Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam 4 dniową cieliczkę mięsną cała czerwona waga tak na oko  40-50 kg krowa przechodziła termin 17 dni i temu zdrowa, duża, silna z wiaderka pije prawie 3 litry mleka na raz - co za taką mogę dostać? ktoś podpowie żeby tanio nie oddać

Opublikowano

michatek@ w świętokrzyskim za taką 800-900 zł dostałbyś od ręki, najlepiej wystawić na olx, chyba że zależy Ci na szybkiej sprzedaży to dzwoń po handlarzy ale oni dadzą po 9 albo 8 zł

Opublikowano

Ursus kiedyś Cię wkurzy to sprzedawanie komu popadnie. Sprzedałem rok temu 2 razy cielaki i co jakiś czas dzwonią sprzedaj, masz coś do sprzednia, jak coś będzie do sprzedania do kupię itd. Raz jeden przywlókł jakiegoś wirusa i wszystkie cielaki biegunki dostały. Jak teraz byka smxmo wystawiałem na sprzedaż to pierwszy handlarz zadzwonił, pierdziel stary. Mi trochę obrzydło takie sprzedawanie i targowanie. Wkurza jak jeszcze przysrywa, że to taki taki, że 17 zł to drogo.

Opublikowano

No z tą gadką, "jak coś będziesz miał to daj znać" czy dzwonienie i wypytywanie się czy coś masz to norma ;)

Ogólnie teraz dużo do sprzedania nie będę miał, bo tylko byczki jak coś, a mam nadzieje, że większość jałówek będzie bo sobie zostawiam wszystko po MO :)

Ja to się zbytnio nie targuje, mówie tyle ile chce dostać, a jak nie pasuje to "dziękuje do widzenia, następni już jadą" :D

Opublikowano

Wkurza jak jeszcze przysrywa, że to taki taki, że 17 zł to drogo.

Bo 17zł dac za cielaka to nie jest mało. 

Teraz  miec krowy i sprzedawac cielaki to lepszy interes niz te cielaki kupowac i opasac na ciezkie.

Opublikowano

Ostatnio sprzedane (wszystko 5-6 dniowe):

Byczek HO/NRF - 850zł

Jałówka HO/BS - 850zł,

2x Byczek SM75%/HO25% - 950zł

Od roku z każdą sztuką zwiększam cenę i dalej jest szał taki, ze się nie mogę nadziwić. Następne byczki mieszańce będę cenił 1150zł-1200zł - pewnie i tak sprzedadzą się w 15 min od wystawienia ogłoszenia..

Opublikowano

Rozmawiałem ze znajomym handlarzem, który jeździ w góry po cielaki, to twierdzi że jak handluje te pare lat to takiego deficytu jeszcze nie było, pod jego domem czekało z 30 samochodów,a on przywiózł tylko 5 byczków, sporo ludzi którzy kiedyś sprzedawali cielaki jak leci teraz zostawia dla siebie i sprzedaje jako odsadki albi trzyma na opas

Opublikowano

Krzychu tak Ci się wydaje, że z tego taki interes. Mnie w zależniści od tego kto inseminujem jakim nasieniem i czy z hormonem to cena 100-220 zł. Dobrze jak złapie za pierwszym, ale na 25 szt trafi się 3-4 problemowe. Do tego odpojenie mlekiem 7 L dziennie a mleko 1,31 zł przez 4 tyg. Teraz policz ile mi z tego zostaje jak cielak po 4 tyg ma np 70-80 kg.

Opublikowano

Inseminuje sie przeważnie mlecznym bykiem a po takich cielaki sa tańsze. Nasienie  byków mięsnych jest  tańsze a duzo ludzi kryje naturalnie. Znam rejony gdzie wszyscy maja krowy a jeden byk obsługuje całą włoskie, a inseminowane sa tylko najlepsze sztuki.Jak poisz cielaka 4 tyg to jesteś jednym z nie wielu bo to wszyscy piszą ze kilkudniowe cielaki sprzedają za duze pieniądze a mleko ich wtedy nic nie kosztuje bo przez ten czas itak nie nadaje się do zbiornika.

Na Twoim przykładzie cielaka 80kg x 17zł sprzedajesz za 1360zł - 220 nasienie - 256 mleko( 7Lx1.31x28) zostaje 884zł czystego zysku w 4 tygodnie.  Byka trzeba trzymać 2 lata i zysk z niego jest porównywalny o ile cielak przeżyje bo wiele tych kilkudniowych cielaków  pada.

Sam kiedyś kupiłem z dużej fermy 7 cielaków czystych Simentali po 1000zł/sztuka, jak sie okazało wszystkie były na cos chore duzo wydalę na ich leczenie a przeżył tylko 1. I teraz pomyśl ile byków trzeba sprzedać zęby odbić sobie ta wpadkę.

Opublikowano

Zostaje mniej, bo 17 to cena dp uzgodnienia. Taką mam zasadę i nie tylko ja o czym już pisałem. Cielaka odchowuję, bo jak ma się "przekręcić" to u mnie.

Opublikowano (edytowane)

Zostaje mniej, bo 17 to cena dp uzgodnienia. Taką mam zasadę i nie tylko ja o czym już pisałem. Cielaka odchowuję, bo jak ma się "przekręcić" to u mnie.

Mam wyłączność na cielęta u gospodarza z takim podejściem jak twoje. Mało takich ludzi. Z nim nigdy nie targuje ceny właśnie z tego wzgledu, że nigdy nie da mi chorego zwierzęcia bądź źle odpojonego. Szkoda tylko, że nie jest mi w stanie zapewnić ilości zwierząt, których potrzebuje do pełnej obsady. Edytowane przez donweter1989
Opublikowano

Żeby mi wpadło ze 20-30 ha to już bym oborę przedłużał i wstawił 15 krów a tak lipa. Jestem w stanie sprzedać max 15-20 cieląt rocznie. Na razie ze swoim odbiorcą dobrze się dogaduję i też ma wyłączność.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v