylko na cła ukraińskie po żniwach kukurydzianych. Jeżeli susza wypali europę, a było mało pszeniczki, to wyobrazcie sobie co będzie jak nie będzie kukurydzy. Nie liczmy stasiowej zza ogrodu, bo ta zapewne piękna

A więc złote czasy dla rolników nastały oj będzie ziemia w cenie jak te zapasy zaczną sprzedawać a większość obdszarników ma całe ubiegłoroczne zbiory

1 godzinę temu, lonoh napisał:

Straszne k**wa rzeczy sprzedać kuku w 2012 roku po 530 ,jak wtedy pszenica była po 1100 a rzepak po 2100 😂😂😂brawo Ty!!!

Tsa tyle że nie z powodu suszy a wymarznięć zobacz sobie ceny rzepaku dziś

2 godziny temu, pawel885 napisał:

Co z tego że pszenicy było malutko a kukurydza schnie, staszka to nie rusza, zaraz napisze że w chinach rekordowe zbiory ryżu xD

Dlaczego schnie jak padało 2 tygodnie i wszędzie podtopienia  kukurydze są piękne a zasiewy duże

2 godziny temu, pawel885 napisał:

Co z tego że pszenicy było malutko a kukurydza schnie, staszka to nie rusza, zaraz napisze że w chinach rekordowe zbiory ryżu xD

Jak malutko jak każdy po 8 ton młucił?

Opublikowano

Nie każdy. Ja przeciętnie 5.5t. Pszenżyto średnio też 5.5. Jęczmień jary około 4.5.

Po katastrofalnie niskich cenach za owoce ucieszyłbym się z wysokich cen zbóż.

Tylko u mnie ponoć za pszenżyto łupią po 500 a pszenicę 550 i to brutto. 

Wszystko złożyłem do nowego garażu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v