Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też korzystam z obornika kurzego oraz ze słomą po brojlerach... Kurski pomiot w jednej tonie zawiera 14,5% N a obornik po brojlerach zawiera 26,7%N w jednej tonie <_< Jak jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem :lol:

Opublikowano

Kupiłem 22 kamazy na 15 ha łąk, czy to nie za dużo , wspomne że troszku ton wchodzi na niego, a ładują ponad kabine. Może lepiej troche zostawić i rozwalić pod kuku, bo sieje 3 ha ?? Jakie są wasze opinie ??

Opublikowano

Efekty mamy bardzo dobre :lol: W gospodarstwie mamy same ciężkie gliniaste ziemie... jeśli chodzi o kukurydze to otrzymywane plony to ok. 15 ton z hektara :D A jeśli chodzi o rzepak to w 2008 nie pomogły żadne stabilizatory łanu :D 12 czerwca potężna ulewa na kawałku 4 h powaliła ok 80%. Po skoszeniu z tego kawałka było prawie 8 ton. Nasz agronom mówił, że i tak bardzo dobrze. Gdyby nie ta ulewa to było by na pewno powyżej 4t/h :) Pole było wysoko ubezpieczone i wyszło tak jakbyśmy zebrali ok 4,5 tony z hektara :) W tym roku mamy zasianą po raz pierwszy odmianę karłową i boimy się jak przetrwa zimę <_< Bo na jesień średnio roslinka miała ok 22 liści :) Agronom powiedział, że już bardzo dawno w swojej długiej praktyce zawodowej takiego pięknego i bujnego rzepaku nie widział:)

Opublikowano

Kurzak pod ziemniaki sie nadaje bo sam dawałem,moja norma to dwie przyczepy na hektar,ja kiedyś rozwalałem ręcznie z sąsiadami,po każdej takiej przyczepie była flaszka,w kilku woziliśmy przez kilka lat,na trawy się nadaje i to bardzo,nawóz tego nie zrobi co kurzak,dawałem pod wszystko.Teraz się skończył bo kurzelnia sprzedaje pieczarki,i zabieraja tiry,naprawde polecam.Taki tir koło 30t-7 przyczep,to koszt koło 1000,dla mnie zadrogo,POWODZENIA.

Opublikowano
Byłem tam z 2 tyg. temu ale Pani powiedziała, że może będzie zapisywać od połowy lutego. Czyli pewnie od jutra ale tak sobie myślę czy nie załatwię Tira tj. ok 30 ton za 600 zł z przywozem na miejsce. Mam już numer do kierowcy jakiegoś-oni yam sami załatwiają, mają jakieś wtyki podobno. No nie wiem jeszcze jak to wygląda.

No ja we wtorek przywiozlem sobie kursa pomiotu...Milalem 2 przyczepy 4,5 tonowki jedna z nadstawkami i pomiotu mialem na nich 13 ton.troche C-360 pod gorki stekal z tym ladunkiem,ale dowiozlem.tylko mialem dosc duzy problem zeby u siebie po polnej drodze z tym jechac :) Za taki zestawik zaplacilem 70 zł i teraz jade jeszcze 8 marca a ta mila pani na wadze sama sie jeszcze mnie zapytala czy wziol bym wieksze ilosci a ja na to ze z mila checia.Jesli chcesz to przejedz sie tam i zalatwiszsobie zeby nawet oni swoim transportem do Ciebie przywiezli maja tam galante MF-y i bodajze 8 przyczepy takze za jednym kursem dosc galancie przywioza.Tirami tez woza.Takze jak masz kolego okazje to korzystaj naprawde bo nawoz nie jest taki tani...Pozdrawiam :)

Gość marcin12145
Opublikowano

Panowie czy 20 ton (obornika kurzego) na 1 ha nie będzie za dużo, dodam że mamy zamiar siać na tych polach pszenicę jarą i ozimą

Opublikowano

moim zdaniem 20 ton to trochę dużo chyba że planujesz intensywne skracanie zboża bo przy tej ilości jest duże prawdopodobieństwo wylegania . moim zdanie optymalna ilość to 10-12 ton.

Opublikowano

@marcin12145 jeśli przeczytałeś post nr 29 i 31 i nic Ci to nie mówi to napisz do Mnie na GG to chętnie porozmawiam i jeśli będę mógł to odpowiem na wszelkie inne twoje pytania <_< Pozdrawiam

Opublikowano

Stosuję pomiot kurzy z Kleczewa kilka lat i powiem tak: na rzepak idealny dawka do 15t/ha, na zborza do 12 t/ha, na ziemniaki przemysłowe góra 10t/ha bo nie będą miały skrobii i strasznie w łęty wyrosną. Rzepak przerobi każdą ilość azotu ale ponad 15 t pogorszy przezimowanie, a pod zboża w razie suszu będzie paliło. Pomiot z Kleczewa trafia się suchy i mokry i właśnie ten mokry trudno jest rozwieźć równomiernie zwykłą rozrzutką, jak miałem byki to mieszałem pomiot z obornikiem i wtedy ładnie się rozwoziło. W Kleczewie jestem zapisany na sierpień (tir) na traktory nie ma kolejek tak długich.

Opublikowano

Teraz jest mokry poniewaz w kurnikach jest wilgotno zima tak samo np. jest w oborze.Ja nawet dzisiaj bylem w Kleczewie po pomiot ciagnikiem!A skad kolego jestes.Tez masz pewnie blisko do kleczewa.A kolejki sa poniewaz narazie nie ma zapisow...bynajmniej ta pani na wadze mi tak powiedziala.Pozdr

Opublikowano
Stosuję pomiot kurzy z Kleczewa kilka lat i powiem tak: na rzepak idealny dawka do 15t/ha, na zborza do 12 t/ha, na ziemniaki przemysłowe góra 10t/ha bo nie będą miały skrobii i strasznie w łęty wyrosną. Rzepak przerobi każdą ilość azotu ale ponad 15 t pogorszy przezimowanie, a pod zboża w razie suszu będzie paliło. Pomiot z Kleczewa trafia się suchy i mokry i właśnie ten mokry trudno jest rozwieźć równomiernie zwykłą rozrzutką, jak miałem byki to mieszałem pomiot z obornikiem i wtedy ładnie się rozwoziło. W Kleczewie jestem zapisany na sierpień (tir) na traktory nie ma kolejek tak długich.

Czyli testowałeś jak widzę na wszystkich roślinach. Mnie najbardziej interesuje stosowanie obornika pod ziemniaki skrobiowe. Miałeś takie doświadczenie w ziemniakach jak pisałeś?

Opublikowano

Tak w ziemniakach tak jak pisałem na słabszej ziemi dałem na część 15t a na część 10t. I przy wyższej dawce ziemniaki wyglądają lepiej ale niestety to tylko łęty, plon był niewiele niższy ale skrobia średnio o 2% niższa, a wiesz 2% to jaka różnica w kasie. W mokrym roku nie ma takiej różnicy ale jak trafisz suchy to pomiot lubi palić bo ma dużo azotu.