Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, tomektroszynski napisał:

Ruszcie się trochę poza swoją wieś, to zobaczycie, że są plantacje, które rokują na 8-9 ton. Zrozumcie, że są rolnicy, którzy nie przewracają tylko 5 klasy, ale mają ziemie 1-3 utrzymane w kulturze i tutaj 8 ton to żaden wyczyn. U mnie dwa deszcze od kwietnia, a pszenice ozime wyglądają bajecznie. Jare-porażka, ale dwa deszcze plonu nie dadzą w uprawach sianych wiosną. Muszelka dała 9 ton, 0.78 gęstości. Plantacje znajomych wyglądają jeszcze lepiej. Jak słyszę teksty o Niemcach jeżdżących po wioskach za zbożem, to ryczę ze śmiechu. Pszenicy nie sieje się na 5 klasie. 

Tomek wyobraz sobie, że ziemie plaskowyżu głubczyckiego należą do najlepszych w Polsce. I wyobraz sobie, że u nas padało dosyć w porównaniu do innych regionów kraju. I co- mimo, że pszenice ładne i gęste, to po uzyskaniu dojrzałości część wygląda mizernie. I mówią, to wszyscy w około. Zdarza się, że przy odrobinie szczęścia część plantacji zaplonuje dobrze. Powtarzam część, bo w poprzednim roku było to 90 procent, łącznie z jarymi. Plantacje twoich znajomych mogą wyglądać lepiej, ale czy twoimi znajomymi są wszyscy w okolicy i czy wszyscy mają 1-4 klasę i ilu z nich posiało ozimą, a nie jarą? Poczekamy na koniec żniw i wtedy będziemy oceniać. Jedno jest pewne i chyba większość to potwierdzi-brak konsumpcji. Jeżeli okaże się, że tylko u nas to ok, ale jak nie będzie wydajności w europie i jakości, to nie piszcie głupot, że pszenica będzie po 700 zeta, skoro już teraz tyle za nią się dostanie. Jednak to potwierdzimy częściowo za tydzień po przejściu fali opadów. Zastanawiające jest to, że ceny nawozów(informacje z forum) mają iść od sierpnia do góry mimo braku przesłanek do podwyżek, a z ceną pszenicy dziady czekają mimo że mają czarno na białym jak jest.  Normalnie oddam po 1 tonie/ha na cele dobroczynne, jeżeli dobra zmiana zabierze się za tych spekulantów i oszustów, żerujących na nas i naszej pracy.

Ciekawe czy z tych protestów coś wyniknie? http://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/rolnicy-zapowiadaja-dalsze-protesty-jesli-premier-nie-odpowie-na-ich-petycje,160764.html

I jeszcze raz zapytam, po co Panie Stanisławie i Panie Ordynatorze tak często i gęsto się tu udzielacie próbując podawać swoje racje bez żadnych argumentów, nie tłumacząc się przy tym z niczego, a wytykacie byle g... innym nie mając ku temu podstaw.

Macie na tyle cywilnej odwagi by odpowiedzieć, czy może potwierdzicie że jesteście zwykłymi prowokatorami nieszanującymi czyjejś pracy?

Jak ja kupuję świniaka, to płacę tyle ile żąda dana osoba, nie targując się w ogóle, ponieważ WIEM ile taka praca wymaga wysiłku i nakładów. A wy co swoją postawą reprezentujecie?

Opublikowano

Jakosc w Rosji i na Ukrainie mo że być taka jak u nas albo nawet gorsza bo tam pszenica już napewno gotowa do zbioru. Popatrz  którędy idzie ten wir znad Morza Czarnego. Południowa Rosja , wschód Ukrainy , to największe rejony produkcji   rolnej. Tam też pada i padać bedzie a do tego opady dalej na północ Rosji wschód białorusi , kraje bałtyckie potem Polske i z powrotem nad zachodnią Ukraine. Jakość w tym roku bedzie pojeciem wzglednym. 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, JozB napisał:

Zastanawiające jest to, że ceny nawozów(informacje z forum) mają iść od sierpnia do góry mimo braku przesłanek do podwyżek, a z ceną pszenicy dziady czekają mimo że mają czarno na białym jak jest. 

Przesłanki niby są bo cena gazu najdroższa w historii a 70% ceny nawozu to gaz.

Opublikowano
8 godzin temu, JozB napisał:

Tomek wyobraz sobie, że ziemie plaskowyżu głubczyckiego należą do najlepszych w Polsce. I wyobraz sobie, że u nas padało dosyć w porównaniu do innych regionów kraju. I co- mimo, że pszenice ładne i gęste, to po uzyskaniu dojrzałości część wygląda mizernie. I mówią, to wszyscy w około. Zdarza się, że przy odrobinie szczęścia część plantacji zaplonuje dobrze. Powtarzam część, bo w poprzednim roku było to 90 procent, łącznie z jarymi. Plantacje twoich znajomych mogą wyglądać lepiej, ale czy twoimi znajomymi są wszyscy w okolicy i czy wszyscy mają 1-4 klasę i ilu z nich posiało ozimą, a nie jarą? Poczekamy na koniec żniw i wtedy będziemy oceniać. Jedno jest pewne i chyba większość to potwierdzi-brak konsumpcji. Jeżeli okaże się, że tylko u nas to ok, ale jak nie będzie wydajności w europie i jakości, to nie piszcie głupot, że pszenica będzie po 700 zeta, skoro już teraz tyle za nią się dostanie. Jednak to potwierdzimy częściowo za tydzień po przejściu fali opadów. Zastanawiające jest to, że ceny nawozów(informacje z forum) mają iść od sierpnia do góry mimo braku przesłanek do podwyżek, a z ceną pszenicy dziady czekają mimo że mają czarno na białym jak jest.  Normalnie oddam po 1 tonie/ha na cele dobroczynne, jeżeli dobra zmiana zabierze się za tych spekulantów i oszustów, żerujących na nas i naszej pracy.

Ciekawe czy z tych protestów coś wyniknie? http://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/rolnicy-zapowiadaja-dalsze-protesty-jesli-premier-nie-odpowie-na-ich-petycje,160764.html

I jeszcze raz zapytam, po co Panie Stanisławie i Panie Ordynatorze tak często i gęsto się tu udzielacie próbując podawać swoje racje bez żadnych argumentów, nie tłumacząc się przy tym z niczego, a wytykacie byle g... innym nie mając ku temu podstaw.

Macie na tyle cywilnej odwagi by odpowiedzieć, czy może potwierdzicie że jesteście zwykłymi prowokatorami nieszanującymi czyjejś pracy?

Jak ja kupuję świniaka, to płacę tyle ile żąda dana osoba, nie targując się w ogóle, ponieważ WIEM ile taka praca wymaga wysiłku i nakładów. A wy co swoją postawą reprezentujecie?

Głupoty piszesz to co się dziwisz nie targujesz się bo wiesz ie wysiłku kosztuje ? A to dobre płacisz poprostu cenę rynkową i tyle podobnie ze zbożem jak pisałeś ludzie mają spore zapasy dlatego one zrekompensują niższe zbiory i zapewnią stabilne ceny i nie pisz głupot że jeśli ktoś chce kupić tanio to spekulant i oszust bo zakwalifikowałeś do tej grupy wszystkich klientów marketów cocodziennie przeszukują pólki w poszukiwaniu niskich cen

9 godzin temu, piotrdd napisał:

Od kiedy to pszenica 2 razy kiełkuje co mondralo? 

No chyba nie myślisz że każde ziarko skiełkowało ?W ubiegłym roku też padało i dużo zboża porosło a jakoś dało się zasiać nie róbcie propagandy bo tyko nakręcicie tym ceny materiału siewnego :P

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, staszek131415 napisał:

nie pisz głupot że jeśli ktoś chce kupić tanio to spekulant i oszust bo zakwalifikowałeś do tej grupy wszystkich klientów marketów cocodziennie przeszukują pólki w poszukiwaniu niskich cen

Nie spekulant tylko typowa cebula, zobacz tych głupich ludzi co kupują paszę w marketach - warzywa naszpikowane chemią, mięso z rezerw itd. Skoro mały, krajowy ogórek 5 zł a w markecie wielkości cukinii 1.99 to chyba coś z nim nie tak? Schab w sklepie lokalnej masarni 18zł a w markecie 9..... A potem siedzą u lekarzy bo wszystko boli i na leki pół renty wydają . To samo Ty staszek, nakupisz zagrzybiony poślad po pincet a potem zastanawiasz się czemu kaban 8 miesięcy rośnie 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano (edytowane)

70 l spadlo przez 4 dni... Coraz lepiej sie zapowiada, pszenice ozime na okolicy wszystkie czarne..., w srode wieczorem kosilem zyto rozsypalo mi sie troche na droge, wczoraj juz kielkowalo...

Pszenicy jakosciowej to praktycznie w ogole na wschodzie nie ebdzie

Edytowane przez ahten
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Nie spekulant tylko typowa cebula, zobacz tych głupich ludzi co kupują paszę w marketach - warzywa naszpikowane chemią, mięso z rezerw itd. Skoro mały, krajowy ogórek 5 zł a w markecie wielkości cukinii 1.99 to chyba coś z nim nie tak? Schab w sklepie lokalnej masarni 18zł a w markecie 9..... A potem siedzą u lekarzy bo wszystko boli i na leki pół renty wydają . To samo Ty staszek, nakupisz zagrzybiony poślad po pincet a potem zastanawiasz się czemu kaban 8 miesięcy rośnie 

Zagrzybiony nie zagrzybiony dajesz preparat na mykotoxyny i jazda musisz być konkurencyjny by istnieć na rynku a nie karmić zbożem po 1000 i płakać że brak opłacalności .Zobacz jakie owoce zakłady kupują do przetwórstwa zgniłe zapleśniałe jabłka i robią pyszne soki  B|

5 minut temu, Zawisza napisał:

U mnie jeszcze zielono na polu wiec o jakość się nie martwię. Staszek 755netto co ty na to???

Jak masz możliwość za tyle sprzedać to ok dla mnie by to była cena nie do przyjęcia nikt by tyle nie dał

1 godzinę temu, ahten napisał:

70 l spadlo przez 4 dni... Coraz lepiej sie zapowiada, pszenice ozime na okolicy wszystkie czarne..., w srode wieczorem kosilem zyto rozsypalo mi sie troche na droge, wczoraj juz kielkowalo...

Pszenicy jakosciowej to praktycznie w ogole na wschodzie nie ebdzie

To pomyśl jaka cena będzie paszowej

Opublikowano
4 minuty temu, staszek131415 napisał:

Zagrzybiony nie zagrzybiony dajesz preparat na mykotoxyny i jazda musisz być konkurencyjny by istnieć na rynku a nie karmić zbożem po 1000 i płakać że brak opłacalności .Zobacz jakie owoce zakłady kupują do przetwórstwa zgniłe zapleśniałe jabłka i robią pyszne soki  B|

Jak masz możliwość za tyle sprzedać to ok dla mnie by to była cena nie do przyjęcia nikt by tyle nie dał

To pomyśl jaka cena będzie paszowej

A dla swinek bedziesz kupowal porosnieta, zagrzybiona?

Dobra pszenica bedzie bardzo droga

porosnieta za bezcen

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Jak ty byś siał takim tyfusem to tylko pogratulować. A materiał siewny pewnie i tak będzie drogi bo tak samo porośnięty 

To jak tak samo porośnięty to jaki sens kupować drogi materiał? Zasiać swoim a firmy niech się gonią z tym syfemB|

No chyba nie będę świnim kupował drogiej konsumpcyjne logiczne

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano
23 godziny temu, staszek131415 napisał:

Coś Ci sie w głowie pomieszało bo w zeszłym roku mieliśmy najwyższe ceny zboża w UE jakby tak było jak piszesz to już by dawno zboża u Nas nie było większość firm ma podpisane kontrakty na dostawy i dużych ruchów cen na razie nie będzie

No, w tym roku z kontraktami może być ciekawieO.o Ile wynoszą kary za niewywiązanie się z umowy? Czy cena jest powiązana jakoś z rynkową, czy może stała i niezmienna? Nigdy nie korzystałem z tego dobrodziejstwa w przypadku zbóż. Wiem tylko, jak to wygląda z warzywami dla przetwórstwa, i to w relacji producent- zakład. Najwięcej kontraktów z dużymi producentami pasz podpisywały przeważnie drobne, lokalne skupy zbóż. Chyba z powodu suszy będą miały problem... 

Opublikowano

Czyli staszek likwiduje świnie, bo zboże będzie za drogie. Ale jak już to wcześniej pisał, że kto nie umie chować, ten powinien zająć się czym innym. Czyli stasiu, wyprzedaj świnie, ziemię wydzierżaw albo sprzedaj (bo na kwaśnym nic nie urośnie, a dopytywałeś na Agrofoto czym się skrzyp w polu zwalcza) i idź do pracy :) Nie truj świn, to nie ich wina, że jesteś kiepskim hodowcą!

Opublikowano
1 godzinę temu, Zawisza napisał:

Agrobiznes trąbnął dziś o cenie pszenicy blisko 800zł, także pany idzie w góre

Idzie? Tyle w ubiegłym roku płacili ale nie za Twój poślad

22 minuty temu, Kazik80 napisał:

Czyli staszek likwiduje świnie, bo zboże będzie za drogie. Ale jak już to wcześniej pisał, że kto nie umie chować, ten powinien zająć się czym innym. Czyli stasiu, wyprzedaj świnie, ziemię wydzierżaw albo sprzedaj (bo na kwaśnym nic nie urośnie, a dopytywałeś na Agrofoto czym się skrzyp w polu zwalcza) i idź do pracy :) Nie truj świn, to nie ich wina, że jesteś kiepskim hodowcą!

Ja umiem a że Ty nie potrafisz to chcesz swoje zagrzybione porośnięte zboże po 1000 sprzedawać B| no może po 400 jaka gorzelna je przerobi

A jeszcze zapomniałeś napisać że susza tak straszna nie jest i zboża sypią lepiej niż się spodziewano

Co do skrzypu to Ty jesteś niedoukiem bo lata gdy skrzyp rósł na kwaśnym to 70 -80 były  ale Ty wolisz żyć w świecie fantazji

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, staszek131415 napisał:

To raczej Wy macie

Stasiu idż lepiej wyrzuć gnój od tych swoich blondynek xD

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A jeszcze mówili że Niemcy chyba to forum czytają i po te porosty nie przyjadą tylko kupią tam gdzie urodzaj i niskie ceny bo każdy myślący tak postępuje

Przed chwilą, racyl napisał:

Stasiu idż lepiej wyrzuć gnój od tych swoich blądynek xD

Zainwestuj w słownik jak poślad sprzedasz

Opublikowano
Przed chwilą, staszek131415 napisał:

A jeszcze mówili że Niemcy chyba to forum czytają i po te porosty nie przyjadą tylko kupią tam gdzie urodzaj i niskie ceny bo każdy myślący tak postępuje

Stasiu blondi czekają B|

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zawisza napisał:

Agrobiznes trąbnął dziś o cenie pszenicy blisko 800zł, także pany idzie w góre

https://www.olx.pl/oferta/pszenzyto-ok-5ton-CID757-IDtdfCx.html#9bbf16c893

Takie na dziś są realne ceny zboża paszowego pod dostatkiem

https://www.olx.pl/oferta/pszenzyto-CID757-IDwHoxP.html#9bbf16c893

Jadę negocjować jak sprzedający zachęca może 580 wezmę

Edytowane przez staszek131415
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v