Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

antoni 69 10zl to cena powinna byc ,a nie jak by byla,chyba ze ktos lubi robic charytatywnie to z 6.5 sie bedzie cieszyl tyle ze doklada z innej pracy do interesu albo dziadki co miesiac z emeryturki cielaczka kupia ,poczekajmy do wiosny i zobaczymy jakie beda ceny

Opublikowano
13 godzin temu, antoni69 napisał:

Nawet jakby byki byly po 10zl i tak niektórzy będą narzekac ze malo, to temat rzeka..

Tak było swego czasu z mlekiem , jak było złoty osiemdziesiąt , a co więksi mieli i dwa zł , to znaleźli się takie orły co mówili że mało i sprzedają w cenie wody . Potem jak było 1,0/1,20 to chociaż żeby było 1,50 to już by było dobrze . kuźwa to jak to zrozumieć 

Opublikowano

i co z tego ze mleko teraz placi to jest dopiero odrabianie strat z kryzysu a rolnicy sami doprowadza do nastepnego dostawiajac obory i wstawiajac kolejne sztuki jałowki po 6 tysi bo teraz jest cena i potem placz i lament bo kredyt na glowie a mleko tanie

Opublikowano (edytowane)

I jak namiarow nikt nie chce podać do tych od 9 zl ....a szkoda

Edytowane przez zkordalski
Dopiska
Opublikowano

Bydło zabiera firma URBANEK więc tak za byki  hf 700 i 600 kg cena 7.8 za 600 cena 7.6 jalowka 500 za 7wagi i ceny brutto za byki do570 kg proponuje mi 7.50 brutto z mojej wagi glinka proponował mi po 7.5 brutto za te większe Łukasz Mpo 7.7 

Opublikowano
14 minut temu, MirekCase4230 napisał:

Panowie co myślicie na ten temat będzie powtórka z rozrywki z ubojem rytualnym? http://www.agrofoto.pl/finanse/polska-bedzie-krajem-szczesliwych-zwierzat,74780.html

:ph34r: 

Opublikowano
11 godzin temu, avanttura napisał:

Witam wszystkich

Mam pytanie jaki procent potrącają kupujący z krowy , byka ? , ostatnio handlarz  chciał z jałówki  640kg 10%  za....

Ostatnio brał chyba 8%.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v