Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ma służyć wzbudzeniu nadziei u tych , którzy będą sprzedawać za jakiś czas .

Opublikowano

ale każda matka kocha swoje dzieci 

a tak poważniej to coś mi się wydaje że czeka nas  zima z niskimi cenami 

ja następne sprzedaję za ok 5 tygodni ale jakoś czarno to widzę 

Opublikowano
Dnia 26.10.2017 o 14:46, TheLukasTeam napisał:

Znowu w dół 4,20 netto

no niestety jak mowiłem ludzie sprzedają świnie wiec cena 10-20 gr w dół do czasu kiedy zakłady nie kupiom  zakładanej ilosci.

wielkopolska sokołow wynegocjowana przez grupe za klase  E 6,5zł przy wydajnosci 80% wyjdzie 5- 5, 2zł za zywom

Opublikowano

Panowie powiedzcie mi jaka jest podstawa prawna do tego aby posrednicy brali od nas potrącenie/strączkę  przy zakupie trzody chlewnej na wagę żywą ? albo do kogo mogę się zgłosić aby takich informacji mi udzielił ? 

Opublikowano

Nie znam podstaw prawnych , ale też się zastanawiałem - czemu to tak jest ? Zresztą przy innych zwierzakach , też ta sama sytuacja .

Można wiedzieć do czego ta wiedza Ci potrzebna ?

Opublikowano

Raczej takich podstaw nie ma bo wszyscy byli by traktowani równo np 1 bądź 2 procent od każdej sztuki a tu jest wolna amerykanka, ja kiedyś oddawałem to były 3 procent strączki od sztuki a teraz zszedłem do jednego procenta w trakcie negocjacji ceny, lochy 5%

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Nie znam podstaw prawnych , ale też się zastanawiałem - czemu to tak jest ? Zresztą przy innych zwierzakach , też ta sama sytuacja .

Można wiedzieć do czego ta wiedza Ci potrzebna ?

jakiś czas temu dowiedziałem się że nie ma takiej podstawy prawnej aby skupujący brali od nas potrącenia/strączki za wagę żywą tylko muszę wiedzieć na 100% ze tak jest  i mieć jakąś podporę ze strony prawa. a jest mi to potrzebne bo raczej będę wchodził na drogę sądową z takim jednym pośrednikiem. i ta strączka to będzie taki mały dodatek do innych przekrętów na jakie sobie pozwala ten oszust 

Jeśli chcecie wiedzieć o którym pośredniku mówię to wystarczy poczytać poprzednie posty. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

zapytaj w urzędzie ochrony konkurenci i konsumenta `powinieneś mieć przedstawiciela w swoim urzędzie skarbowym 

Opublikowano

Co do potrąceń niewiele ugrasz. Jeśli potrącenie było wcześniej ustalone to nie wiem w czym masz problem. Myślę że nie będzie kłopotu znaleźć kogoś kto będzie ci płacił za wagę żywą bez potrąceń, po prostu z góry wkalkuluje stratę wagi w cenę i po kłopocie. Inna rzecz jeśli zapłata miała być bez potrącenia a wyszło inaczej.

Opublikowano

Kiedyś jak sprzedawałem na żywą to z jednym zakładem był taki układ ważą na mojej wadze i x% potrącenia z wagi zaś gdy ważone na zakładzie to bez potrąceń.

Raz były ważone u mnie i na zakładzie i te potrącenie się potwierdziło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v