Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tylko jeszcze trzeba pamiętać o tym, ze z czegoś trzeba to będzie wykarmić. Często w takich przypadkach liczą tak aby się z tym co chcą zgadzało, a nie z matematyka ;) przychodzi taki 2015r i płacz
Lepiej pochwal się czy w półtorej bańki się zmiescilas? U Szczuki to wątpliwe... na mgr czy z siebie?

Opublikowano

No i po premii kukurydzianej w Mlekovicie. Cena za wrzesień bez zmian.

Opublikowano

Tylko jeszcze trzeba pamiętać o tym, ze z czegoś trzeba to będzie wykarmić. Często w takich przypadkach liczą tak aby się z tym co chcą zgadzało, a nie z matematyka ;) przychodzi taki 2015r i płacz

Lepiej pochwal się czy w półtorej bańki się zmiescilas? U Szczuki to wątpliwe... na mgr czy z siebie?

W półtorej niestety się nie zmieściłam, ale jeśli chodzi o pasze to mam nadmiar.  ;) Jeszcze 2,5 pryzmy kukurydzy z zeszłego roku do spasienia, a sianokiszonkę dopiero teraz pierwszy pokos z zeszłego roku jedzą. Tegoroczna cala leży. Już mi brakuje miejsca na pryzmy, w 15 mi starczyło praktycznie nic nie kupowałam.  :D

Opublikowano

Jednak kierman nie zmyslał:) na pewno od września, w sierpniu już przecież było 5gr

Krowiarka Szczuka cholernie drogi, z resztą inni też nie lepsi co chodzi o budowę od placu pod klucz. Ale widziałem po nim dwie obory, bajka :) i przy takich zapasach paszy to fakt nie ma strachu, tylko wytrwałości życzyć ;)

Opublikowano

pedro rozmawiałem z doradcą z odr-u i opowiadał mi, że facet był umówiony na budowę obory z ladzinskim i już wszystko było przygotowane, ale wszedł portal przetargowy i drugi wykonawca gdzieś z polski przebił ofertę ladzińskiego i to podobno o grubą kasę. W końcu ktoś musi dać firmom zarobić na wakacje i wesela za granicą. Brat cioteczny teraz też postawił oborę, ale po zwrocie z agencji to ta obora będzie go kosztować tyle co dobry ciągnik, a że miał fatalne warunki w starym budynku to dla niego jednak jest zbawienie, a w środku wygląda prawie jak hotel dla krów :lol:

Co do ceny w Mlekpolu to wszystko ładnie i pięknie. Sam nie wierzę w to co mówię, ale uważam że ta cena jest za wysoka. Moim zdaniem cena dla rolnika odstawiającego do 30-40tyś litrów miesięcznie powinna być max1,5zł a dla takiego co odstawie >100tyś to nie więcej jak 1,55. Przez takie ceny ludziom tylko w głowach się przewraca. Czekam z niecierpliwością na kolejny dołek, bo jednak te 1,1-1,2zł w kryzysie to jednak jeszcze za dużo co dla niektórych. Oczywiście nie mówię o takich osobach jak @krowiarka, bo jak ma zapas paszy to jak najbardziej niech się rozwija i produkuje, ale o takich co ledwo wiążą koniec z końcem a kupują jałówki i pasze mimo że swojego i tak im brakuje.

Opublikowano

Może ktoś wytłumaczy ta cenę W mlekpolu? W maju i czerwcu miała byc premia.W lipcu teoretycznie nie powinno jej być a cena się nie zmieniła.Pytanie czy już ten wzrost 5gr rzucili czy za sierpień jeszcze te 5 gr dogonia?

Opublikowano

W półtorej niestety się nie zmieściłam, ale jeśli chodzi o pasze to mam nadmiar. ;) Jeszcze 2,5 pryzmy kukurydzy z zeszłego roku do spasienia, a sianokiszonkę dopiero teraz pierwszy pokos z zeszłego roku jedzą. Tegoroczna cala leży. Już mi brakuje miejsca na pryzmy, w 15 mi starczyło praktycznie nic nie kupowałam. :D

Skoro w 2015 roku praktycznie ci starczyło a dopiero teraz zaczęłaś spasać pierwsza z zeszłego roku czyli 2016 to kiedy powstał ten zapas???
Opublikowano (edytowane)

W zeszłym roku, bo budowa miała być szybciej i miały być dokupione sztuki, ale zeszło z papierami i ruszyła dopiero na wiosnę. No i mam dobre strony pogodowe. Potrafię na ich podstawie tak przewidzieć pogodę, że dobrze trafiam  np. na zbiory sianokiszonki. Miałam tak, że ja zebrałam, a sąsiad dopiero co ściął i zaczęło padać przez 2 tygodnie. U mnie urosła kolejna, sąsiad wywoził zgniłe siano na gnój. A i dodam dla ścisłości, że został mi tylko pierwszy pokos z zeszłego roku, pozostałe zjedzone, ale tegoroczne 3 już czekają.

Edytowane przez Krowiarka
Opublikowano

Są i tacy co zaprzestają produkcji mleka . W mojej okolicy dwa gosp. mleczne zmierzają ku końcowi .  Także z tym wzrostem mleka w  Sierpcu ,to spokojnie .  ;)

Opublikowano

Sierpc w moich rejonach był u kilku większych dostawców podobno z zapytaniem czy nie chcieliby zmienić odbiorcy. Nie wiem czy w Żurominie nie powstanie nowa linia do serów

Opublikowano (edytowane)

Mieszkam na terenach gdzie do okolicznej zlewni dostarczało 80 rolników mleko. Teraz też i więksi rezygnują nie ma komu robić. Zostają tylko młodzi i Ci którym brakuje 5 lat do emerytury.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

W Żurominie to raczej chyba proszkownia ma powstać, ale na pewno coś powstało w samym Sierpcu. I faktycznie pan Prezes przychylnie patrzy na rozbudowywujących się.  ;) I wreszcie wzrosło mi mleko i parametry.  :D  Brawo DeHeus.  :wub: Za lipiec wyszło mi 1,61 zł brutto za dostawę 33000 litrów. Przy tłuszczu 3,86 i białku 3,34. To już i tak były wyższe parametry niż w czerwcu.

Co to za strony, bo ja za cholere na nic dobrego trafić nie mogę

Mogę podać na pewno się przydadzą www.freemeteo.com i druga www.meteogramydlagmin.pl

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Krowiarka, za lipiec? Toż mamy ostatni sierpień...
*sierpnia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v