Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Odnośnie napędzania tych cen,to zaobserwowałem,że wielu rolników sprzedających cielaki, wolą sprzedać taniej dla handlarza niż dla nas rolników,a nie daj Boże żebyś zaczął się targować,to już w ogóle "handlarz da"

Nie mówię,że wszyscy,ale nie raz się z czymś takim spotkałem.

My sprzedajemy do handlarza ponieważ daje lepszą cenę a jak on je później reklamuje to nie mam pojęcia.
Opublikowano

Sołtys48@ za dwa cielaki 4100 to jeszcze tyle nie płacą :) jeden z tych byczków jest świetnej budowy a dwa pozostałe szału nie robią, były w pakiecie więc wziąłem ale w weekend już kupuje swój środek transportu więc mam nadzieję że to mój ostatni zakup u handlarza,
Btw. Wczoraj podjechał handlarz z byczkami - simy nawet ładne, mięsne z tym że kilkunastodniowe w cenie 1600 zł. To mój znajomy, więc tylko się pośmialiśmy ale on powiedział że za takie ,,zdechlaki" ludzie płacą po 1300-1500 więc on za te po 1600 na pewno dostanie, gdyby rynek światowy w jakiejkolwiek dziedzinie był taki jak u nas lokalny rynek cieląt, to wszystkie systemy upadłyby w kilka miesięcy. Byłem niedawno w Łagowie i Bodzentynie ( może ktoś kojarzy ) na targu to tam za HF 120 kg wołają po 1800-1900. Idzie się uśmiać nornalnie :)

Opublikowano (edytowane)

CZytałem na szybkiego i zobaczyłem cyfrę 2 i jakoś mi się rzuciło.... ;)

Wiem jaka cena w Bodzentynie mam rodzinę pod Jędrzejowem i dzwonili czy nic u nas by nie znalazł bo u nich ceny z kosmosu

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Niby co wywołało te bum na cielęta, pare groszy dopłat? Co z tego że dostanie jeden z drugim 200 czy 300zł do sztuki jak za cielaka przepłacił 500 jak kolega wyżej pisze. Niech jeszcze taki cielak padnie i już jest sie w plecy. Ja również sie połasiłem i kupiłem 20szt jałoszek może nie przepłaciłem ale tanie nie były, zdrowotność słaba weterynarz przyjeżdża od miesiąca co 2 dni i tak naprawde z tych dopłat może zostanie pare stów na czysto lub nawet nie, nie licząc swojej pracy i nerwów.

Opublikowano

kamil0qwe@ To nie tylko kwestia dopłat ale i lokalny brak cieląt w typie mięsnym ( MM ), jest duży zbyt na bydło i to zapewne napędza rynek. Pamiętam kilka-kilkanaście lat temu za dzieciaka to sprzedaż bydła była różna, tzn handlarz przyjeżdzał i wybierał najładniejsze sztuki, reszty nie chciał kupować. Dziś nie spotkałem się z tym żeby ktokolwiek marudził - byk ma 100, 200 czy 400 kg - zawsze można sprzedać za rozsądną cenę ( która przy lepszej polityce eksportu naszej wołowiny, mogłaby być spokojnie dużo wyższa ). Druga sprawa, że jest dość stabilny rynek wołowiny ( w porównaniu do mleka czy trzody ). A to że rolnicy nie liczą kosztów i lubią dokładać to jeszcze inna historia. Wg mnie przy obecnych cenach kupując zdrowego cielaka raczej do niega się nigdy nie dołoży, ale wiadomo - niech zachoruje czy padnie - wtedy gra nie warta świeczki :)

Opublikowano

Znacie prawo popytu i podaży pewnie. Wiele osób przestawia się na opasy, zwiększa hodowlę to cieląt zaczyna brakować.

Opublikowano

Znacie prawo popytu i podaży pewnie. Wiele osób przestawia się na opasy, zwiększa hodowlę to cieląt zaczyna brakować.

tu raczej jest problem natury bo krowy się nie chcą zacierać a mało kto kryje mleczne krowy mięsnym
Opublikowano

Ja nie potrzebuję. Mam bydło mleczne, jałochy zostawiam, byczki HF i mieszańce sprzedaję. Napisałem na podstawie doświadczeń po ile takie sztuki w moich stronach by poszły. 

Opublikowano (edytowane)

Znajomych mam samych krowiarzy, sam wrzucam na olx.

Do mnie w tych cenach przyjeżdżają z terenu Garwolin-Krzywda- Radzyń Podlaski- Lubartów- Kozienice.

Edytowane przez Maryush
Opublikowano

witam jestem rolnikiem z wielkopolski i będę w poniedziałek lub wtorek po cielaki na Podlasiu w ok Szepietowa i wysokiej mazowieckiej jeżeli ktoś z tych stron ma cos na sprzedaż to proszę o kpontakt bo brakuje mi kilka sztuk do zestawu 

 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v