Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak bym miał np pole po kukurydzy na ziarno do zaorania to bym wolał żeby ktoś mi zaorał go kvernelandem z krojami/przedpłużkami mocnym ciągnikiem co pojedzie z odpowiednią prędkością niż Unią grudziądz 4x30 ciągnikiem 70 koni.... 

Opublikowano

a ja z kolei teraz dla sprawiedliwości i spokoju sumienia ustaliłem stawkę godzinową, nie orze dużo po usługach ale jak brałem po 200 za ha to na słabszej ziemi marudzili a na ciężkiej cieszyli papę..........orze ciągnikiem o 80 km plus pług zagonowy 4 skibowy i na tą chwilę  cenię 150/h czy to orka czy siew zestawem uprawowo siewnym, hektar orzę ok godzinę 20 minut do półtorej godziny , zestawem w godzinę sieję ok 1,5 hektara

Opublikowano

Panowie ile bierzecie za transport zbóż? Głównie chodzi mi o kukurydzę, z pola do skupu, wiadomo załadunek z kombajnu i transport jakieś 13-15 km. Zestaw 32-34 tony. 10 zł od tony czy lepiej od kursu ? Przy braniu od tony, myślę o ustaleniu minimum, że 10 zł od tony, ale nie mniej jak 200 zł. Chce się tym sposobem ochronić przed jazdą z 5 tonami za 50 zł. co o tym myślicie ?

Opublikowano

Panowie ile bierzecie za transport zbóż? Głównie chodzi mi o kukurydzę, z pola do skupu, wiadomo załadunek z kombajnu i transport jakieś 13-15 km. Zestaw 32-34 tony. 10 zł od tony czy lepiej od kursu ? Przy braniu od tony, myślę o ustaleniu minimum, że 10 zł od tony, ale nie mniej jak 200 zł. Chce się tym sposobem ochronić przed jazdą z 5 tonami za 50 zł. co o tym myślicie ?

u nas bierzemy 20zł z tony.

Opublikowano

Ja liczyłem 180/h , ale gościa ha wyniósł 1140 , w dodatku pole krótkie i nawrotów w ciul .

Dobrze jak ktoś podaje i h i ha , bo można dokładnie stawkę ustalić .

Opublikowano

Sporo.W obecnych warunkach ha robie w 8-10h przy plonie 45-50t

Ja wiem czy sporo. Ciągnik wychlać swoje musi, operator za wino też nie robi że nie wspomnę ile ton ziemi przez odsiewacz przeleci.

Pewnie warunki ciężkie bo pogoda tegoroczna do bani. W normalnym roku na polach w promieniu 2 km  przy tej wydajności spokojnie można kopnąć 80 do 100 ton w 10h, mój rekord tym kombajnem 120 /10h

Opublikowano

Ja też tak brałem tyle że jak kupa duża na polu i duży ładuje to nikt ci tak nie zapłaci bo byś wyszedł z 500 zł na godzinę xD
U małych inaczej nie warto bo zanim odepnij umyj i jeszcze walki czyścić ze sznurkow no i jazda na pole a na polu to myślę 150 180h

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v