Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

(...)

To wole kupić krzyżówkę HO z jakimś mięsnym już od pojonego i odchowanego niż takie oseski i męczyć się z pojeniem. 

(...)

Te, które miał to zapewne też krzyżówka. Z rasowych można trafić jedynie Simentale (handlarze twierdzą nawet, że czarno-białe to 100%). Z innych to odsadki lub pakiet z krową. Ja widzę obecnie 2 możliwości - kupienie czegoś na prawdę wartościowego w cenie do 18 zł/kg z omijaniem handlarzy podobnych do tego o jakim pisałeś lub czarno-białego za 10 zł/kg. 

(...)

Raz mi się udało kupić angusa mieszańca prawie 4 tygodnie i nie poiłem go to wyszedł lepiej niż na tym mlekoplanie a ważył 80 kg i  kosztował 1200zl.

Cena ok. ale cielę i tak jest do pojenia. Ja kupowałem ostatnio najcięższe 84 kg-we i były odpajane jeszcze przez jakieś 30-40 dni. Mniejsze przez 2 miesiące do 100-120 kg.

Te, które miał to zapewne też krzyżówka. Z rasowych można trafić jedynie Simentale. Z innych to odsadki lub pakiet z krową. Ja widzę obecnie 2 możliwości - kupienie czegoś na prawdę wartościowego w cenie do 18 zł/kg z omijaniem handlarzy podobnych do tego o jakim pisałeś lub czarno-białego za 10 zł/kg. 

Opublikowano

Azor07@ ja tam brałem niedawno, ogólnie zależy jak się trafi na dostawę, czasem takie ,,zdechlaki" a czasem ładne cielaki, oczywiście większość to krzyżówki, ewentualnie po simentalach mlecznych ale czasem można trafić na naprawdę piękne sztuki, z tym że cena kosmiczna, facet mówił że bardzo mało byczków w tym roku,

Opublikowano

Bardzo wątpliwe aby ktoś sprzedawał czystego Belga w takiej wadze, prędzej jakaś krzyżówka, choć te też potrafią mieć świetne przyrosty - cena wysoka ale dla mnie do akceptacji

Opublikowano

Azor07@ a w tym roku masz zamiar kupować tam?

Ja wziąłem 2 niedawno po 1350 i 1450 zł - byczkie kapitalne ale wychodzi sporo ponad 20zł za kilogram, więc raczej kolejne sztuki będę kupował we własnym zakresie jako że na dniach planuje zakupić srodek transportu☺

Opublikowano

To zależy jakiej rasy? Jak za hf to sporo a jak mięsny i mieszańce to znośna. :D

Opublikowano

ogolnie rozne sa i hf ale tez jakies po simentalu i ladne ncb sie trafia. Jest ich 20 sztuk wiec pasuje bo nie trzeba jezdzic szukac tylko wszystko z jednego gospodarstwa od hodowcy. 

Opublikowano

Azor07@ a w tym roku masz zamiar kupować tam?

Ja wziąłem 2 niedawno po 1350 i 1450 zł - byczkie kapitalne ale wychodzi sporo ponad 20zł za kilogram, więc raczej kolejne sztuki będę kupował we własnym zakresie jako że na dniach planuje zakupić srodek transportu☺

Właśnie się zastanawiam ,bo brałem od innego taka sama cena ,ale ostatnio ma strasznie kiepski towar  a byłeś może w Gluzach (Busko Zdrój ) ? Jeszcze jeden też się ogłasza na Busko Zdrój ale nigdy nie oglądałem .

Opublikowano

Byłem tam, ale byczki po 1600 - 1700 min, w wadze ok 100 kg z tym że w bardzo kiepskiej kondycji, widać było że bardzo słabo odpojone i tylko na śrucie zbożowej, było też kilkanaście sztuk w wadze ok 150-170 kg - te były naprawdę ładne ale po 2500 zł, jeśli miałbyś tam jechać to tylko jak będzie nowa dostawa i wtedy może być kilka sztuk ładniejszych

Opublikowano (edytowane)

Panowie kupował ktoś cielaki od handlarza z Krynice Zdrój Małopolska? cielaki 80% mięsne z austri , belgi , litwy 

i dużo wozi na Lubelskie brał ktoś od niego

Edytowane przez Zenonim
Opublikowano

Ja kupiłem z lubelskiego cielęta ze Słowacji a dokładnie z "Chmiel Drugi" (dla większej wiarygodności przed ostatni dom z  prawej strony) i nigdy więcej od nich nie kupię ,wybrałem 6 cieląt simentali niby ładne się wydawały przy kupnie ale po paru dniach zaczęło się biegunka i chore płuca ile dostawały leków i nic nie pomagało,2 padło nic im nie pomogło,a te 4 co zostały to do tej pory są słabe do jedzenia i picia i jeszcze do końca nie są zdrowe choć już minęło półtorej miesiąca, nie polecam nawet największemu wrogowi takich cieląt,nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z cielakami tak chorymi to nie dość że one chore przyjechały to jeszcze w oborze zdrowe cielęta zaraziły ;/masakra nie polecam ich nikomu!!!!!!!!!

Opublikowano

Krajowe moge byc gorsze jak i zagraniczne. Ja wzialem teraz druga partie holenderskich hf i cos na wzór naszych ncb i z tej odchowalni bardzo dobrze cielaki rosna na 26 sztuk (11 w czerwcu 2016 i 15 w styczniu 2017) żaden nie zdechl a 1 z tych pierwszych trochę kaszlal ale dostal zastrzyki i mu przeszlo.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v