Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam świeżo sprowadzony ze Szwecji NH 1530(71r. silnik ford 6cyl.) Będzie to pierwszy kombajn w gospodarstwie i proszę o pomoc w opanowaniu jego obsługi.Wszelkie dźwignie, przełączniki,kontrolki ?Jakie oleje(silnik, hydraulika), filtry?

Jaki akumulator powinien być założony?Na co zwrócić uwagę w przygotowaniu do sezonu?

Opublikowano

Proponuje przyjrzeć się bardzo dokładnie wszystkim paskom i jak jakieś nie będą halo to szukaj już zamienników, bo jak Ci strzeli w sezonie to lipa, kombajn będzie stał. Jak się nie mylę co do tego modelu, to niektóre paski pasują od bizona.

Opublikowano

Pasy już przejrzałem.Większość jest w dobrym stanie.Zastanawia mnie tylko szeroki pas przenoszący napęd z silnika na młocarnię(jest jak dla mnie za cienki).Mam pytanie:do hedera obok przewodu do podnoszenia nagarniacza idą 2 kabelki:czerwony i chyba czarny niestety są urwane blisko szybkozłącza, czy u kogoś jest coś takiego?Do czego to mogło służyć?

Opublikowano

Jak dobrze pamietam to ten pas ma 6mm grubosci jak jest nowy wiec jest bardzo cienki. Te kabelki to od obrysówki na hederze.

pisz na gg to ci opowiem troche o tych modelach bo od ponad 7 lat posiadam 1520.

Opublikowano

Dzięki za pomoc.Mam jeszcze kilka pytań:jak naprawić podsiewacz bo jest kilka dziurek i były zalepione taśmą przylepną.Jest jakieś trwalsze rozwiązanie? Podobna sytuacja z przenośnikiem ziarnowym. Od spodu lekko skorodował i czy wyjąć go i migomatem zaspawać czy dało by się bez naprawić bez demontażu?

Opublikowano

witam. ja z takim problemem. niedawno zakupilem NH 1530 ale nie wiem, jak go ustawić do koszenia, bo to moja taka pierwsza maszyna (chodzi o wiater, szczeliny na sitach żaluzjowych itp.) za wszelkie wskazówki byłbym bardzo wdzięczny.

Opublikowano

tez mam swiezo sciagnietego new hollanda 1530 i mam problem z wyciekiem oleju z silnika tylko nieiwem skad on moze uciekac bo silnik wyglada na czysty a jednak pod nim zawsze jest spora ilosc oleju:(czy ktos miał moze podobny przypadek.prosze o szybka odpowiedz

Opublikowano

witam. ja mam właśnie taki model jak opisałeś. deutz 6 (chłodzony powietrzem jak się domyślam) to solidny silnik ale trzeba bardzo dbać o czystość cylindrów aby się nie przegrzał no i na początku trzeba sprawdzić skuteczność działania kontrolki temperatury oraz alarmu/kontrolki zerwanego paska wentylatora. znajduje się on koło napinacza tego paska. z resztą to jak wszędzie filtry itd. poza tym kombajn jest bardzo podobny do bizona i dużo części pasuje. jeżeli nie jest bardzo rozgracony maszyna godna uwagi. ja za swojego dałem 28000zł dużo czy mało nie wiem.

pozdro.

Opublikowano

Witam wszystkich uzytkowników,to mój pierwszy wpis :) Czy ktoś z Was orientuje się w jakośc

silnika Ford cztero-cylindrowego oraz zna jego moc? Dodam że jest on zamontowany w NH 1520 z

trzymetrowym hederem.Za opinie o tym sprzęcie będe wdzięczny podwójnie.Planuję go kupić za

19.000 rocznik 80.pozdrawiam.

Opublikowano

Posiadam taki kombajn od 8 lat. Silnik Forda ma 80KM i jak do tej pory nie przysporzył mi zadnych problemów.Co roku zmieniam olej i filtry paliwa. W tym roku bede regulowac wtryskiwacze,zawory i wymieniał uszczelniacz wału korbowego.Jak na 34 latka to niewiele.Jct pisz na gg.

Opublikowano

A jaki masz heder i jaka jest wydajno

Chciałem się jeszcze spytać czy superol CC będzie dobry do takiego silnika,i prosić Cie o numer na GG

bo to mój pierwszy kombajn,więc napewno będę miał jeszcze kilka pytan jeśli go kupie.Jutro jadę z mechanikiem

sprawdzić go jak chodzi,bo wizualnie jest ok,tylko jeden pas do wymiany.Z góry dziękuje.

Opublikowano

Ja ma heder 3m i sieczkarnie.Do silnika lac superol to samemu bat na siebie krecic.Ja leje turdusa i nigdy nie mialem problemu z nim.Wydajnosc to jakies 4-5 ton zboza na godzine.Numer gg masz w profilu.

Opublikowano

przejrzałem cały układ paliwowy i nie wiem co się z nim dzieję że się zapowietrza już chyba z 30 razy go odpowietrzałem i dalej po jakimś czasie silnik nie dostaje paliwa i gaśnie

Opublikowano

Witam

Ja tez miałem problem z podsiewaczem jak kopiłem kombajn podsiewacz był w idealnym stanie ale jak poszedł w pole to niestety okazało się ze więcej go nie ma niż jest (zaklejony taśma i zamalowany) wiec zamiast kosić szukałem podsiewacza, niestety nie znalazłem wiec z bratem zrobiliśmy giętarkę i sami zrobiliśmy z nierdzewki wyszedł prawie idealnie, pod sama młocarnią troszkę schodki nam wyszły krzywo ale to chyba ze szczęścia że nam się udało samemu coś takiego wyklepać.

Koszt to tylko arkusz blachy i około 2-3 godz. zabawy