Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli co, lepiej jest dać na wiosnę tak w marcu niż na zimę jak ją sadzę pod koniec kwietnia? 

Czyli co, lepiej jest dać na wiosnę tak w marcu niż na zimę jak ją sadzę pod koniec kwietnia? 

Opublikowano

Lekkie gleby to max 12t pomiotu gliniaste 16t. Jak sie trafi mokry rok mozna wiecej. W suchym roku moze popalic.Daja po 24t i wiecej ale azotu nie spozytkuje wiecej ququ i pojdzie na zmarnowanie. Dolozyc warto soli potasowej bo pomiot ma troche go za malo

Opublikowano (edytowane)

Poczytalem troche o tym pomiocie i jesli spalanie jest w temp okolo 600 stopnie to przyswajalne jest okolo 35% P2O5. Jesli w temp 900 stopni to tylko 25% przyswajalnego jest. Glownie jest to nawoz wapniowy. Brak w nim materi organicznej bo spala sie calkowicie juz w 600 stopniach

Edytowane przez RFRV
Opublikowano

odbierałem obornik z wielkogabarytowej fermie brojlera. zrezygnowałem po tym jak dowiedziałem się ile chemii idzie na dezynfekcje, ochronę w ściółce i antybiotyków dla kur, to wszystko zabierałem z obornikiem. zrezygnowałem, słoma z pól  idzie na sieczkę i wysiany poplon. co wy o tym sądzicie

Opublikowano

a przypadkiem teraz nie zabiera tego obornika ten co Ci takich pierdół naopowiadał?

Co ma dezynfekcja kurnika do gnoju?Ochrona ściółki polega na jednokrotnym gazowaniu przed wstawieniem piskląt. Co do antybiotyków to kiedyś jak nie było ograniczeń szły praktycznie codziennie. Teraz idą zawsze po wstawieniu i ewentualnie w połowie rzutu przez 3 dni na pędzenie. No chyba że chorują faktycznie to trzeba podawać żeby spełnić dobrostan.

Na pewno słoma i poplon nie zastąpi Ci obornika.

Opublikowano

po dezynfekcji idzie na to ściółka a ty później ze obornikiem to zabierasz, po stosowaniu tego gówna na łąkach były problemy z zacielaniem u krów i poronienia, w ziemniakach plon ogólny nie spadł ale skrobia poleciała. w mojej okolicy tego towaru jest pod dostatkiem i nie ja pierwszy zrezygnowałem bo mają podobne spostrzeżenia 

Opublikowano

dajesz słomę odbierasz obornik, kiedyś trzeba było płacić za załadowanie i plan nawozowy 450zł. chcą teraz 40 bel słomy 120 zawozisz od razu po żniwach (mają swoje magazyny) odbierasz obornik w umówionym terminie ok100ton i chętnych na ten układ coraz mniej. to samo jest z gnojowicą od tucznika jeszcze ze dwa lata w stecz to sprzedawali cwaniaki gnojowice dziś sami ci wyleją na pole byś tylko umowę podpisał na odbiór. mieszkam w zagłębiu tucznikowym i drobiarskim pow.  żuromin 

Opublikowano

Ok, ale na pewno nie w takim stopniu jak obornik bydlęcy, jeszcze dany w dawce 40t.

Też zależy jaki masz pomiot, są same bobki a jest też słomiasty.

Tak na logikę trzeba trochę podejść, jak dużo dasz to więcej tej próchnicy się robi jak dasz mało to mniej.

Tak jak pisze saszeta, kurzak też daje próchnice ale porównując do bydlęcego na pewno dużo mniej.

Opublikowano
9 godzin temu, jarekzss1988 napisał:

panowie mam pytanie w jakiej ilosci dac pomiotu (same bobki) na wiosne na orke zimowa pod ziemniaki skrobiowe??

ile ton pomiotu?

jakie nawozy dolozyc zeby było jak najlepiej?

ziemia klasy 4

Będziesz woził na okrę? 

1. Czy pole nie będzie za mocno zjedzone? 

2. Trzeba to później uprawic. Jak głęboko i czy to nie przesuszy gleby? 

Dopytuje bo mam zamiar wozić pomiot na QQ. Chciałem pod okrę jesienią ale może.....

Opublikowano

Też planowałem dać pomiot kurzy na wiosnę bo mniejsze straty składników tylko jedno ale bo ten potas jak zresztą z każdego obornika jest w " formie " chlorkowej co ponoć obniża zawartość skrobi.  Jakimś wyjściem jest danie go na początek wiosny przemieszanie , odczekanie i później sadzenie.. @saszeta ty uprawiasz ziemniaki , ale chyba jadalne więc ten problem Ciebie nie dotyczy ? Tak ogólnie saszeta mądrze mówi o pomiocie tylko jak to ugryźć technicznie.. bergmann rozrzuci na 21 metrów ? O ślady się nie martwię bo i tak głęboszuje po rozsiewaczu. Wchodzi w grę jeszcze kwestia zasolenia na wschody np. w buraku więc skłonny bym był zacząć od niszych dawek na wiosnę powiedzmy 4-6 ton 

Opublikowano

bergmanem  12 lat temu mi rozrzucał to co 20 metrów jeździł. Może nowsze rozrzucają szerzej. To był mój pierwszy kurzak (czyste gówno).

Stosuję zawsze nie mniej niż 20 ton obojętnie czy czystego czy ze słomą. Tylko wiosną i najczęściej parę dni przed siewem. Po tym talerzówka. Sieję kukurydzę, siałem ogórka zasolenia nie zauważyłem. W tym roku kawałeczek buraczka ćwikłowego miałem a dawka kurzaka była 27 ton. Nic mu nie było

• Thanks 1
Opublikowano

tak jest.  A do tego jeszcze śmierdzi nowo zamieszkałym przybyszom z miasta. Najlepiej nawozy sztuczne

9 godzin temu, e2visionamd napisał:

Też planowałem dać pomiot kurzy na wiosnę bo mniejsze straty składników tylko jedno ale bo ten potas jak zresztą z każdego obornika jest w " formie " chlorkowej co ponoć obniża zawartość skrobi.  Jakimś wyjściem jest danie go na początek wiosny przemieszanie , odczekanie i później sadzenie.. @saszeta ty uprawiasz ziemniaki , ale chyba jadalne więc ten problem Ciebie nie dotyczy ? Tak ogólnie saszeta mądrze mówi o pomiocie tylko jak to ugryźć technicznie.. bergmann rozrzuci na 21 metrów ? O ślady się nie martwię bo i tak głęboszuje po rozsiewaczu. Wchodzi w grę jeszcze kwestia zasolenia na wschody np. w buraku więc skłonny bym był zacząć od niszych dawek na wiosnę powiedzmy 4-6 ton 

akurat ja patrze żeby skrobi było jak najmniej. I od paru lat pod ziemniaka idzie tylko sól potasowa i mocznik. Kurzak pod przedplon czyli kukurydzę