Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W ostatnim top agrar podobno były podane średnie kwoty mlecze w gospodarstwach europy. Nie mogę teraz tego sprawdzić więc strzelam i proszę o wyrozumiałość jeśli się mylę...średni polski rolnik posiada ok 30 tyś l, średni niemiecki rolnik ok 250 tyś l. Czy się wyrówna??? Czas pokaże...

Ale jaka jest liczba dostawców i hodowców w Polsce a jaka w Niemczech

Opublikowano

Dokładnie... W całej Polsce jest właśnie bardzo dużo dostawców mleka o małych ilościach. Ale jak tacy mali w Polsce się wykruszą to napewno by było odczuty spadek produkcji mleka w skali kraju.

Więc nie ma co tu zbytnio porównywać.

Opublikowano
Chciałbym dodać jeszcze jedno. W minionym tygodniu jeden dyrektorów Mlekpolu powiedział, że być może za " jakiś czas " poprzeczka dotycząca ilości

do odbioru bezpośredniego zostanie podniesiona wyżej. Dlatego ci rolnicy chcący w przyszłości żyć z mleka, już teraz muszą myśleć o zwiększeniu

produkcji, o inwestycjach. Pozostała bowiem już tylko jedna alternatywa : albo się rozwijać, albo zwijać.......

Z tym rozwojem to bardzo ciężko mamy 80tys limitu cena od kilku miesięcy 60-70gr czyli poniżej kosztów produkcji, nie wiem czy opłaca się inwestować w coś co przynosi straty... na razie czekamy.

Opublikowano

Damian 40000 rzeczywiście trudno podejmować dziś wydające się "głupie" decyzje, ale było tak już na początku lat 90-tych, kiedy to mleko było tanie jak barszcz, a inwestowanie wówczas kwitowano uśmieszkiem. Tylko dziś tych już nie ma, nie znaleźli siebie w żadnym kierunku prod. rolnej.

To trudne decyzje , ale czas ucieka......

Opublikowano

Ech.

W latach 90 cena mleka to tak średnio 1,20 zł.

Tylko ile kosztował litr oleju napędowego a ile środki ochrony roślin i nawozy sztuczne?

Obecnie w Mlekovicie litr mleka wychodzi coś około 70 groszy, a ostatnio mleko poszła poza klasę Extra....

Dzisiaj Ropa jest już prawie po 4 zł [Wczorajsza cena 3.95/l]

Nawozy i reszta.

Chyba sami wiecie.

Pozdrawiam

Opublikowano

No u mnie tez juz widze ze skup mleka powoli dogorewa, i przy tej cenie mleka 76 groszy, i odliczajac 5gr na zlewniarza i 5 groszy na mleczarnie to zostaje cale gó**o tak trzeba powiedziec, i zamierzam we wrzesniu sprzedawac kwote mleczna i dosc z ta męką.

Opublikowano

Andrzeju2110 litr ropy równy cenie litra mleka ? Kiedy to było, chyba za panowania E. Gierka. A może tam u Ciebie blisko Petrochemii sprzedawano ON w promocji, albo wymieniano ON na mleko :):D

Opublikowano

Tak u mnie promocja taka ze najdroższe paliwo jest... Im dalej od Płocka tym taniej... Nie słyszałeś o protestach na stacjach w Płocku??

Jedno jest pewne. takie ceny litr ropy=litr mleka były dawnooooo

ale gdyby teraz te ceny się wyrównały bym nie płakał :D

Opublikowano

Oj masz rację Andrzej, gdy mam jechać w okolice Płocka to u siebie leje do pełna :D

W branży mleczarskiej mamy to, co było jeszcze nie dawno z nawozami-byleby z rolnika jak najwięcej wydoić. Wykorzystuje się pewien zastój w branży i drastycznie obniża się ceny mleka, jak niegdyś zawyżało się ceny nawozów. Gdy w tym roku sprzedaż nawozów spadła, to i ceny spadły(w kwietniu za saletrę płaciłem 1200zł/t a w czwartek 870zł/t, to tak dla przykładu podaję). podobnie będzie z mlekiem-spadnie produkcja, zejdą zapasy(większość towarów mleczarskich łatwo się psuje, oczywiście poza serami, więc zapasy zejdą szybko)i ceny znów drgną w górę. Czy do poziomu jaki mieliśmy rok, półtora temu....to jest znak zapytania.

Gdy w styczniu byłem na praktykach w Hiszpanii, podczas wizyty w gosp mleczarskim zapytaliśmy jak oni sobie radzą w czasie kryzysu w branży-oni nas się pytali o jakim my kryzysie mówimy. Tam tego nie było, z dawien dawna mieli cenę na poziomie ~0,4-0,45euro/l i o spadkach tam mowy nie było, w kwietniu pytałem się znajomego z Hiszpanii jak u nich z mlekiem, odpisał mi że bez zmian od stycznia, czyli tam kryzysu nie mają. To mówi mi samo za siebie....

Opublikowano

Z tym mlekiem to będzie tak jak z trzoda chlewną. Teraz panika że polscy rolnicy hodują o 5 mln świń mniej niż zapotrzebowanie na rynek. No i podobnie będzie z mlekiem. Za rok, dwa będzie panika mleczarni że jest za mało mleka.