Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@staszek131415 ty nie ciesz tak michy bo w tym raporcie piszą także o najnowszym osiągnięciu biochemii hodowlanej. Mianowicie kolejny rzut pogłowia świni w ameryce bedzię zwiększony o 100%. Gdyż genetycznie modyfikowane kabany w ten sam czas i tej samej ilości karmy zamiast do 100 kg rosną ponad 200kg na WBC.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

A ameryce bańka spekulacyjna pękła. Uwolnione ogromne rezerwy wieloletnie setki tysięcy ton pszenicy, soi i kukurydzy wylały się na rynek. Giełdy od rana będą czerwone, spadki rzędu 10 - 15 %. Co się dzieje?!! Kto chce nas zniszczyć?

Do tego wszystkiego najnowszy raport prognozy zbiorów na ukrainie, opracowany w piątek wyciekł w weekend do obiegu (oficjalnie mają go podać jutro) prognoza zbiorów na ukrainie o 16,6% większa od średniej z ostatnich 5 lat. O.o

Oj coś czuję że drogo to już było i się skończyło. :S

Umcia umcia pękła gumcia będzie pinsetuńcia xD

Opublikowano
Dnia 1.04.2018 o 18:46, racyl napisał:

Są i tacy co w blokach mieszkają

Ja mieszkam w bloku w mieście oddalonym od gospodarstwa o 80 km i obrabiam około 10ha. Teraz ze względu na brak czasu, sieję tylko kuku.

Opublikowano

Bardzo pozytywne wieści zarówno dla krajowych jak unijnych hodowców i producentów żywca wieprzowego napływają z Chin, które wprowadziły od dzisiaj 25-cio procentowe cło na mrożoną wieprzowinę z USA. Jest to oczywiście odwet za wprowadzenie przez Donalda Trumpa ceł na stal z tego Państwa.
25% cła na amerykańską wieprzowinę, przy założeniu że nałożone sankcje potrwają dłużej, oznacza likwidację na rynku Państwa Środka największego wieprzowego konkurenta Unii Europejskiej, z którym w ostatnim czasie przegrywała cenowo i przez którego eksportowała mniej, co miało bezpośredni wpływ na spadek cen tucznika na jej rynku wewnątrzwspólnotowym.
Zaistniała sytuacja, całkowicie nie do przewidzenia jeszcze nawet parę tygodni temu, może spowodować wystrzelenie cen świń rzeźnych w górę, bo jak wiadomo Chiny to ogromny rynek, który wchłonie wszystkie nadwyżki z rynku europejskiego i będzie chciał więcej.

MATIF dziś w górę, ciekawe, czy to będzie dłuższy trend po świętach

Opublikowano

Stara !!! Nie sprzedajemy, czekamy aż skośnookie do nas przyjadą

Będzie super focia na fejsa i full cashe  :D

Opublikowano (edytowane)

Jeśli cena na żywiec się utrzyma, to cena na zboże również

Jeśli Chiny wprowadzą cła na zboże z USA, to może nie być tak różowo, ale oni stamtąd nie kupowali. Poczekamy, zobaczymy.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
19 minut temu, Wicherek napisał:

Czyli paszowa pszenica zdrożeje 

No jak świnie się o tym dowiedzą to na pewno zaczną więcej jeść ;)

Opublikowano

Wczoraj byłem na skupie cena 650 brutto. Sprzedających brak i w magazynach pustki . Lokalizacja LKR

racyl  przestań pieprzyć od rzeczy bo nie o tym temat , powiedz swojej starej niech kupi i tobie bo masz chyba obsesję na tym punkcie .

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v