Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Ulman napisał:

A jak by mieli w tym roku też 12 ton to wyszło by że mają 18 ton. No i co w związku z tym?

Towaru będzie mniej i stanieje wg ciebie?  Jaki jest mechanizm takiej reakcji rynku

Nie stanieje tylko ustabilizuje ceny

Opublikowano

Napisałem to z ironią B| podobnie jest z rzepakiem ludzie mieli zapasy z zeszłego roku i mimo słabszych zbiorów cena się stbilizuje na ubiegłorocznym poziomie

Opublikowano
17 minut temu, paweljrfarmer napisał:

chyba niemcy przyjeżdżają już doglądać plonów u nas, bo w sobotę na drodze do mojego gosp. jechał wolniutko merc na blachach 'z rfn-u' i tylko zawrócił sobie na podwórku

zamknij kurnik , bo jajek im też brakuje hahaha ale dzieciarnie ten przygłup nakręcił  hahaha

Opublikowano
40 minut temu, ordynator napisał:

Nie wiem co to paplanie o słabych zbiorach i rychłych dużych podwyżkach ma znaczyć  ????????? 

kto ma sprzedać , kiedy i za ile  to jego sprawa

juz się rzygać chce od tego pierdolenia Joz !!! gdzie moderator ??? zbananować gamonia !!!

Teraz tupiesz jak małe dziecko a później będziesz płakał, dalej wmawiajcie sobię z staszkiem te bzdury  i tym bardziej wywindujecie cenę sobie cenę, już miną czas zakrytych kart, teraz następuje sprawdzam, a że mamy teraz bardziej uświadomienie społeczeństwo to taki zagrywki odbiją się czkawką 

• Like 1
Opublikowano
SPRZEDAŻ z 2018-07-10 21:04 cena:  600.00 tona
treść ogłoszenia:
Sprzedam 25 ton jęczmienia , cena 600 zł/tonę
ogłoszeniodawca:  Sławek
adres:  okolice Radzynia Podlaskiego
województwo:  lubelskie
telefon:  608842518

albo to

SPRZEDAŻ z 2018-07-10 09:56  
treść ogłoszenia:
jęczmień 800 ton Gryka 700 ton Groch 300 ton , inne zboża . Firma z Litwy UAB DANMAX oferuje zboża konsumpcyjne, paszowe oraz ekologiczne.W naszej ofercie mogą Państwo znaleźć: - pszenica, żyto, pszenżyto, owies konsumpcyjny i paszowy, jęczmień, kukurydza, gryka konsumpcyjna oraz ekologiczna, siemię lniane, rzepak, kminek, konopie, gorczycę, groch, pieluszka, bobik, łubin, mieszanki zbożowe. Zapraszamy do współpracy. Tel.kom.: +37061888855, Waldemar, E-mail.: danmax@op.pl danmax@new.lt LITWA, Wilno.
jak to się ma do tych waszych zapasach we workach ?? u nas na skupie jeczmien 570 brutto
Opublikowano

To czemu nie kupujesz tylko tu jęczysz, masz szczęście bo bym cie nieźle wypunktował ale jestem zmęczony, i zareczam te oferty bardzo szybko się skończą 

Opublikowano

miwigos napisał:

Staszek jeśli  nie spełni sie twoja przepowiednia,to przysiegnij że zamilczysz ,będziemy mieli jednego trola mniej

Dokładnie a jak ty Staszek i inni zaprzestaniecie chować te wasze swiniaczki to Duńczycy i Holendrzy zwiększą chodowle i będą się z was śmiać bo sprzedadzą świniaka drożej Na świecie mamy jak się nie mylę około 4 miliardy ludzi z tego 2 miliardy mają zamiar zjeść nadal tyle samo mięsa co w tamtym roku i jeśli ty Staszek i inni zaprzestaniecie chodowli to Duńczyk kupi twoje zbożae i zwiększy produkcję trzody

marks50 napisał:

Jak zebrać co tu jest naskrobane to w sumie każdy się ze mną zgadza że o cenie zadecyduje rynek podaż /popyt i na tej podstawie należały by wywnioskować cenę a więc do faktów ; Popyt nie zmaleje przez zwiększającą się produkcję drobiu . Podaż niestety zmalej przez suszę która jest faktem w Europie . Czy ktoś podważa te fakty ?

Pewnie Staszek bo chyba on jest ostatnim który myśli i łudzi się że ceny nie wzrosną

Opublikowano

W Niemczech podwyżka w ciągu tygodnia okolice Gelsenkirchen. Pszenica i jęczmień ze 160 euro na 190 euro. Żyto ze 150 na 180 euro. Plon słaby jęczmień z 8 ha 31 ton. Żyto z 10 ha ponad 60 ton. 

Opublikowano
2 godziny temu, KrystianBieniek napisał:

Dokładnie a jak ty Staszek i inni zaprzestaniecie chować te wasze swiniaczki to Duńczycy i Holendrzy zwiększą chodowle i będą się z was śmiać bo sprzedadzą świniaka drożej Na świecie mamy jak się nie mylę około 4 miliardy ludzi z tego 2 miliardy mają zamiar zjeść nadal tyle samo mięsa co w tamtym roku i jeśli ty Staszek i inni zaprzestaniecie chodowli to Duńczyk kupi twoje zbożae i zwiększy produkcję trzody

Pewnie Staszek bo chyba on jest ostatnim który myśli i łudzi się że ceny nie wzrosną

Wybij sobie z głowy że duńczyk kupi zboże po 800 z dla świń oni tam nawet soi mało dają by wiązać koniec z końcem

A ja mam zamiar wypićpołowę piwa co w tym roku więc pewnie jęczmień stanieje :P

Opublikowano

Lepiej dokupywać niż zbierać 2 tony pośladu i jęczyć żeby był po 1000 B|

Opublikowano

Ja tam się nie zawzinam, średnia wieloletnia to 7ton/ha więc nie jest źle... A ty oczywiście się łudzisz że rolnicy w tym roku zbiorą 2 tony pośladu ale tobie oczywiście uda się kupić piękną ubiegłoroczną pszenicę po pincet xD 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, KrystianBieniek napisał:

Masz jak Duńczycy kupują zboża POLDANOR S.A. oddz. Koczała  a mają kilkaset tyś tuczników na Pomorzu,śruta zbożowa stanowi do 25% dziennego zapotrzebowania świni,ceny skupu mieli niższe od 20-50 zł od cen rynkowych,praktycznie ceny p. Staszka

Edytowane przez ws71
Opublikowano
14 godzin temu, ordynator napisał:

zamknij kurnik , bo jajek im też brakuje hahaha ale dzieciarnie ten przygłup nakręcił  hahaha

Napisz mi proszę gamoniu o ponadprzeciętnym braku inteligencji po co się tu udzielasz. Myślisz, że twoje prostackie posty wespół z chyba nie do końca dorozwiniętym stasiem spowodują, że ktoś zacznie wozić zboże za pół darmo? Dostajesz parę złociaków od jakiejś firmy skupującej zboże czy co? Jak przytaczasz jakieś ogłoszenia, to wez może kup  ową pszeniczkę, postaw większą halę, jakieś 10 tys świniaków. I jeszcze udzielaj porad biznesowych rolnikom. Bo ty wiesz jak to zrobić, żeby mniej zarobili. I jakimiś banami mnie nie strasz, bo sram na nie, tak jak i na ciebie i twoje opinie. Dlaczego swojego kolegi stasia nie chcesz zbanować, jak ciągle p... o tym że będzie tanio? Potrafisz odpowiedzieć, czy mam to zrobić za ciebie?

15 godzin temu, Ulman napisał:

Pisałeś że będzie problem ze zbytem co oznacza że podaż przewyższy popyt a w takich sytuacjach tanieje więc czemu  ma pozostać stabilnie?

Ulman przecież wiesz, że stasio sam nie wie co czasami pisze. Gdybym tak chciał z nim dyskutować, to dyskusja nie miała by końca, a i tak na końcu wymyślił by jakaś bajeczkę i zaczął od nowa. Zostaw tego dzieciaka niech dalej skupuje te worki na symulatorze farmy.

Przekonamy się za jakiś czas jak to będzie ze zbożem. Myślę, że w końcu nie tylko u nas, ale i w całej europie zacznie się haja, jak spróbują rolników wydymać jakimiś prognozami zasiewów czy chłodów w okresie zapylania kukurydzy w USA, przy ewidentnym braku towaru. Chicagowska giełda pikuje w dół, bo mają jakieś prognozy, a nie mają gdzie zbyć. I jak to będzie, że tam dołuje, naszą giełdę ciągnie w dół, bo spekulanci przecież zarabiają nie na faktach a kupowaniu i sprzedawaniu pogłosek. I niech mi ktoś z tych ynteligentów napisze. Dlaczego ich zdaniem ma tanieć pszeniczka w tym roku. Jeżeli oczywiście się odważy. Bo co innego wytykać jakieś błędy komuś, a co innego coś sformułować.

Powtarzam, że dobrze, że choć taki Michał Kołodziejczak ostatnio działa, to może rząd zabierze się za tych złodziei i krętaczy

Opublikowano

Joz ty chcesz żeby rolnicy zarobili na przechowywaniu ??? a może bawisz się w maklera w wieku 10 +  hahaha

chyba sam w to nie wierzysz żeby rolnicy  sugerowali się twoimi wypocinami !!

są wakacje i  twoi słuchacze zamiast kopać  w piłkę to pilnują worków z pszenicą bo jeżdza bmki na niemieckich blachach za zbożem  hahaha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v