Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nawet jak bedzie troche dziurek to zawsze mniejsze parowanie. Zauwazylem ze robi sie na pomiocie taka dosc twarda skorupa to pewnie czesciowo odcina parowanie azotu

Ziemia przed uv obroni folie i temp by obnizyla pryzmy. Gorzej z odkrywaniem takiej pryzmy. Wchodzenie na nia to tak jak w powiedzeniu o pocalowaniu lwa w du.e " przyjemnosc watpliwa a ryzyko duze" 

PS. Wyniki badan sa w formie pierwiastkowej. P jest organiczny podany

Edytowane przez RFRV
Opublikowano

Czyli: 1,81 % P2O5, 0,59 % K2O. Zawartość fosforu trzyma się cały czas na dobrym poziomie - mimo długiego składowania pod chmurką. Potasu i azotu z pewnością uciekło sporo.

Opublikowano

W jaki sposob obliczasz ze tyle bedzie tych zwiazkow chemicznych? Fosfor w formie organicznej jest dosc slabo przysfajalny i dlugi okres przemianych jest jego zanim pobiora go rosliny z tego co czytalem.

Opublikowano (edytowane)

Korzystam z tej tabeli

Ale ów współczynniki można znaleźć i w innych źródłach.

Z wykorzystaniem fosforu to generalnie jest słabo czy to z nawozów organicznych czy mineralnych. 1/5-1/4 wykorzystania w 1 roku po zastosowaniu (i po około 5% w II i III roku). Z nawozów mineralnych... może z 5-10 punktów procentowych więcej, w pierwszym roku.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano (edytowane)

Dzieki.

Zastanawiam sie czy nie dolozyc okolo 100 kg polifoski 6 lub lubofoski przedsiewnie plus z 25kg mocznika przedsiewnie pod ozime zboza a wiosna na start 200kg saletrzaku plus 8t pomiotu. Teraz jesienia byl sam pomiot plus wiosna 100 kg soli i 50 siarczanu plus 150 saletry i plon nie bedzie powalajacy

Edytowane przez RFRV
Opublikowano (edytowane)

Obornik kaczy z wymiana za slome oplaca sie brac?

Za 60 kulek 120 bedzie 100t obornika

Edytowane przez RFRV
Opublikowano (edytowane)

Możliwe że ktoś ci chce oddać obornik z całego budynku (piszę to tak dla obrazowania), w którym pościele twoją słomą, już chyba tym bardziej skoro mają na tej słomie stać kaczki. To by była niegłupia wymiana.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

W 2017 r wiosną słoma w rolkach poszła po 50 zł 1 szt. W tym nie sprzedajemy na razie bo nie wiadomo ile będzie z tego sezonu

Opublikowano (edytowane)

Zawsze możesz też powiedzieć, że to co dasz chcesz też odebrać (całą ściółkę z obiektu czy jakiejś jego części jeżeli słomy wystarczy np. na połowię obiektu), ale druga strona może się na to zgodzić czasem przy opcji full serwis - wszystko robisz ty.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

bym musiał mieć 180 szt balotów (3x 60 szt) bo czyści co 3 cykl produkcyjny. Lepiej opylić słomę w dobrej cenie i kupić pomiotu z transportem chyba

Opublikowano

jak po 50 to już się nie opłaca. A pewnie będzie droższa. 60x50zł=3tyś+ transport i robota. Za 40 zł ja kupuję już u mnie na polu. A słomy z pola nie wywożę bo próchnicy szkoda

Opublikowano

Wsumie sloma by wrocila w pole. Przeraza mnie wozenie. Niby 10km w jedna strone ale mam tylko 3.5t wywrotke jedna to za mala pojemnosc a kupowac wieksza tak z 12t to za duzy koszt

Opublikowano (edytowane)

Czy macie problem z chwastami na polach nawożonych pomiotem ?

Fermy często kupują ziarno różnej jakości i tak się zastanawiam...

Mam do kupienia pomiot kurzy po 1200 zł/łódkę.

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

drogo nawet jak już na polu. Cyba że łódka z czubem załadowana a nie dopuszczalnie wagowo.

Po kurach nasiona chwastów są przerobione. Drób ma taki system pokarmowy. Nawet jak nie trawi np. przytuli to nasiona nie wzejdą

Opublikowano

W mojej okolicy jest w takim razie taki mit, ze po pomiocie chwasty rosną. Może chodzi o azot, który pobudza chwasty?

Cena wg mnie taka sobie,

Pomiot 25 t*30 zł/t=750zł

Transport 450 zł -  okolo 30 km w jedna strone.

Opublikowano (edytowane)

Słaby ten kurzak

Zastosowany jesienią w dawce 50t na ha obornik od brojlerow, zdjęcie analizy z lipca 

Uprawa to papryka 

Screenshot_2018-07-12-12-17-24-1.png

Edytowane przez krystal9
Opublikowano

To próbka gleby 

Oczywiście zostały wprowadzone spore ilości nawozów mineralnych przed sadzeniem 

Opublikowano
5 godzin temu, staszek131415 napisał:

A jesienia na rozkład słomy nie lepiej dać?

kolega dawał pod paprykę. Normalnie azot na rozkład słomy daje się jak zaraz idzie jakaś ozimina żeby ta nie miała braku na starcie. Jak dopiero na wiosnę coś siejesz to nie musowo sypać azot bo coś tam jest jeszcze w glebie

• Thanks 1