Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, pio25w napisał:

Psy szczekają a karawana idzie dalej 😂 nasz Stasiu może tu wypisywać co chce A i tak nie zatrzyma wzrostu cen . Dziś kolejne wzrosty na giełdach i cena dobija do 210 euro za tonę pszenicy  kukurydza także mocno w górę 😁

Tsa jasne podajecie ceny konsumpcji tylko taka prawda że większość to paszówka nikt wam tej ceny nie da podałem aktualne ceny trudno Ci to odczytać ?

2 godziny temu, damianzbr napisał:

On chyba zapomniałą się przeładować z konta na konto. xD

Wstaw tu fakturę z ceną jaką dostałeś a nie pobożne życzenia wypisujesz

https://www.olx.pl/oferta/pszenica-ozima-paszowa-CID757-IDv5v34.html#b4913cb260

Opublikowano

Człowieku puknij siew głowę chodzi mi tylko o to że skoro na skupach waszym zdaniem jet po 750 dlaczego ludzie tam nie zawiozą tylko ogłaszją z niższą ceną ? Ano dlatego że to jest cena której nikt nie dostanie bo nie spełni parametrów a jak już zawiezie to sprzeda za tyle co mu oferują

Opublikowano

12 minut temu, staszek131415 napisał:

Człowieku puknij siew głowę chodzi mi tylko o to że skoro na skupach waszym zdaniem jet po 750 dlaczego ludzie tam nie zawiozą tylko ogłaszją z niższą ceną ? Ano dlatego że to jest cena której nikt nie dostanie bo nie spełni parametrów a jak już zawiezie to sprzeda za tyle co mu oferują

Nie będę z tobą rozmawiał .innym też to radzę Nie wiesz co znaczy kultura w dyskusji.

Opublikowano

Jakoś nie podniecam się tymi wzrostami, bo one pokazują, że wszystkim rządzą spekulanci i jakieś szacunki, a rolnicy mają gówno do powiedzenia, więc zamiast brandzlować się jak niektórzy, mam mieszane uczucia. Pamiętam kupowany Polidap po 3300 i sól potasową po 2500. Mam zboże, mam też dużą hodowlę krów mlecznych i nie ukrywam, że obawiam się takich giełdowych skoków, bo na nich najbardziej cierpią właśnie rolnicy. Co z tego, że sprzedam te 140-150 ton drożej niż zwykle, jak wszyscy dookoła i tak ściągną to z nawiązką w postaci drogiej paszy, ŚOR czy nawozów. Ich wyższa cena pozostanie na kolejne lata, a cena produktów pier**l..e przy najbliższym urodzaju na łeb na szyję. Więc nie spuszczajcie się już tak bardzo.

Opublikowano

podobno minister chce ukrucic zmowy cenowe . swoją drogą to jest pojebany system jak w kopalniach .nie kupisz sobie w azotach nawozu tylko przez dystrybutorów np. takie coś jak agro defekt oni przytulą 20%nastepny przefakturuje i zarobi kolejne 10%za np. rsm i tak jest ze wszystkim a jak zrobią ci próbę jakości zboża to zawsze wychodzi gorzej niż jest .nie ma stabilizacji cen i nie ma co się dziwić że wszyscy prawie się cieszą że idą do góry bo ile można być na 0 lub pod kreską bo niestety ostatnie kilka lat dla większości takie było z różnych przyczyn .

Opublikowano

staszek131415 napisał:

Jasne jasne marzyciele podawałem tyle razy ceny a Wy ciągle swoje wyszukujecie najwyższe ceny i myślicie że je dostaniecie za swój poślad

Panie Staszku zna Pan może firmę GoodMills Stradunia zadzwoń pan proszę i zapytaj o cenę pszenicy konsumpcyjnej bo słyszałem że jest to pierwsza firma na południu Polski która proponowala dzisiaj za pszenicę 800 netto zaznaczam słyszałem i sam w to nie wierzę proszę zapytać i wpisać tu na forum bardzo o to proszę

TomiAgroKujawy napisał:

Jakoś nie podniecam się tymi wzrostami, bo one pokazują, że wszystkim rządzą spekulanci i jakieś szacunki, a rolnicy mają gówno do powiedzenia, więc zamiast brandzlować się jak niektórzy, mam mieszane uczucia. Pamiętam kupowany Polidap po 3300 i sól potasową po 2500. Mam zboże, mam też dużą hodowlę krów mlecznych i nie ukrywam, że obawiam się takich giełdowych skoków, bo na nich najbardziej cierpią właśnie rolnicy. Co z tego, że sprzedam te 140-150 ton drożej niż zwykle, jak wszyscy dookoła i tak ściągną to z nawiązką w postaci drogiej paszy, ŚOR czy nawozów. Ich wyższa cena pozostanie na kolejne lata, a cena produktów pier**l..e przy najbliższym urodzaju na łeb na szyję. Więc nie spuszczajcie się już tak bardzo.

Mam propozycję na pominięcie podwyżek nawozów paliw i pasz idź do banku po kredyt i kupuj to wszystko teraz jak jest tanie a Zboza sprzedaj później i sprawa rozwiązana ja akurat jestem w trakcie załatwiania kredytu a ceny na nawozy już zaklepane

Opublikowano (edytowane)

Rola Człuchów 800 netto konsumpcja, 730 pasza. Dookoła mnie 720 max. Jak pisałem, koszt transportu to 40 zeta od tony, tyle zaproponował mi pan z logistyki Roli. Więc nie wklejajmy tu linków, tylko piszmy rzeczywistą cenę. A ta wynosi 760, nie 800, bo do lokalnego skupu spalę 2 litry ropy, a tu zabulę 40 od tony. Więc mojemu pośrednikowi zostaje po wszystkim ok 40 zeta zysku. Dużo czy mało, nie wiem. Ładowarki, Zusy, opłaty, infrastruktura. Raczej d*py nie urywa. A zysk jakiś też muszą wypracować, nikt im sprzętu za darmo nie dał.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Co wy dzieciaki patrzycie na ceny w portach albo za konsumpcje !! nie dla psa kiełbasa hahaha

może bliżej portów i tam gdzie susza była największa cena wyższa

550 neto jęczmień 600  netto pszenica tak większość płaci i nie pier**lić głupot 

z tymi cenami wysokimi  za zboże jest podobnie jak z cenami maszyn , co z tego że cena na pszenice konsumpcyjna  wysoka jak parametrów niema podobnie z ciągnikiem cena niska tylko za koła silnik itd trzeba dopłacić hahaha

Opublikowano

Ten cennik to chyba widziałeś u stasia na chlewni po kilku łykach gorzały z jego magazynowych zmiotek. Zgłosiłem twoje konto do administracji czy przypadkiem nie masz tego samego IP, co twój mało inteligentny kolega.

Opublikowano

Kazik80 napisał:

Ten cennik to chyba widziałeś u stasia na chlewni po kilku łykach gorzały z jego magazynowych zmiotek. Zgłosiłem twoje konto do administracji czy przypadkiem nie masz tego samego IP, co twój mało inteligentny kolega.

dokładnie nawet u nas jest już po 780 tak jak koniu pisał a mieszkamy przy granicy czeskiej .no cóż u Czecha też susza była a pisał o tym jakies 3tyg.temu że pod Praga zbierali 3 tony pośladu w sam raz dla ogonów stasia i tego kierownika szpitala

Kazik80 napisał:

dokładnie nawet u nas jest już po 780 tak jak koniu pisał a mieszkamy przy granicy czeskiej .no cóż u Czecha też susza była a pisał o tym jakies 3tyg.temu że pod Praga zbierali 3 tony pośladu w sam raz dla ogonów stasia i tego kierownika szpitala

Kazik80 napisał:

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, TomiAgroKujawy napisał:

Jak pszenica  edzie po 800 to. niech sobie polidap będzie w tych.cenach. Lepiej wyjdzie niż obecne ceny nawozów i pszenica po 600. 

2 godziny temu, staszek131415 napisał:

;) To świnie na Święta po 8 pln

Będzie inaczej Świnie po 5 a ty nie będziesz miał na opłacenie internetu i będzie  spokój. 

Edytowane przez Ulman
  • Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, ansu napisał:

Jak na razie powyżej 600zł netto nikt w okolicy się nie wyrywa

Bo w okolicy są sami złodzieje, a najlepszy sposób na takich złodziei to własne silosy, do następnych żniw pozostał jeden rok i już trzeba o tym myśleć !

Opublikowano

grego napisał:

Jestem tylko ciekaw skąd ten cedrob w Kluczborku nazbiera tyle towaru jak w okolicy ma chyba najniższe ceny za paszową, ale może się dopiero rozkręci...

Ja myślę że z paszowymi zbozami nie jest tak źle bo widzę że ludzie tam jeżdżą pewnie w czerwcu podpisali umowy i teraz muszą się wywiązać

ansu napisał:

By wziąć z ha tyle samo z pszenicę co w ubiegłym roku musiałbym sprzedać po 780zł/t netto

Jeśli masz dobre parametry to sprzedasz za 900 tylko poczekaj jeszcze

TomiAgroKujawy napisał:

Rok temu w żniwa dawali u mnie 680, teraz 720 max. Skok nie z tej ziemi :D

Ja rok temu sprzedawałem po 610 cena była po 650 ale potracili mi za białko bo miała 12.5 ta sama pszenica miała już w czerwcu powyżej 13.5 białka i leży na składzie w Polskie mlyny a teraz mam możliwości sprzedać po 800 wydaje mi się że było warto czekać przy 400 tonach × 190zł z moich obliczeń wynika że jak bym teraz sprzedał to jestem 76000 zł do przodu lecz będę czekał na 900 netto

TomiAgroKujawy napisał:

Rola Człuchów 800 netto konsumpcja, 730 pasza. Dookoła mnie 720 max. Jak pisałem, koszt transportu to 40 zeta od tony, tyle zaproponował mi pan z logistyki Roli. Więc nie wklejajmy tu linków, tylko piszmy rzeczywistą cenę. A ta wynosi 760, nie 800, bo do lokalnego skupu spalę 2 litry ropy, a tu zabulę 40 od tony. Więc mojemu pośrednikowi zostaje po wszystkim ok 40 zeta zysku. Dużo czy mało, nie wiem. Ładowarki, Zusy, opłaty, infrastruktura. Raczej d*py nie urywa. A zysk jakiś też muszą wypracować, nikt im sprzętu za darmo nie dał.

Jeszcze niedawno pisałeś że nie będzie podwyżek teraz piszesz o nierealnych cenach a jak pszenica będzie niedługo po 900 netto to mam nadzieję że wstrzymasz się od komentarzy

Opublikowano
9 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Panie Staszku zna Pan może firmę GoodMills Stradunia zadzwoń pan proszę i zapytaj o cenę pszenicy konsumpcyjnej bo słyszałem że jest to pierwsza firma na południu Polski która proponowala dzisiaj za pszenicę 800 netto zaznaczam słyszałem i sam w to nie wierzę proszę zapytać i wpisać tu na forum bardzo o to proszę

Mam propozycję na pominięcie podwyżek nawozów paliw i pasz idź do banku po kredyt i kupuj to wszystko teraz jak jest tanie a Zboza sprzedaj później i sprawa rozwiązana ja akurat jestem w trakcie załatwiania kredytu a ceny na nawozy już zaklepane

Ale jaka pszenica ma te parametry bo każdy pośladporośnięty tylko ma więc zapomnijcie o takiej cenie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v