Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

babka ogolnie chciala po 1550 ale z racji ze sa mlode wytargowane na 1350. na 100% są po LM bo pokoazywała kwit po inseminacji. wg mnie to beda ekstra cielaki tylko ze w cholere trzeba w nie zainwestowac bo i mleko na start dobre trzeba kupic i zaszczepic, dlatego mam dylemat bo wychodza dosyc drogo.

A nie myślałeś żeby kupować żarłaki ??? Ja ostatnio zakupiłem z paszportów wynika że mają 4 miesiące fakt że są czarno białe ale w miarę układne. Dałem za nie po 1300 za sztukę ale już się nie bawię w jakieś mlekopany itp. Nie ukrywam że trzeba się trochę naszukać i najeździć ale coś za coś :)

Opublikowano

A nie myślałeś żeby kupować żarłaki ??? Ja ostatnio zakupiłem z paszportów wynika że mają 4 miesiące fakt że są czarno białe ale w miarę układne. Dałem za nie po 1300 za sztukę ale już się nie bawię w jakieś mlekopany itp. Nie ukrywam że trzeba się trochę naszukać i najeździć ale coś za coś :)

pewnie że myślałem, nawet zjezdzilem troche kilometrow ale w naszym powiecie kaliskim czy pobliskim sieradzkim nie ma zbyt duzo tego towaru a jak sa to jakies "parchy".

Opublikowano

pewnie że myślałem, nawet zjezdzilem troche kilometrow ale w naszym powiecie kaliskim czy pobliskim sieradzkim nie ma zbyt duzo tego towaru a jak sa to jakies "parchy".

To kolega z Wielkopolski :) no do nas do sierpeckiego przyjeżdżają  z wielkopolski wykupują nawet takie kilu dniowe po 500-700 zł tylko nie wiem czy to handlarze czy rolnicy każdy twierdzi że dla siebie. Tylko u nas to można kupić tak jak wspomniałem raczej czarno-białe coś się trafi lepszego to HF z jakiś mięsnym (tereny typowo mleczne)

Opublikowano

To kolega z Wielkopolski :) no do nas do sierpeckiego przyjeżdżają  z wielkopolski wykupują nawet takie kilu dniowe po 500-700 zł tylko nie wiem czy to handlarze czy rolnicy każdy twierdzi że dla siebie. Tylko u nas to można kupić tak jak wspomniałem raczej czarno-białe coś się trafi lepszego to HF z jakiś mięsnym (tereny typowo mleczne)

no z wielkopolskie :) u nas tez same typowe HF a w tym okresie nie chce kupowac cielakow wozonych przez handlarzy ktore w zimnie jada do mnie 300 km tylko cos blizej no i akurat trafiły się ładne no ale jednak wydają mi się drogie. 

Opublikowano

Nowy rok, nowe ceny? 16 zł za mieszańce to niezła cena.

Wystawiłem na olx to w ciągu 2 godz były sprzedane.

Miałem też byczka MO to 5 min po wystawieniu ogłoszenia od razu tel i prosze już zdjąc ogłoszenie :) Też po 16zł

U nas w okolicy po tyle chodzą ostatnio :)

Opublikowano

Za MO czy SM to spokojnie wystawiałem po 17 zł do uzgodnienia, ale mieszańce to po 14 zł. Na razie nie mam co sprzedawać.

Opublikowano

MO mam pierwszy raz to jeszcze się w cenach dobrze nie orientuję, ale i tak jest dobrze. Do tej pory handlarzom sprzedawałem a ci to najlepiej za darmo by chcieli :wacko: Więcej żadnego na podwórko nie wpuszczę ;)

Opublikowano (edytowane)

no z wielkopolskie :) u nas tez same typowe HF a w tym okresie nie chce kupowac cielakow wozonych przez handlarzy ktore w zimnie jada do mnie 300 km tylko cos blizej no i akurat trafiły się ładne no ale jednak wydają mi się drogie. 

Masz rację. Ja osobiście też staram się omijać pośredników. Staram się kupować od rolników poco Komuś dawać zarobić :) Dzisiaj znalazłem w moich stronach ponoć żarłaki 7 szt ale sobie daruję je z racji pogody. Tak jak się chodzi po oborach rolnicy różnie mają zdarza się że przy -10 u rolnika w oborze jest +15 według mnie tak jak u nas jest teraz 12 na - przewiezienie ich przez 1,5 godziny to za zimno. Później zamiast przyrastać to będę się woził z biegunkami i kaszlem. A Te HF-y to pewnie od nas :)

Edytowane przez gregory81
Opublikowano

Za średniego wychodzi 15.50 zł także nie jest źle :)

PS : Wiecie może jaka jest cena odsadków mięsnych ?

15,5,- za mieszańca to też tak mało nie jest i jeszcze pewnie bez faktury......

Opublikowano

nie wiem jak SM rosną ale widziałem inne włochy to po 2 latach max 550-600kg

No bez faktury

dolicz do tych 15,5 7% i wychodzi prawie 16,6 za tyle to mam dobrze odpojonego MO/SM co dawał przyrosty w pierwszych 90 dniach od zakupu na poziomie 1kg/doba,także żadna rewelacja rzekłbym,że dość drogo ale tyle się ceni ile jest w stanie dać kupujący-życzę powodzenia w sprzedaży

Opublikowano

Ile cenić za jałóweczki jedna czarno biała ponad 4 miesięczna po byku Hf i krowie Rw druga czerwono biała z biała głową po krowie simental i byku hf  ale wyglada jak czysty simental? niestety nie wiem ile ważą bo nie posiadam wagi. Z góry dziekuje za podpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
    • Przez Dominik0
      Witam jakie byki polecacie na opas Limousine czy Hereford i dlaczego ?
  • Dodaj nową pozycję...
v