Arek Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Ale czy coś się ostatnio zmieniło czy zbiornik dwu płaszczowy musi być powyżej 1000l? Jeśli tak to przecież można codziennie tankować do zbiornika np. mauzera 999l i nie powinno być żadnego problemu.
daron64 Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Pierwsze slysze, ze dopiero powyżej tysiąca Pierwsze slysze, ze dopiero powyżej tysiąca
Arek Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Kiedyś mi się tak o uszy obiło ale szukałem teraz i faktycznie nie ma takiego przepisu. Jest przepis, że nie można tankować w garażu ale nie znalazłem nic o tym, że nie można tankować prosto z samochodu do zbiorników maszyny.
daron64 Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Ehh pare 2setek w krzaki schować żeby się w oczy nie rzucaly i tyle. A jak jest z transportem paliwa samemu? Jaka ilość można? Zbiorniki z jakimś atestem musza być pewnie? Ciekawe kiedy zaczną się czepiac na zasadzie-zatankowane 100L do kanistrow-a gdzie atest na kanistry, a tyle nie można wozić itd
qwedffgdsxdfs Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 mam okazje kupić dosyć tanio zbiorniki dwupłaszczyznowe be pompy bo taką posiadam. zbiornik taki około 1.500 l chcą od 500 do 800 ale są to zbiorniki zza granicy używane i nie wiadomo czy mają atest. czy w takie używane zbiorniki mozna bedzie tankować?
Arek Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Przed chwilą dojechał transport paliwa. Kierowca mówił, że narazie nikt nie ściga za brak zbiorników. Ale powiedział, że jak zaczną to nawet prosto z samochodu do ciągnika czy kombajnu nie będzie można tankować.
ansu Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Przechowywanie paliwa i innych cieczy palnychPodczas przechowywania cieczy o temperaturze zapłonu poniżej 328,15 K (55 °C) w budynkach, w strefach pożarowych zaliczonych do kategorii zagrożenia ludzi (§ 8. 1 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109 poz. 719, ze zmianami)): jest dopuszczalne przechowywanie w jednej strefie pożarowej, zakwalifikowanej do kategorii zagrożenia ludzi innej niż ZL IV (budynki mieszkalne) oraz o przeznaczeniu innym niż handlowo-usługowe do 10 dm3 cieczy o temperaturze zapłonu poniżej 294,15 K (21 °C) oraz do 50 dm3 cieczy o temperaturze zapłonu 294,15÷328,15 K (21÷55 °C), a w mieszkaniach odpowiednio do 5 i do 20 dm3 cieczy; jest dopuszczalne przechowywanie w pomieszczeniach handlowo-usługowych cieczy o temperaturze zapłonu do 328,15 K (55 °C) w takiej ilości, że gęstość obciążenia ogniowego stworzona przez te ciecze nie przekroczy 500 MJ/m2; jest dopuszczalne przechowywanie w pomieszczeniach handlowo-usługowych stanowiących odrębną strefę pożarową cieczy palnych w ilościach większych niż określone w pkt 2, pod warunkiem spełniania przez te pomieszczenia wymagań techniczno-budowlanych dotyczących stref pożarowych produkcyjnych i magazynowych; w pomieszczeniach handlowo-usługowych ciecze palne powinny być przechowywane w szczelnych naczyniach, zabezpieczonych przed stłuczeniem, a ich sprzedaż należy prowadzić bez rozlewania. Podczas przechowywania cieczy o temperaturze zapłonu poniżej 373,15 K (100 °C) w garażach (§ 8. 2 ww. rozporządzenia): o powierzchni powyżej 100 m2 jest dopuszczalne przechowywanie tych cieczy tylko wtedy, gdy są niezbędne przy eksploatacji pojazdu i są przechowywane w jednostkowych opakowaniach stosowanych w handlu detalicznym; nie jest dopuszczalne przelewanie paliwa oraz napełnianie nim zbiorników paliwa w pojazdach; wolno stojących wykonanych z materiałów niepalnych o powierzchni do 100 m2 jest dopuszczalne przechowywanie do 200 dm3 cieczy o temperaturze zapłonu poniżej 328,15 K (55 °C); o powierzchni do 100 m3 innych niż wymienione w pkt 3 (np. garaże szeregowe lub wykonane z materiałów palnych) jest dopuszczalne przechowywanie do 20 dm3 cieczy o temperaturze zapłonu poniżej 294,15 K (21 °C) lub do 60 dm3 cieczy o temperaturze zapłonu 294,15÷373,15 K (21÷100 °C); ciecze powinny być przechowywane w naczyniach metalowych lub innych dopuszczonych do tego celu, posiadających szczelne zamknięcia. Materiałów niebezpiecznych pożarowo (ciecze palne o temperaturze zapłonu poniżej 328,15 K (55 °C)) nie przechowuje się również w pomieszczeniach piwnicznych, na poddaszach i strychach, w obrębie klatek schodowych i korytarzy oraz w innych pomieszczeniach ogólnie dostępnych, jak również na tarasach, balkonach i loggiach (§ 7. 2 ww. rozporządzenia). Dystrybucja i przeładunek ropy naftowej i produktów naftowych w obiektach i na terenach nieprzeznaczonych do tego celu jest zabroniona (§ 4. 1 pkt. 20 ww. rozporządzenia). Przykładowe temperatury zapłonu wg. kart charakterystyk producentów:- olej napędowy - >55 °C,- benzyna bezołowiowa - -51 °C.
qwerty18 Opublikowano 5 Marca 2017 Opublikowano 5 Marca 2017 Witam. Miał ktoś do czynienia z paliwem z Conkret Biała Podlaska, jak u nich z jakością?
marulekk Opublikowano 5 Marca 2017 Opublikowano 5 Marca 2017 ja kiedyś brałem od nich ale jak mi raz przywieźli 1000l i nastepnego dnia pływały tzw. czarne oka jak w rosole to zrezygnowałem
cris10 Opublikowano 5 Marca 2017 Opublikowano 5 Marca 2017 Witam , miał ktoś doczynienia z firmą Sokół? Bądź z dostawcą z Bełżyc? Podobno z rafinerii Lotos'a . Z Bełżyc przy zamówieniu 2000l po 4.25
shrek Opublikowano 7 Marca 2017 Opublikowano 7 Marca 2017 Od kiedy wchodza takie przepisy ?? Ja słyszałam od 1 kwietnia ale to takie smieszne i nierealne. Mam nadzieje ze pozniej
Milosz27 Opublikowano 7 Marca 2017 Opublikowano 7 Marca 2017 Sośno po 4.30 przy 500L i nikt nic nie wspominał o zbiornikach.
LuckyLuke12345 Opublikowano 7 Marca 2017 Opublikowano 7 Marca 2017 Ta ustawa jeszcze nie weszła więc spokojnie narazie tankujcie:-)
robi57362 Opublikowano 7 Marca 2017 Opublikowano 7 Marca 2017 Piotrans 4.29 przy 1000 l .jak myslicie bedzie drozalo
aderus Opublikowano 8 Marca 2017 Opublikowano 8 Marca 2017 1500 l cena 4.25 zl,z cysterny do zbiornikow ani slowa o jakichs przepisach co to zakazuja
Arek Opublikowano 8 Marca 2017 Opublikowano 8 Marca 2017 Info od handlowca z pobliskiej firmy handlującej paliwami. Na dniach ma wejść przepis, że służba celna będzie miała wgląd gdzie, i do kogo cysterna dowozi paliwo. Trzeba będzie zamawiać tydzień wcześniej aby firma mogła ustalić trasę samochodu i dać do wglądu celnikom. Ze zbiornikami dwu płaszczowymi narazie zamieszanie jest tylko w podlaskim bo kogoś tam ścignęła "ochrona środowiska" i wszystkie firmy tam boją się tankować do zwykłych zbiorników.
grucha18 Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 Ciekawe czy służba celna będzie się interesowała zbiornikami czy tylko legalnością paliwa?
kissmy... Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 4,35 hurt, stosuje ktoś z Was może dwupłaszczowy paletopojemnik? sprawdzali komuś z Was atest? jaki są konsekwencje poza CC?
Gość Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 im to pewnie będzie bardziej zależeć na legalności paliwa
Arek Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 Służba celna tylko legalność paliwa ale wgląd na tą liste ma też mieć ochrona środowiska ale jaka dokładnie to służba to nie wiem.
Gość Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 a jakim sposobem zagrażam środowisku trzymająć ropę w garażu w beczkach 200l?
Uziu92 Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 tych przepisów to lepiej nie komentowac, tylko aby kase wyssac od chlopa, pelna kontrola....
Rekomendowane odpowiedzi
Kontrole dopłat obszarowych i kary dla rolników.
Odsadki mięsne