Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz byki powinny byc po 4 zl to ci co nie mieli wogole opasow a dwa lata temu specjalnie je wstawili na dopaty i teraz je sprzedawaja to by im te doplaty wraz z tymi bykami bokiem wyszły

ty sie palnij w glowe kazdy ma prawo kupic cielaki szkoda ci jednak ludzie so msciwi

Opublikowano

Ja mysle ze powinismy domagac sie od Jurgiela zniesienia doplat do bydla bo one aby dewastuja rynek, bo czesc ludzi nigdy by bydlem sie nie zajela jakby nie te doplaty, powinien byc wolny rynek choduje bydlo ten co mu sie oplaca a nie ludzie z malpim rozumem ktorzy uslyszeli ze unia daje za ""darmo" 300 zl wiec chca zdobyc darmowe 300 zl wiec przeplacaja za cielaki 500zl heheh zniesa doplaty sytuacja wruci do normy

Opublikowano

Ten co się opasem nie zajmował to jak kupił 20 cielaków to i tak 10 zdechło.zmowa zakładów i tyle,po 9,za kilo nie ma zbytu ale po 6 to by kazda ilość wzięli

Opublikowano

Kolega tyran ma racje bo nie dosc ze teraz cena h*jowa to wtedy placili za cielaki nie wiadomo ile i takie ceny juz pozostaly
Sam sie palnij trzymali świnie to sobie mogli je trzymac i teraz by mieli wiecej z nich niz z tych doplat do bydla.

Opublikowano

Doplaty nie sprawiły ze krowy zaczęły rodzic po 4 cielaki,ile bylo tyle jest

Opublikowano

doplaty moga byc  ale zeby to jakos inaczej czasowo brali do wniosku i wtedy by nie bylo tych slabych cen od marca do jesien i zeby nie szalec i nie przeplacac za cieleta ja zawsze kupowalem do grudnia bo od stycznia zaczynal sie szal bo zaczely wplywac doplaty za obszarowke ludzie mieli kase kupowali cieleta a ceny w gore a ja juz mialem pelen pakiet na stanie w rozsadnych pieniadzach a suma sumarum g....o z tego jest hehe na jednym zarobisz na drugim stracisz bo slabiej rosnie i trzeba dolozyc z innej sztuki =0

a co do tych 4 cielakow to sprawa jest taka kiedys ludzie wiecej cielat sprzedawali na cielecine a teraz wiekszosc idzie na odchowanie i kilka lat wstecz nie targali tyle zdychow z zagranicy a teraz ile jest firm co handluje cieletami

Opublikowano (edytowane)

krowy nie rodzom po 4 ale w mojich stronach polowa cielakow to zdechlusy za poludniowej granicy doszlo do tego ze jak dzwonisz do handlaza z doroslym bykiem to na poczatek dostajesz 2 pytania jaki powiat i czy polskie czy zachodnie jak zachodnie to 50% handlarzy wogole niechce kupic  mowiom zeby poszukac kupca innego bo on tego z zachodniu do zadnej ubojni  niemoze sprzedac a druga 50% ok przyjedzie ale za sztuki polskie placom np. 6,5 a za zachodnie 30 groszy mniej a powod ten sam co poprzedni handlarze. A u nas handlarze cielaki polskie maja tylko HF w cenie 800-1000 ( pytanie czemu tak drogo to" bo to z polskiej chodowli z podlasia" , pozostale mieszance to koszt powyzej 1000 zl i powyzej i prawie wszystkie zagraniczne. a frajezy kupuja be targowania. sam 29 maja  chcialem kupic 10 HF handlarz mi mowi 950 zl mowie ze zgupial i dam 700-750 zl nagle wjezdza inny rolnik i w mojej obecnosci pyta sie czy sprzedane jak nie to w jakiej cenie, handlarz mu mowi 950zl a gosc odrazu bez zastanowienia ze bierze bo musi miec komlet na doplaty to oczym tu mowa. A cielaki 5-7 dniowe czyste HF dotego slabej budowy dwa z kaszlem jeden widac ogon od biegunki

p.S ja wolam jeszcze fakture vat to albo chca jeszcze cene podnosic albo krecom nosem ze jak wat dadza skarbuwce to nic nie zarobiom. wiec najlepiej daj za HF  tysiaka jeszcze bez faktury a takich kupujacych jest masa wiec rynek oszalal ceny cielaka kosmiczne a byki na dzisiaj 6 zl za HF mieszaniec 6,5 rasowy do 7 zl

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Tak jest, ale to wina ludzi,zawsze jakiś dureń sie znajdzie co kupi

Opublikowano

Doplaty dostanie 300 zl a byki srednio o zlotowke stanialy i na srednim byku juz jest 700 zl w plecy. W tamtym tyg sam pojechalem na podlasie po cielaki to na plotach maja porozwieszane ulotki "skup cielat 17zl kg"

Opublikowano

Doplaty dostanie 300 zl a byki srednio o zlotowke stanialy i na srednim byku juz jest 700 zl w plecy. W tamtym tyg sam pojechalem na podlasie po cielaki to na plotach maja porozwieszane ulotki "skup cielat 17zl kg"

z podlasiem jest jeszcze jedna rzecz jak jestes z okolic i zaciagasz gwarom to kupisz cielaka za 600-650zl ale jak tylko widzom ze jest poznanska( jak u mnie) rejestracja i inny akcent  mowy to ten sam cielak kosztuje 200 zl wiecej , heheh  ludzie z podlasia to inteligentni ludzie i wiedza ze u nas cielaki po 1000 zl chodza wiec oni tez chca zarobic , jedyny sposob to miec rodzine  z tych rejonow ktora kupi dla ciebie cielaki ale to w sezonie doplat jest tez bardzo trudne

Opublikowano

No przeciez mowie ze durnie po tyle placa to czemu by nie sprzedawać po tyle,durnie płacili po 250 za bele sianokiszonki to po co ktos ma oddać za 100. Obok mnie ziemia sie sprzedaje,5ha żwiru bo nawet nie piachu,pytam gościa ile chce a on ze juz ma ofertę 200 tys za to,chyba tylko marychę tam uprawiać żeby się zwrocilo

Opublikowano

Ja akurat tez jestem poznaniak bo ok krotoszyna a na podlasie sam z kumplem jeździmy juz pare lat to juz tam mamy stalych producentow cielat, a trzymamy w sumie ok 300 szt to pare razy na rok tam jedziemy

Opublikowano

No przeciez mowie ze durnie po tyle placa to czemu by nie sprzedawać po tyle,durnie płacili po 250 za bele sianokiszonki to po co ktos ma oddać za 100. Obok mnie ziemia sie sprzedaje,5ha żwiru bo nawet nie piachu,pytam gościa ile chce a on ze juz ma ofertę 200 tys za to,chyba tylko marychę tam uprawiać żeby się zwrocilo

nieruchomosci to temat na inny dzial forum ty sie dziwisz ze 40 tys za ha ktos chce( 200 tys za 5 ha) u nas 40 tys  za 1 ha to standardowa cena za klase 6  ostatnio za 3 i 4 gosc sobie zazyczyl 90 tys za hektar tyle ze w tych cenach poprostu transakcji niema jest masa ofert masa kupujacych zero transakcji natomiast na cielakow frajerow nie brakuje i tu jest problem

Opublikowano

Ja akurat tez jestem poznaniak bo ok krotoszyna a na podlasie sam z kumplem jeździmy juz pare lat to juz tam mamy stalych producentow cielat, a trzymamy w sumie ok 300 szt to pare razy na rok tam jedziemy

Do teściów ostatnio po cielaki przyjeżdża ktos z kujawsko-pomorskiego ,za hfy bez targu placu po 700,takie po 40 kg,to gdzie tu bedzie dobrze

Opublikowano

To jeszcze teściom mało , że będzie źle ? :huh:

Opublikowano

Hahah, u mnie w moich stronach to samo. Miałem dobudować kawałek obory na opasy ale jak widzę co sie dzieje to trzymam to co mam byle spłacić kredyt i bede myślał co dalej z hodowla. W ciagu roku na mojej wiosce powstało kilka obor ze mogą pomieścić dodatkowo 200 sztuk to jaka bedzie za chwile cena?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem,moim zdaniem jakimś ku..wom zalezy żeby wyj..bać Polaków z rynku wołowiny,nie mówiąc o wieprzowinie bo ten proceder juz trwa

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Bobienko to nie tak. Pojawiła sie cena na bydło to wszyscy poszli na hura. A u nas mało jest bydła czystorasowego mięsnego tylko większość hf które nie są jakoś super cenione za granica

cena na bydlo byla dobra duzo wczesniej niz doplaty wprowadzili i jakos nikt chodowli niezwiekszal tylko jak doplaty wprowadzili to sie zaczelo, bo polak jak uslyszy ze cos za darmo dostanie albo promocja to malpiego rozumu dostaje, daja 3 stowki to przeplaca za cielaka 5 heheheh  a co do jakosci bykow pisalem wczesniej ze jestesmy smietnikiem europy w dodatku polacy to frajerzy. Niemieckie farmy mleczne byczki HF sprzedaja polskim polskim handlarzom za....... 50- 70 euro!!!!! jako swojisty odpad w przeliczeniu na zlote chandlarz w niemczech cielaki kupuje za 200-300 zl a w polsce sprzedaja za 800-1000 zl wiec zysk 300-400% wiec wiezie do nas co sie da a potem tego HF zaden Turek czy Izraelita kupic niechce bo wiadomo HF to skora i gnoty miesa niema wiec to dziadostwo pchane w polskie kielbasy  i cena spada bo polacy z racji ceny wolowiny prawie niejedzom.

Opublikowano

wg mnie cena spadla bo my rolnicy na to pozwalamy a handlarze i ubojnie zarabiają na naszej charowie, widział możne ktoś z was żeby cena wołowiny spadła w sklepie, bo ja nie, po pierwsze - skupujący maja w czym wybierać , po 2 - postraszą ze cena spadnie a my sprzedajemy jeden przed drugim a oni budują wille, maja na wakacje i inne dobra. ja w okolicy mam takiego cwaniaczka co dorobił się kasy na handlu bydłem - ale zawsze ma jakiś głodny przekręt jak sie mu oferuje bydło, jedynie jakiś czas temu potrzebował kopic to nie narzekał na nic. kolega pracuje na ubojni to mówi ze dziennie 200-300 szt ubijają - obrut takiam jak miesiac czy dwa temu, zydki, turki i wlosi biora wszystko, na haku dlugo nie wisi.

radze wszystkim cierpliwosci i zimnej krwi, pospiech kiepski doradca. ja tez mam pare sztuk - i czekam az fala przejdze. u nas cene krzycza za ho 6.5 -7.3 brutto 5-7 % straczki, cena z 27.06

Opublikowano

tylko ta fala dopiero nadchodzi, hehehe bo w marcu chcialem byki sprzedac rw to mi proponowali 6,8 netto ale ceny mialy isc w gore wiec trzymalem sprzedalem 25 maja( koniec kiszonki i slomy i zakup mi sie niekarkulowal) to po ciezkich targach dostalem 6,4 netto i kiedy pisalem na forum ze u mnie z cena tragedia to nazywano mnie tu trolem, handlarzem ktory zament sieje bo przeciez gdzies chandlarze za bykami po wsiach jezdzom jak kot z pecherzem. teraz u mnie cena 6 zl netto  i szlysze o dalszych obnizkach  wiec nie wiem jak to bedzie bede mial nastepne byki na wrzesnia  ale wtedy wcale sie niezdziwie jak jak kolo 5 zl mi jakis darmozjad zaproponuje

Opublikowano (edytowane)

tyran3 ciągle biadolisz, że jest tak źle - czemu nie rzucisz rolnictwa w cholerę? Bezustannie siejecie ferment, że cena spada, że handlarze mówią o przyszłych spadkach, że ciągle źle. Nakręcacie jeden drugiego. Jeszcze nie słyszałem, żeby jakich handlarz mówił, że cena będzie rosła. Wyjścia są dwa: powieszenie wideł na gwoździu i przekazanie komuś gospodarstwa lub zwiększenie własnej atrakcyjności oraz siły przez produkcję wysokiej jakości wołowiny w dużych partiach lub zrzeszenie się w grupy producenckie. Jeżeli będziemy sprzedawali bydło po 1 sztuce to nikt nie będzie się z nami liczył. Jeżeli spojrzeć realnie na rynek na którym przykładowo łukowski ŁMeat ubija obecnie ok. 900 sztuk bydła tygodniowo. Maksymalnie 1500 sztuk. Czymże jest dla nich producent, który sprzedaje 10 sztuk rocznie i to nie w jednej partii? Jeżeli sprzeda nawet 30 sztuk na raz to jest to nie więcej niż 10% DZIENNEGO uboju. Taki zakład będzie liczył się z podmiotem, który sprzedaje rocznie 1000 sztuk, a nie oszukujmy się, takie możliwości mają jedynie grupy producenckie. Sam jestem przeciwnikiem dopłat do bydła ale rozumiem tych, którzy próbowali zarobić na bydle kiedy nie szło ze świnimi. Podstawą jednak przy hodowli jest kalkulacja ile będzie kosztował opas 1 sztuki. Ja sobie wyliczyłem, że koszt opasu cielaka do 2 lat wynosi mnie ok. 3200 zł, rozważam możliwości zakupu byczka, prognozuję różnice w cenie pomiędzy wariantami na WBC, różnice w wybiciu i dopiero na tej podstawie decyduję. Oczywiście bez wariacji i zakładania, że partia 10 sztuk hf wybije się na 55%, a średnia masa będzie wynosiła 900 kg, ale wybicie 52% przy masie 750 kg czyli wartości jakie na pewno uzyskam. Konkludując, aby stracić na ostatnim sprzedawanym HF i to pojedynczo musiałbym otrzymać cenę niższą niż 5 zł/kg brutto (cielak ponad 40 kg kupiony za 400 zł, 870 kg w wieku o ile dobrze pamiętam 23 miesiące). Nie liczę amortyzacji sprzętu i budynków. Dla mnie to i tak nieźle. 

Edytowane przez romualdR
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v