Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 6.12.2017 o 10:29, TurboMistrzMinetka napisał:

Macie ceny ze naprawde za oranie po 400 zl jak bym jak bym mial takie uslugi to lepiej niz swojw obrabiac 

Mówisz, że oranie za 400zł to dużo, ale w tym 150zł to jest samo paliwo, amortyzację sprzętu trzeba doliczyć (gdzie za pług wychodzi 10tyś rocznie), dłuta w ciężkiej ziemi też zużywają się szybko, a za darmo nikt nie chce robić.

Opublikowano (edytowane)

powiedz mi kolego w jakim pługu ciągnik spali ci 35 litry ? bo mi to tyle na 2.6 ha z zagonami  10 tys to amortyzacja u mnie w prywatnej spółce maja 2 x 8 skib i wymieniają tylko dłuta czasem lemiesz jak pęknie   a orza nimi po 200 ha chyba mocno przesadziłeś bo z tymi cenami naprawde za dużo orka max 250 powinna być , pewien kolega wcześniej dobrze napisał że brać to można tyle tylko kto ci da ? 

Edytowane przez Zefir
Opublikowano (edytowane)

no ale coś za coś parku maszynowego nie będzie wymieniać przez wiele lat bo ten się zużywa ale w mniejszym stopniu a inni jaK coś zarobią to kupują nowocześniejsze ale chodzą dalej w 'porwanych butach" i pracują na banki /ich wybór/

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

ja teraz wychodze z założenia, ze ktos w ch*ja gra zemną to ja taki sam bede czyli w skrócie "facet pokaż kase wtedy wyjeżdzam ciągnikiem" no chyba, że zaufany człowiek to wiem że nie oszuka mnie

Opublikowano
5 godzin temu, kuba9449 napisał:

Mówisz, że oranie za 400zł to dużo, ale w tym 150zł to jest samo paliwo, amortyzację sprzętu trzeba doliczyć (gdzie za pług wychodzi 10tyś rocznie), dłuta w ciężkiej ziemi też zużywają się szybko, a za darmo nikt nie chce robić.

Raczej w piachu szybciej zetrze :P w phx jak jezdzilem ponad 10 km/h w piachu to  za każdym podniesieniem pluga widzialem mniej lemiesza xD

Opublikowano
8 godzin temu, AleksanderX napisał:

Na zachodzie Europy mają podobne stawki na usługi a pracownikom poniżej 10 EUR na godz nie płacą  i prosperują to dlaczego niby w Polsce jest niby nieopłacalne

Bo tam firmy trzymają poziom i nie oferują stawek po kosztach, ja sam bym chciał płacić kierowcom po 10 euro za godzinę bo wiem że inaczej się wtedy dba o maszynę i szanuje pracę

Już widzę jak średnio ten Tucano zrobi 3 hektary na godzinę, w Polsce i z tymi działeczkami i klientami, wiem to na przykładzie sieczkarni, jak ktoś w PL skosi 700 hektarów sieczkarnią krone taką jak ja mam to już jest lux i to jest absolutne maximum, dla porównania w Niemczech potrafią taką sieczkarnią wykosić ponad 1500 hektarów w sezonie+trawa swoją drogą... 

Opublikowano

350 za koszenie zbóż i rzepaku to uczciwa zapłata ,nie za kukurydze i to jeszcze w tak mokrom roku

Opublikowano

350 przy wydajności powyżej7  ton ,ja wole kosić za 300,ale wydajność 5 ton ,niż 350 zł i wydajność8-9,więcej zarobie i rolnik zadowolony  że taniej,

Opublikowano
10 godzin temu, Zefir napisał:

powiedz mi kolego w jakim pługu ciągnik spali ci 35 litry ? bo mi to tyle na 2.6 ha z zagonami  10 tys to amortyzacja u mnie w prywatnej spółce maja 2 x 8 skib i wymieniają tylko dłuta czasem lemiesz jak pęknie   a orza nimi po 200 ha chyba mocno przesadziłeś bo z tymi cenami naprawde za dużo orka max 250 powinna być , pewien kolega wcześniej dobrze napisał że brać to można tyle tylko kto ci da ? 

3 obrotowe potrafi w ciężkiej ziemi łyknąć 16 na godzinę. Co do amortyzacji licząc 20% rocznie przy pługu za 50tyś wychodzi jak byk 10tyś rocznie, owszem można liczyć 10%, ale do tego skarbówka potrafi się czepiać.

Ja wychodzę z założenia, że cena ma odzwierciedlać jakość, a za darmo to lepiej siedzieć w domu niż robić aby robić i nic z tego nie mieć.

5 godzin temu, szymon09875 napisał:

Raczej w piachu szybciej zetrze :P w phx jak jezdzilem ponad 10 km/h w piachu to  za każdym podniesieniem pluga widzialem mniej lemiesza xD

Zetrze się w piachu oczywiście szybciej, ale w ciężkiej ziemi inne elementy dostają po d*pie.

Opublikowano

Co do stawek panowie, to ktoś już kiedyś napisał na tym forum "paliwo razy trzy". a moim skromnym zdaniem i wiedzą (od 5 lat żyje tylko z usług (ale co to za życie!)) paliwo razy trzy starcza raptem na paliwo, kredyty i zusy... dobrze, że mam trochę dzierżaw a żona prace to jest z czego żyć... w tym roku zweryfikowałem stawki (podniosłem wszystkie o 20%) i może i mniej wyjeżdżam z domu, ale przynajmniej jak wyjadę to zarobię a nie tylko zrobię i się narobię.

Opublikowano
29 minut temu, Yogurt napisał:

Co do stawek panowie, to ktoś już kiedyś napisał na tym forum "paliwo razy trzy". a moim skromnym zdaniem i wiedzą (od 5 lat żyje tylko z usług (ale co to za życie!)) paliwo razy trzy starcza raptem na paliwo, kredyty i zusy... dobrze, że mam trochę dzierżaw a żona prace to jest z czego żyć... w tym roku zweryfikowałem stawki (podniosłem wszystkie o 20%) i może i mniej wyjeżdżam z domu, ale przynajmniej jak wyjadę to zarobię a nie tylko zrobię i się narobię.

usługo biorcy nie interesuje że sprzęt jest w kredycie :) Usługa wykonana i pieniądze mają być i tyle ja tam normalne ceny biore za usługi i da się żyć tylko sprzęt odpowiedni trzeba mieć najlepiej ergonomiczny i ekonomiczny niektórych nie obchodzi czy będziesz mu pryskał ciągnikiem za 500 tyś czy za 50 on patrzy na opryskiwacz tak samo z innymi sprzętami :)

Opublikowano

Za rozsianie z załadunkiem? O kur... daj mi na nich namiary. Przecież jak policzę zakup ładowacza czołowego, RCW czas paliwo i nerwy z spadającą taśmą to ja mogę im zasponsorować dojazd do mnie i ręce w kieszeni a wraz dużo taniej mnie wyjdzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v