Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz to jest juz tak wszystko przewrócone do góry nogami ze nie wiadomo co myslec to dawniej mozna było przewidywac kiedy tuczniki zdrozeja a kiedy bedzie tendencja znizek i jako tako sie to pokrywało z realiami a teraz to co Niemcy nie pierdna to nasi juz trzepia porami jak nie w jedna to w druga szkoda ze zawsze jakos zwyzki to im ciezko ida a o znizkach to doskonale sa poinformowani

Co do ceny to pewnie trzeba ja obnizyc zeby zakłady zrobiły zapasy a pozniej jak cena pojdzie do góry to znowu usłyszymy "zakłady narazie nie podnosza cen zywca z uwagi ze nie sa zainteresowane kupnem duzych ilosci tucznika bo maja duze zapasy"  i znowu cos drgnie na + a pozniej pewnie podobnie sie skonczy jak teraz 

Opublikowano (edytowane)

Ponoć USA wygryzło Niemców z Chin,cena amerykańskiej półtuszy kl E- 7,18 zł ,czyli teoretycznie Niemcy schodzą poniżej 7 zł a u nas oby zatrzymało się na 6,50zł kl E ,ciekawe czy się sprawdzi ^^,ciekawi mnie opłacalność tuczu duńczyka zakupionego w korzystnej cenie 350zł/szt po obecnych obniżkach

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Niestety -6 centów

A co nas giełda obchodzi? 5,30 ZA 10 sztuk B)

Opublikowano

dziś 1 sztuka (taki zamorek) 5.3+vat 

mi dziś gościu mówił że zrobiło się parcie na drób a większość zakładów ma puste magazyny wieprzowiny to muszą obniżyć żeby nakupić tańszej wieprzowiny ale to tylko gościu ze skupu 

Opublikowano

A co nas giełda obchodzi? 5,30 ZA 10 sztuk B)

U mnie tez jeszcze taka cena bo dzis rozmawiałem ale ponoc na nastepny tydzien na pewno cos obniza ale nie wiadomo ile ponoc 10 do 20gr zalezy od potrzeb jakie bedzie miał zakład

Opublikowano (edytowane)

w poniedzialek  sprzedane 15 sztuk Sokolow - oddzial Robakowo cena podstawowa 7,20 E ( moja cena srednia przy miesnosci 58,5% wyszla 6,96 na wbc,  na wage zywom 5,52 zl- sprzedane przez grupe prod

wszystkie ceny netto

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

dziwnie... klasa E 7,20 a tobie wyszło 6,96 przy sr miesnosci 58.5. Przeciez klasa E to miesnoc 56% a ty miałes 58,5 wiec musiały byc  prawie  same E i S ...

Opublikowano

Dawno temu odstawiałem do Sokołowa i był tam próg 57%miesności,i nie płacili za S ,za każdy % poniżej 57 było potrącenie z tzw ceny bazowej,także jeżeli  się nic nie zmienilo to mogą wyjść takie cuda

Opublikowano

dziwnie... klasa E 7,20 a tobie wyszło 6,96 przy sr miesnosci 58.5. Przeciez klasa E to miesnoc 56% a ty miałes 58,5 wiec musiały byc prawie same E i S ...

Pewnie przedział wagowy zapracował na taką cenę.

Opublikowano

dziwnie... klasa E 7,20 a tobie wyszło 6,96 przy sr miesnosci 58.5. Przeciez klasa E to miesnoc 56% a ty miałes 58,5 wiec musiały byc  prawie  same E i S ...

Mialem klase S i E przy 13 sztukach, ale odbior mi przeciagneli  prawie 2 tygodnie i 2 sztuki mi przerosly ledwo sie w limicie zmiescily i mialy klase U w dodatku mnie uwalili za duzom wage i zamiast 7,2 to przy jedej pultuszy ktora miala na haku 109 kg ( limit sokolowa 110) dostalem 5,83. zresztom sokolow ma system niemiecki i oprucz klasy liczy sie rowniez waga tuszy w tej samej klasie np. E inna cene dostaniez za tusze 90 kg a inna za 99kg lub 75kg.

Ja wam podalem sume jaka mi weszla sredno na wbc i cene w przeliczeniu na wage zywom tez srednia.

Opublikowano (edytowane)

Mialem klase S i E przy 13 sztukach, ale odbior mi przeciagneli  prawie 2 tygodnie i 2 sztuki mi przerosly ledwo sie w limicie zmiescily i mialy klase U w dodatku mnie uwalili za duzom wage i zamiast 7,2 to przy jedej pultuszy ktora miala na haku 109 kg ( limit sokolowa 110) dostalem 5,83. zresztom sokolow ma system niemiecki i oprucz klasy liczy sie rowniez waga tuszy w tej samej klasie np. E inna cene dostaniez za tusze 90 kg a inna za 99kg lub 75kg.

Ja wam podalem sume jaka mi weszla sredno na wbc i cene w przeliczeniu na wage zywom tez srednia.

skad wiesz ze na zywa ci wyszlo 5.52 ??? wazyles je  przed sprzedaza bo tak to mozesz sobie gdybac ze tyle ci wyszlo !

Edytowane przez matoperator7
Opublikowano (edytowane)

skad wiesz ze na zywa ci wyszlo 5.52 ??? wazyles je  przed sprzedaza bo tak to mozesz sobie gdybac ze tyle ci wyszlo !

obecnie sokolow wazy przed ubojem ( waga zywa) cale stado i potem zlicza wage wszystkich tuszy wszystko jest na wydruku, wiec latwo to sobie potem obliczyc, po za tym mam wlasna wage legalizowana do bykow i mniejsze ilosci sztuk swin przewazam na niej dla sprawdzenia sokolowa , jak jest wiecej to sie nie mecze, to stado akurat bylo wazone bo porosly jak smoki i 1 sztuke sprzedalem sasiadowi bo przelecial limit

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

ale nie rozumiem czemu sztuka, ktora miala 109 kg, czyli w limicie na styk sie miescila dostales 5,83 zamiast 7,20 ? nie zgodzilbym sie na takie i nigdy wiecej bym im sprzedal tam skoro sa widelki to sie maja dostosowac tak jak my rolnicy a nie cene inno walą, masakra

Opublikowano (edytowane)

ale nie rozumiem czemu sztuka, ktora miala 109 kg, czyli w limicie na styk sie miescila dostales 5,83 zamiast 7,20 ? nie zgodzilbym sie na takie i nigdy wiecej bym im sprzedal tam skoro sa widelki to sie maja dostosowac tak jak my rolnicy a nie cene inno walą, masakra

Bo to byla sztuka w U i za wage polecialy jeszcze procenty. co do zgody to wybacz a co ja mam do powiedzenia?? moge im nie sprzedac i sprzedac posrednikowi. cena u posrednika 5 zl netto a mnie nawet z potraceniami  za nie ktore tusze  wyszlo srednio 5,52  wiec wybor jest chyba oczywisty????? dyktowac waruni sokolowowi to mozesz jak im tira zapakujesz raz w miesiacu

p.s

widelki sa podwujne najpierw masz klasyfikowana tusze w danej klasie  a potem od ceny podstawowej np E 7,2 masz bonifikate lub potracenia za wage np w przedziale bodajze( choc dokladnie niepamietam teraz) 87-91.9 masz 3 % dodatku do podstawowej ceny jak masz w przedziale 82-86,9 i 92-96,9 masz cene podstawowom a powyzej lub powyzej tej wagi masz potracenia i im sztuka mniejsza lub coraz ciezsza potracenia sa coraz wieksze a jak wypadnie poza klase czyli np. ponizej 60 kg   to masz 1,75 zl potracenia od ceny podstawej dla danej klasy. i dostaniesz za tusze 250 zl)))))))))) czyli jak za prosie, hehehe

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

w Pini jest tak samo. Podstawa 78-106. Każda sztuka liczona oddzielnie

no widzisz w pini to masz duze widelki a w sokolowie masz wiele widelek wagowych bo widelki podstawowe , widelki z bonifikatom i wtedy dorzucaja ci jeszcze kasy do ceny podstawowej i ze 3 widelki z potraceniami. i zawsze mam tak ze jak sprzedam np. 20 sztuk to 3 sztuki mam z bonifikatom, 5 z potraceniami i w sumie zawsze w dupe bity jestem bo srednio nigdy podstawowej ceny nieuzyskam, tyle tylko ze jakbym sprzedal komu innemu to stracilbym jeszcze wiecej a tak mimo wszystko jestem na wbc do przodu od 50 groszy do 80 w porownaniu z wagom zywom. no i z wagom zywom tak jak u bydla kazdy handlarz prubuje cie jeszcze okrasc na wadze a tu jest waga stabilna choc nie idealna.

Opublikowano

w Pini jest tak samo. Podstawa 78-106. Każda sztuka liczona oddzielnie

Odstawiam do pini przez pośrednika,od 5-15 szt na raz i jak do tej pory nie było potrąceń a zdarzyły się półtusze o wadze 116-117kg rozliczenie według EUROP ,2% premii do każdej klasy,wygląda na to że warunki zależą chyba od negocjacji pośrednika z firmą?,pośrednik sprzedaje parę tysięcy sztuk tygodniowo i co najdziwniejsze przy sprzedaży bezpośredniej pini przedstawiła gorsze warunki niż mamy obecnie

Opublikowano (edytowane)

Odstawiam do pini przez pośrednika,od 5-15 szt na raz i jak do tej pory nie było potrąceń a zdarzyły się półtusze o wadze 116-117kg rozliczenie według EUROP ,2% premii do każdej klasy,wygląda na to że warunki zależą chyba od negocjacji pośrednika z firmą?,pośrednik sprzedaje parę tysięcy sztuk tygodniowo i co najdziwniejsze przy sprzedaży bezpośredniej pini przedstawiła gorsze warunki niż mamy obecnie

Bo kazdy zaklad negocjuje innaczej z dostawcami np. ja sprzedaje przez grupe to mam przed sprzedazom 2 warianty dla bonifikaty( doplata 3% ceny podstawowej jezeli tusza zmiesci sie w wyznaczonych widelkach) i mam wariant I dla lzejszych swin i II dla ciezszych i kazdy warian ma inne widelki wagowe a tym samym inne potem widelki dla potracen. i np. sokolow nominalnie liczy wedlug klasyfikacji EUROP do wagi tuszy do 120 kg ale wiem ze grupa ma podpisane ze jak tusza przeleci 110 kg to sa potracenia tak jakby tusza przeleciala dla standardowego rozliczenia 120 kg  w zamian za to jest wlasnie ta bonifikata i warianty do wyboru.

W KAZDYM RAZIE WSZYSTKO DLA ZADOWOLENIA ROLNIKA TYLE TYLKO ZE NA WYDRUKU ZADOWOLONY JEST ZAKLAD, HEHEHE

Edytowane przez tyran3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v