Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielkopolska , ferma drobiu niedaleko mojej wiochy  pszenica 700netto wzrost o 20 zł . Wbrew temu co Stasio i kilku innych forumowiczów mówi cena jednak rośnie. No chyba że Ci produceni jaj to idioci i specjalnie przepłacają 😁

Opublikowano
43 minuty temu, pio25w napisał:

Wielkopolska , ferma drobiu niedaleko mojej wiochy  pszenica 700netto wzrost o 20 zł . Wbrew temu co Stasio i kilku innych forumowiczów mówi cena jednak rośnie. No chyba że Ci produceni jaj to idioci i specjalnie przepłacają 😁

Tak tyle że to cena pszenicy konsupcyjnej bo innej drobiarz nie kupi 0 przytuli i porostu

Opublikowano

Jasne jasne bajki to dzieiom opowiadaj każdy szanujący się skup badA PARAMETRY

Opublikowano
23 minuty temu, staszek131415 napisał:

Co roku tam sprzedaje pszenice więc wiem co sprawdzają!!!!! I nie denerwuj mnie dziecko swoim głupim gadaniem bo klapsa na dupe dostaniesz 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Tak, zwłaszcza jak skupuje tylko paszową, to bada - patrzątylko czy nie ma zwierzyny i przytulii. Z przytulią nigdzie pszenicy w skupie nie sprzedasz.

Niby masz  rację ale widocznie jest jak kolega niżej pisze jak nie chca widziec to nic nie widzą i płacą 700 za 30% porostu u mnie 650 brutto może przez to że drobiarzy nie ma w okolicy

Opublikowano
1 godzinę temu, pio25w napisał:

Co roku tam sprzedaje pszenice więc wiem co sprawdzają!!!!! I nie denerwuj mnie dziecko swoim głupim gadaniem bo klapsa na dupe dostaniesz 

Obecnie każdy szanujący się kupujący sprawdza białko , droga soja,przy cienkim bialku na dzień dobry jesteś 60zł w plecy na tonie jako hodowca

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Powiat Średzki  znajdują się tu duże fermy kur niosek i nikt nie bada pszenicy na zawartość białka !widocznie Ci hodowcy to idioci ! Ale nie sądzę bo naprawdę potężne pieniądze robią na tych jajkach

Edytowane przez pio25w
Opublikowano (edytowane)

Jak walą antybiotyk to im faktycznie  wisi[ nius dnia 4mln jaj do utylizacji obecność antybiotyku] ponoć gdzieś z tamtego regionu,sąsiad sprzedaje na fermy indycze to zboże bardziej badane jak konsumpcja

Edytowane przez ws71
Opublikowano

JozB napisał:

O do stasia i ws71 dołącza agrotomkujawy. Wy się widzę nawzajem prędzlujecie próbując tu siać propagandę i nie widzicie w tym problemu. Także dlaczego ja nie mam siedziec na forum i nie podniecać się tym że niestety dla was pszeniczka drożeje. Ja już szczerze powiedziawszy nie zwracam uwagi na giełdy, bo tam czysta spekulacja nie mająca odzwierciedlenia sytuacji na świecie. Tam potrafią prognozą deszczyku sprawić, że im miliony ton urosną, a gracze mają pretekst do realizacji zysków. A  satysfakcję mam drogie kółko różańcowe dlatego, że po raz kolejny nie dałem się nabrać tej polskiej propagandzie. Zarówno medialnej, jak i waszej. Po raz kolejny pytam gdzie ta pszenica po 600 brutto? I czy teraz przy braku towarów i spodziewanych słabych zbiorów będzie taniej czy drożej? Może sprowadzą? Ciekawe skąd, jak wszędzie lipa w Europie. We Francji i Niemczech ulewy, znaczy się brak konsumpcji. U nas to zdaje sie też niespecjalnie wygląda. Chyba że u was jest zbożowe eldorado w tym roku. A i na koniec w opolskim na rolpetrol 700 netto. JEszcze 2 tygodnie temu była po 660. Także od żniw bodajże 100 zł więcej

Dodam że na Ukrainie też susza bo dopiero w czerwcu dostali pierwsze deszcze no chyba że te ich czarne ziemie nie potrzebują wody i z samego słońca będzie im pszenica rosła i pociągami przywioza do polski po 500 zł w Niemczech od Berlina aż pod Flensburg też susza w Danii jecze większa to ciekaw jestem czym Duńczycy nakarmią te ich miliony tucznikow będą pewnie sprowadzać paszę z Ukrainy za 500 zł

Dawid727 napisał:

Jestem  z pomorskiego i od żniw sporo podrożał tylko jęczmień. Żyto podrożało o 20 z,ł Pszenżyto o 30. tak samo pszenica. Za takie różnice szkoda dwa razy się kurzyć. W moim przypadku 150ton żyta paszowego sprzedałem z podwórka z transportem kupującego. A teraz musiałbym zawieźć to 30 km do Człuchowa a podrożało tylko te 20 zł. Zboża będzie mało ale cena za bardzo nie podskoczy bo 3/4 rolników musi sprzedać zboże po żniach. Rozmawiałem z dyrektorem jednej z firm zaopatrujących rolnictwo na różnych kierunkach produkcji to 80% rolników bierze pasze, koncentraty, nawozy czy materiał siewny na termin. Sam tak z resztą robibię bo wykorzystałem  cała pule z modernizacji i musze podpierać się terminami. Druga strona medalu jest taka że jakbym tego sprzętu nie wziął to bym się na obenych rozdaniach na nic nie załapał. Jeszcze dwa lata a sprzęt za ponad milion będzie spłacony. Gdybym nie brał środków do produkcji na termin to bym nie wziął modernizacji i kredytu i dalej bym szóstkami w polu robił... Albo bym do pierdzielnął w piździet. 

A ja jestem z Opolskiego i w żniwa chcąc sprzedać pszenicę musiałem wozić ja 10 km do pobliskiego młyna w cenie 640 netto .Gdy samochodem zawiozlem próbę to wyszło mi 13.5 białka a dzień później już na wadze ta sama pszenica miała 12.5 białka i potrącenie 40 zł na t i wyszła po 600 netto zdenerwowany wysypalem to i cała resztę mam do dzisiaj w stodole.Podzwonilem w tym tyg. po Różnych firmach chcąc sprzedać i nikt nie zapytał ile mam białka tylko każdy chciał umowę pisać po 690 netto ni próbki nie chcieli tylko aby robaka nie było

• Like 1
Opublikowano

Znakomity przykład że trzeba trzymać pszenicę ,w tym roku za przechowanie zarobek będzie dużo większy ,a może się trafić w przyszłym roku jakieś nowe nieszczęście (wymarznięcia  ,susza ,powódż  itp na świecie )  jak zobaczą że w skupach brak kolejek to wtedy ceny podniosą !

Opublikowano
Dnia ‎2018‎-‎06‎-‎15 o 15:20, staszek131415 napisał:

Co z Ciebie za gospodarz o całe zboże na przyczepie zmieści tacy się na rynku nie lizą ja znam takich co z 3 lat trzymają a nóż ktoś dla gołębi worek kupi :P i telefony gorące bo żniwa tuż tuż sądzę że w przyszłym tygodniu zaczną zimowe jęczmienie kosić B|

szczególnie jak się spojrzy na Twoją rudą pszenice.....

Dnia ‎2018‎-‎06‎-‎15 o 18:36, staszek131415 napisał:

szanuje każdy się  co by się nie ojebać na kasie.....    u mnie cena 40pln netto w góre czyli 720pln brutto

Opublikowano
Dnia 15.06.2018 o 22:17, pio25w napisał:

Powiat Średzki  znajdują się tu duże fermy kur niosek i nikt nie bada pszenicy na zawartość białka !widocznie Ci hodowcy to idioci ! Ale nie sądzę bo naprawdę potężne pieniądze robią na tych jajkach

To pewnie ten co Twoją pszenicę chciał kupic https://www.wprost.pl/kraj/10132768/ponad-cztery-miliony-jajek-wycofano-z-polskiego-rynku-byly-skazone-antybiotykiem.html

Nie podali kto je wyprodukował bo to by było dla niego sepuku :P jakby był jakiśmały chodowca to by dali jeszcze zdjęcie tabliczki z numerem domuB|

Opublikowano
2 godziny temu, jacek37 napisał:

lubelskie 610 netto paszowa potaniała 10zł

Ale złodziei tam macie ,nie oszczędzaj go tylko podaj  kto to taki , taka susza a oni już obniżają cenę żeby się  nachapać w żniwa !

Opublikowano

Co Ty chłopie bredzisz sprawdz sobie w słowniku co to złodziej  co z tego że susza jak ludzie duże zapasy mają cena nie wzrośnie

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

To pewnie ten co Twoją pszenicę chciał kupic https://www.wprost.pl/kraj/10132768/ponad-cztery-miliony-jajek-wycofano-z-polskiego-rynku-byly-skazone-antybiotykiem.html

Nie podali kto je wyprodukował bo to by było dla niego sepuku :P jakby był jakiśmały chodowca to by dali jeszcze zdjęcie tabliczki z numerem domuB|

Podany jest numer na jajkch sprawdź i się przekonasz że to nikt z powiatu średzkiego A nie bzdury piszesz!  Tu jest taka kontrola że wycofali jajka ty swoje świnie karmisz zmiotkami pszenicy bo za grosze kupujesz i nikt tego nie kontroluje.  

Cena pszenicy wzrosla i rośnie takie są fakty .

Opublikowano
28 minut temu, Anetka1 napisał:

Jak z pod kombajnu ktos zapłaci po 70 netto to sprzedaje a niech se zarobi ale to jego ryzyko

Anetka szykuj magazyny bo co będzie jak nie zapłaci ? o suszy nie słyszał tak jak Stasio  , i wtedy płacz że jesteś bez wyjścia , --trzeba zawsze mieć dwie opcje rozwiązania problemu  , Stasio już widział ogromne zapasy  i cena leci w dół !

Opublikowano

Co z tego że susza jak zapasy rekordowe bo każdy pisze ż e całe zeszłoroczne zboże ma na spihrzu ASF do tego to niejeden ze zbożem zostanie niskie ceny są właśnie w rejonach ASF NIE MA SIĘ CO DZIWIĆ

Opublikowano

100 małych hodowców świń jak Ty zrezygnuje z powodu ASF A powstaje jeden duży  do tego ciągły wzrost produkcji drobiu  więc zużycie zboża wzrasta a nie spada 

Opublikowano
52 minuty temu, Wicherek napisał:

Anetka szykuj magazyny bo co będzie jak nie zapłaci ? o suszy nie słyszał tak jak Stasio  , i wtedy płacz że jesteś bez wyjścia , --trzeba zawsze mieć dwie opcje rozwiązania problemu  , Stasio już widział ogromne zapasy  i cena leci w dół !

Jak taniej to wszystko na magazyn to oczywiste

Opublikowano
1 godzinę temu, pio25w napisał:

100 małych hodowców świń jak Ty zrezygnuje z powodu ASF A powstaje jeden duży  do tego ciągły wzrost produkcji drobiu  więc zużycie zboża wzrasta a nie spada 

Jak wzrasta jak pogłowie spada i nie myśl że ten duży dai tyle co mały wysokie ceny u nas zawdzięczamy tylko rozdrobnionej hodowli

48 minut temu, Anetka1 napisał:

Jak taniej to wszystko na magazyn to oczywiste

Oczywiście a za środki produkcji pewnie papierkami po cukierkach zapłacisz :P oj bajkopisarze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v